
Bahan:-
- 1 ekor ikan siakap (*ummi guna bawal)
- 9 tangkai cili padi thailand - hiris halus
- 2 biji bawang putih, diketuk
- 2 inci halia - dihiris tebal dan diketuk
- 1 cawan kicap
- 1/2 cawan air (ummi kurangkan lagi)
- 2 sudu makan madu
- sedikit garam (ummi tambah sikit je)
Cara Memasak:-
- Ikan dibersihkan dan ditoskan. Panaskan periuk kukusan.
- Campurkan cili padi, bawang putih, halia, kicap, air dan madu. Gaul dengan tangan (*ha, baru nama air tangan..hiikss). Kemudian gaulkan ikan tersebut sambil dimasukkan bahan-bahan ke dalam perutnya.
- Perapkan ikan sebentar selama 10 minit.
- Letak ikan di dalam bekas tahan panas dan tuangkan lebihan bahan di atas ikan.
- Kukus selama 30 minit atau hingga ikan masak. Angkat dan hidangkan panas-panas..Beessttt!!
No comments:
Post a Comment