Bahan:-
- 5 bungkus egg tofu
- 1 labu bawang besar - dimayang panjang
- 1/2 inci halia - dimayang halus
- 2 ulas bawang putih - dimayang
- 1 iji lada merah - dihiris
- 1 pokok daun sup dan daun bawang
- 1 batang carrot dihiris bulat (*ummi tambah snow peas jugak)
- 6 cendawan shitake - direbus hingga lembut dan potong 4 (*ummi x letak ni)
- 8 batang crabstick - dikerat 1 inci
- 1 biji tomato di potong 8 (*ummi letak tomato cherry)
- 2 sudu teh lada putih
- 1 sudu besar sos tiram
- 1 biji telor
- 1 sudu besar tepung jagung - dicampur dgn 1 cawan air
- 1 sudu besar kicap cair/masin
- sedikit gula
- sedikit minyak bijan
Cara Memasak:-
- Egg tofu dipotong setebal 1 inci dan digoreng dalam minyak yang banyak. Angkat dan toskan. Susun dalam pinggan.
- Tumis bawang besar, bawang putih dan halia.
- Masukkan carrot dan cendawan bersama sedikit air. Biarkan sebentar.
- Masukkan sos tiram dan kicap.
- Masukkan lada putih, garam dan gula.
- Masukkan crabstick.
- Titikkan beberapa titis minyak bijan.
- Masukkan air tepung jagung tadi.
- Pukul telor dan masukkan ke dalam kuali dan kacau rata bersama bahan lain.
- Angkat dan letakkan di atas egg tofu yang sudah digoreng tadi.
No comments:
Post a Comment