Wednesday, March 4, 2009

Persiapan Perkahwinan Adik - Gotong-Royong dan Majlis Akad Nikah

Kerja-kerja menyediakan dadih pada petang Jumaat untuk semua tetamu nanti..(*sorilah kena "blur"kan gambar insan2 tu eh..hehe)

Entry kali ni Ummi nak kongsi bersama kesibukan menjelang perkahwinan adik perempuan Ummi yang bertugas sebagai Jururawat di Hospital Tengku Ampuan Rahimah Klang iaitu Norizamin. Sebenarnya x banyak sangat gambar yang sempat diambil maklumlah bz..harapkan Najiha jugak snap pictures ni..itupun bateri mcm nak K.O jek, x dan nak charge dah...

Ummi balik kampung selepas solat Jumaat hari tu dan sampai je petang tu Ummi terus buat kerahan tenaga nak memasak dadih. Adik, kakak ipar, anak2 saudara dan tak ketinggalan anak2 dara Ummi bergotong royong menuang dadih ke dalam bekas-bekas yang disediakan sebanyak 1000 lebih. Gambar di atas adalah sebahagian dari dadih yang disediakan dan baru permulaan sesi menuang dadih..Kalau x silap Ummi masak 7 periuk agak besar bergilir-gilir dadih ni..

Ni semua abang, hb, ipar dan adik2 Ummi je yang uruskan...
Jam 11 pagi Sabtu, lembu yang dipelihara abah ditumbangkan untuk disembelih. Susah jugak tengok diaorang nak betulkan kedudukan leher lembu tu kat lubang yang telah digali untuk aliran darah lembu ni nanti. Krew-krewnya x payah panggil orang lain dah..semuanya anak dan menantu lelaki Haji Zaihadi je ni tauu..kecuali tukang sembelih tu..Lembu ni jugak dibuat aqiqah..
Selamat daahhh...

Acara melapah dan menyiang daging pada petang Sabtu..

Kaum wanita yang terdiri dari jiran-jiran menyediakan bahan untuk dimasak...

Senyuman bakal seorang isteri...My sister setelah siap didandan untuk majlis akad nikah pada Sabtu malam selepas solat Isyak

Majlis akad nikah hampir bermula - nampak nervous jek pengantin lelaki tu..Abah Ummi sendiri menjalankan akad nikah untuk bakal menantunya ni..hehe

Selesai satu bab eh..Termeterai lah ikatan yang sah..Norizamin dan Shahrul Shahrizal
Ciuman dari suami untuk isteri tercinta...

Ciuman adik untuk bonda tersayang..terharunya dia..

Senyuman bahagia adik setelah majlis akad nikah selesai...alhamdulillah
Okay, nanti akak upload lagi gambar2 lain di hari perkahwinan keesokan hari tu eh..insyaAllah

9 comments:

Aishah@Ariffin@Aqil said...

selamat pengantin baru tuk adik akak n suami...berseri2 tu

Aymy with love said...

Selamat pengantin baru tuk norizamin n suami... semoga berbahagia hingga akhir hayat... adiknyer comey cam kakak die ler... hehhee...

hana said...

selamat pengantin baru wat adik akak! wahhhhh bertungkus lumus naib presiden mak pengantin! kehkehkehkeh!

shima said...

selamat pengantin baru buat adik ummi...
vantik make up sweet sgt.. :D
tahniah..semoga berbahgia ke akhir hayat... amen

kamalina a.k.a aimi said...

salam kak umi...nilah adik akak tu ya?? sweet orgnya..selamatp engantin baru buat mempelai..semoga berbahagia hingga ke akhir hayat...

::ADleez:: said...

tahniah kpd kak ummi sekeluarga...dpt adik ipar baru...semoga kekal ke akhir hayat...amin..:)

CT Delima said...

Selamat pengantin baru buat Norizamin dan shahrul moga mahligai yang dibina akan berkekalan hingga kedalam syurga.. Aminn

Mamasya said...

Salam K.ummi..

Selamat pengantin baru buat Norizamin..semoga bahagia kekal selamanya.cantik berseri2 pengantin.
meriahnya majlis kenduri kahwin.... yg seronok tu pakat gotong royong ramai2 sekampung..lembupun yg pelihara sendiri.byknya dadih dimasak....beruntung ramai pembantu.
kenduri dah selesai...lega rasanyakan K.Ummi...

mysha said...

SaLam perKenaLan AKak....

wAH beStnyer...merIah sunGGuh maJlis tu... CantEK sGt pengANtin peREmpuaN tu...berseri2....

p/s: taK saBar naK tunGGu piC kAwEn Lak...