Menu tengahari semalam...Dah bermacam-macam cara masak asam pedas belum pernah lagi la tengok kat mana-mana orang masak Asam Pedas Pegaga ni...Ummi terjumpa resepi ni dalam majalah Keluarga yang dah lama kelmarin...sedap rupanya letak pegaga ni...no hal punya dengan tekak family Ummi...try laa..Bahan:-
- 4 keping ikan tenggiri (*ummi guna ikan merah)
 - secekak daun pegaga
 
Bahan Kisar:-
- 20 tangkai cili kering - direndam dengan air panas dulu
 - 8 ulas bawang merah
 - 2 ulas bawang putih
 - 1 inci kunyit hidup
 - 1 inci halia
 - 1 cm belacan
 - 1 sudu kecil lada hitam
 - 1/3 cawan air asam jawa
 - gula dan garam secukup rasa
 - 2 kuntum bunga kantan
 - 8 batang kacang bendi
 - 1 biji tomato -belah (jika suka - ummi x letak pun)
 - Air untuk kuah secukupnya
 - sedikit minyak untuk menumis
 
 Cara Memasak:-
- Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar hingga naik minyak. Letak sedikit air jika perlu dan masak atas api perlahan hingga cili benar-benar masak.
 - Masukkan ikan dan bunga kantan. Kacau sebentar. Tambah air untuk kuah secukupnya.
 - Biarkan kuah mendidih dan masukkan air asam, garam dan gula secukup rasa.
 - Masukkan bendi dan biar sebentar. Kemudian masukkan tomato dan daun pegaga. Tutup api. (Atau boleh juga tutup api dulu dan masukkan pegaga, kacau kejap)
 
2 comments:
nampak sedap asam pedas nih...kena tunggu balik m'sia baru leh wat nampaknya...sini takde daun pegaga...
wah resepi baru nih
besa wat ulam jek..
Post a Comment