Thursday, August 6, 2009

Cok Bantal Wif Sambal Bilis

Bantal jepun, bantal jepun.....ada sape hilang bantal x? hehe...Ni hasil teringin nak makan bila tengok makyung Hana tu tayang...akak buat makan malam tadi, potong pendek2 bila dah goreng tu mengelembung naik gumuuuk...eh jadi bantal jepun pulak, nasib ko laaaa kuih cok bantal, ate ikut suke hati teman leee..hehe..tu pun mujur rope bantaiii..kalu rope bantaiii bucukkk lg teruk kan..hehe...tapi maintain lembut gebuuss ala donut gitu...Ni kes maleh nak makan nasi...akak je x makan nasi, orang lain nasi makan, cok bantal ni pun makan..ape ke heiiinyaaaa...hehe...Akak kopipes je le eh....tp untuk sambal akak wat je my style jek, apapun akak tepek jugak la resepi sambal tu..Thanks Hana..
Bahan-bahan:-
  • 3 cawan tepung gandum - diayak
  • 2 sudu teh yis
  • 3 sudu teh garam
  • 3 sudu besar gula halus
  • 3 sudu besar butter / margerin (suhu bilik)
  • 1 biji telur
  • ¼ cawan air ( tambah@kurangkan bergantung doh)

Bahan - Bahan Sambal Bilis:-

  • 150 - 200 gm ikan bilis (dibasuh dan ditoskan)
  • 1 labu bawang besar dimayang
  • 6 ulas bwg merah (Ditumbuk /blend)
  • 3 ulas bawang putih (Ditumbuk /blend)
  • 4-5 sudu cili boh
  • 1/2 inci belacan (Ditumbuk /blend)
  • ¼ cawan air asam jawa (lebihkan kalau suke masam)
  • Garam dan Gula secukupnya

Cara-cara (UNTUK COK BANTAL):-

  1. Campurkan semua bahan-bahan kecuali air dan kacau.
  2. Masukkan air sikit-sikit sambil uli doh.Uli sampai sebati dan licin.Tutup mangkuk doh dan perap selama 30 minit.
  3. Canai setebal 1 cm dan potong ikut pattern yang anda suka.(kite potong bentuk bantal peluk =P)
  4. Goreng dalam minyak deepfry yang telah dipanaskan sampai warna keemasan..nampak garing..SIAP!

SAMBAL BILIS :-

  1. Tumiskan bahan blend hingga garing sikit.Masukkan cili boh dan goreng hingga naik minyak.
  2. Tambahkan air asam, gula dan garam.
  3. Masukkan ikan bilis dan bawang besar dan goreng hingga masak. Happy trying! =)
    *Suggestion : Masak sambal bilis dulu supaya boleh nikmati cok bantal panas-panas.

4 comments:

ain said...

mintak 1 cok bantal kak. kat umah ni bantal kicik2 tak de..hihihihi

Hazu~ said...

macam rupa cakoi... cakoi ke ni?

Najiha Elyani said...

nak..nak..nakkk!!!!!!!!!!

ummi said...

Ain -
Hehe..bantai ni bukan kecik jek, mmg kontot pun, haha..sekali ngap jek, hilang..

Hazu -
X...cok bantal ni lebih mcm donut yang gebu lembut gitu..cakoi isinya bersarang2 n lempung sikit kat dalam kan..

Najiha -
Kak De, nak meh balik rumah..mak buat semula eh..Kak De, ok?