Menu tengahari semalam...Dah bermacam-macam cara masak asam pedas belum pernah lagi la tengok kat mana-mana orang masak Asam Pedas Pegaga ni...Ummi terjumpa resepi ni dalam majalah Keluarga yang dah lama kelmarin...sedap rupanya letak pegaga ni...no hal punya dengan tekak family Ummi...try laa..
Bahan:-
- 4 keping ikan tenggiri (*ummi guna ikan merah)
- secekak daun pegaga
Bahan Kisar:-
- 20 tangkai cili kering - direndam dengan air panas dulu
- 8 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 1 inci kunyit hidup
- 1 inci halia
- 1 cm belacan
- 1 sudu kecil lada hitam
- 1/3 cawan air asam jawa
- gula dan garam secukup rasa
- 2 kuntum bunga kantan
- 8 batang kacang bendi
- 1 biji tomato -belah (jika suka - ummi x letak pun)
- Air untuk kuah secukupnya
- sedikit minyak untuk menumis
Cara Memasak:-
- Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar hingga naik minyak. Letak sedikit air jika perlu dan masak atas api perlahan hingga cili benar-benar masak.
- Masukkan ikan dan bunga kantan. Kacau sebentar. Tambah air untuk kuah secukupnya.
- Biarkan kuah mendidih dan masukkan air asam, garam dan gula secukup rasa.
- Masukkan bendi dan biar sebentar. Kemudian masukkan tomato dan daun pegaga. Tutup api. (Atau boleh juga tutup api dulu dan masukkan pegaga, kacau kejap)
2 comments:
nampak sedap asam pedas nih...kena tunggu balik m'sia baru leh wat nampaknya...sini takde daun pegaga...
wah resepi baru nih
besa wat ulam jek..
Post a Comment