Bahan2nya:
- 2 ekor ikan tilapia dibuang perutnya dan direndam dengan air asam jawa dan perahan air limau serta sedikit garam (*ummi tukar kerapu je)
- 2 labu bawang besar dihiris bulat
- 2 ulas bawang putih dihiris
- 4 sudu besar sos tomato
- 1 biji lada hijau dipotong serong
- Minyak untuk menggoreng
- Sedikit garamS
- Sedikit kunyit
- Sepokok daun bawang yang dipotong seinci panjang untuk hiasan
Caranya:
- Ikan tilapia dilumurkan dengan garam dan kunyit.Goreng ikan tilapia sehingga gareng. Jikalau tidak cukup gareng, isi nya terlalu lembikApabila telah gareng, angkat ikan tersebut dan toskan minyaknya.
- Tumiskan sos tomato sebentar dan kemudian masukkan bawang besar dan bawang putih yang telah dimayang .
- Kacau sebentar dan masukkan lada hijau yang telah dihiris tadi.
- Masukkan sedikit garam.
- Apabila telah mendidih curahkan kuah ke atas ikan tadi.
- Hiaskan dengan daun bawang jika suka.
1 comment:
kak ummi,maafla mengganggu lg..sbnrnya sally teringin benda2 yg pedas2..hehe..tp kek tu kl tukar jd kek karet blh x sb anakanda kan xleh mkn coklat, lupa plak..
eee..byk songeh la sally ni ekk..maafla..teringin punya pasal kan..nk buat, xreti n xsedap..hehe..(alasan tul)
Post a Comment