Thursday, August 6, 2009

Nasi Goreng Nenas

Ha, jangan terkejut pulak tengok nasi goreng ni tertonggeng macam nk tumpah je ni...saja akak amik gambor camni...heheee...menonggeng2 snap gambor...tengok2 yang camgini berkenan pulak..tepek aje laah...Besenya orang letak nasi goreng nenas dalam buah nenas...tp akak xda nenas fresh ni n x kuasa nak korek isinya..nak cepat jek pagi2...Nasi goreng untuk bekfes dan bekal Aiman ke sekolah tadi...Resepi dari buku Senangnya Memasak Bersama Chef Hanieliza (Kak Liza) lagiiikk...memang terangkat...nasi dengan perisa nenas ni sedap mengunyahnyaa...menggunakan nenas dalam tin yang ditoskan, berbeza rasa dari nenas fresh..air nenas terasa sekali...Apapun, meh salin resepi eh..
Bahan:-
  • 2 mangkuk nasi putih
  • 1/2 cawan nenas dalam tin (toskan airnya)
  • 1 biji telor (dipukul sedikit)
  • 5 ekor udang besar (akak guna sederhana jek, taruk lebih)
  • 100 gm sotong (dipotong kecil)
  • 2 ulas bawang putih (dihiris)
  • 3 ulas bawang merah (dihiris)
  • 1/2 cawan sayur campur
  • 1 biji cili merah (dicincang - akak letak 2 biji nk pedas)
  • 1 sudu besar sos ikan (sos nampla)
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar lada hitam (akak kurangkan sikit)
  • 2 sudu besar marjerin (akak guna butter)
  • garam (optional - sebab sos nampla dah masin)

Cara Memasak:-

  1. Panaskan marjerin dan tumiskan bawang merah, bawang putih dan cili merah yang dihiris/cincang tadi.
  2. Masukkan udang, sotong dan sayur campur. Kacau rata sekejap.
  3. Masukkan telor dan biarkan telor masak sedikit baru dikacau hancur.
  4. Masukkan nasi, sos nampla, sos tiram dan nenas. Kacau rata.
  5. Apabila nasi sudah nampak garing, bolehlah diangkat dan masukkan ke dalam buah nenas yang telah dibelah dan dikorek isinya. (*akak xda nenas pun).
  6. Taburkan hirisan daun bawang dan hidangkan.

6 comments:

blogresipi said...

Kak Ummi...kite dah siap tadah besen ni takot nasik goreng tu tumpah.... hehehe... sayang ler, baik kite tlg perabih.hehehe

ain said...

saya ada 1 buku resipi bab2 nasi semuanya. ada gak resipi nasi ni, tapi tak pernah umur men'try'.hehehe

wah ijannnn...siap tadah besen2 lagi tuuuu.

zaza@mamaHanin said...

memangg senanggg kan kakk?? heee..

Am-flora said...

Ummi, w/pun trtonggeng ke trlungkup ke.. nasi goreng itu tetap menjadi pujaan hatiku. hi..hi..ewah! (tapi buat x juga..!)

~Atie+Farid~ said...

aduh sedapnye...terliur nenogk..nak try nnt

tq 4 d recipe

Jeffry Kelana said...

Nak try gk lah. .. Aahahahaha