Resepi asal dari Mak Daro (Kak Nis) tapi Ummi ceduk dari dapur orang UK ni..Noreen..hehe..Nak masak pun ringkas dan yang penting...sodaaappp...
Bahan:-
- 500 gm sotong - potong ikut suka, xnak potong pun xpa
- 4 biji bawang merah - ditumbuk
- 2 ulas bawang putih - ditumbuk
- 1/2 inci halia - ditumbuk
- 1/2 inci kunyit hidup - ditumbuk
- 1 camca besar serbuk cili
- 1/2 camca besar serbuk ketumbar
- 1 camca besar rempah beriani
- 1 camca kecil sos ikan
- 3 batang daun kari
- 1 biji karot - potong ikut suka
- 2 cawan air
- garam secukup rasa
- 5 camca besar minyak
Cara Memasak:-
- Jerangkan 2 cawan air dalam periuk hingga mendidih dan masukkan sotong. Biarkan selama 2 - 3 minit. Angkat dan toskan.
- Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bahan-bahan tumbuk hingga garing.
- Masukkan semua rempah dan sos ikan, gaul rata.
- Masukkan sedikit lagi air, daun kari, karot, garam dan sotong. Kacau hingga sebati dan sehingga karot lembut.
- Tutup api dan hidangkan bersama nasi panas.
No comments:
Post a Comment