
Bahan:-
- 300 gm udang
- 5 keping kecil tofu (yang sejukbeku)
- 3 biji bawang merah - tumbuk
- 2 ulas bawang putih - tumbuk
- 1 1/2 sudu kecil lada hitam - tumbuk
- 1 inci halia - dihiris
- 1 biji bawang besar - dihiris
- 1 tangkai cili merah - dihiris
- 4 urat kacang panjang - hiris 2 inci menyerong
- 1 biji tomato - belah 4
- 2 sb. sos tomato
- 1 sb. sos tiram
- 1 sb. kicap pekat
- 1 sb. kicap cair
Cara Memasak:-
- Udang dibersihkan. Lumurkan dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Goreng sebentar dan angkat. Ketepikan.
- Goreng sebentar tofu hingga kekuningan. Angkat dan potong.
- Panaskan sedikit minyak dalam kuali dan tumiskan bahan tumbuk hingga wangi.
- Masukkan kicap pekat manis dan cair, sos tomato dan sos tiram. Tambah sedikit air jika terlalu pekat. Kacau rata.
- Masukkan udang dan tofu yang digoreng tadi.
- Akhir sekali masukkan bahan yang dihiris tadi, kacau seketika dan biar pekat.
- Tutup api.
No comments:
Post a Comment