Wednesday, August 19, 2009

Lepat Pisang

Taraaaa...melepat kita weehhh..hehee...Ni sebab tengok si Mat dengan makyung Hana duk tayang hari tu laa...Ahad baru ni pergi Pasar Malam kat Taman Gelora, Kuantan ni akak nampak ada makcik tu jual daun pisang...emm..sambar la satu ikat..x tau daun pisang apa..tp mmg wangi la bila kukus kuih ni...Pastu hari Isnin akak singgah kedai jual buah2 ni..sambar pulak la pisang..nak pisang emas, xda yang masak...beli gak la pisang berangan, x suka sangat pisang ni sbb masam sikit kan..aahh x kira laah..balik kerja masak lauk dinner sempoi2 jek...pastu terus la melecek pisang..buat sikit je...lepas maghrib dah kukus..wat bekfes laaa....Ni resepi yang bese2 mak akak buat la eh...akak wat sikit je..akak n hb je makan, pastu bwk ofis sikit...Aiman x layan lgsung..dia bwk Egg In Toast tu ler..
Bahan:- ( 7 - 8 keping)
  • 8 biji pisang emas/berangan
  • 1/3 cawan gula pasir
  • 3/4 cawan tepung gandum
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1/4 cawan santan pekat (*akak guna santan kotak je)
  • sedikit kelapa muda parut digaul dengan sedikit garam
  • daun pisang secukupnya (dilayu atas api perlahan, buang bahagian keras tepi, lap dan belah lebihkurang sejengkal lebar daun)

Cara-Cara:-

  1. Panaskan periuk kukusan.
  2. Dalam mangkuk lecek pisang dengan gula hingga gula dan pisang hancur sedikit.
  3. Masukkan santan, garam, dan tepung. Gaul rata.
  4. Ambil daun pisang dan letakkan 2 - 3 sudu besar adunan pisang di tengah2 daun. Letak inti di tengahnya dan gulung daun pisang. Lipat kedua2 bahagian tepinya biar kemas. Buat hingga habis.
  5. Letak/susun dalam periuk kukusan. Kukusan selama 12 - 15 minit hingga masak/kelihatan daun pisang kekuningan.

7 comments:

akak_bieza said...

haiyoo...i likeeeee the lepas pisang with inti kelapa masin....seddappp sgt

tingat masa kecik dulu beniaga lepat pisang kat pasar jumaat..mak akak ajar cam ner nak lembutkan daun pisang kat api..tup tup terbakorrr.. mengamuk org tua tu..hehehe

lepat pisang buat sendiri lagi sedap sebab yg jual kat luar tu banyak tepung dari pisang..huhuh

Am-flora said...

wah..bestnya lepat pisang! resepinya lbh kurang mak buat time dolu2 ada ltk kelapa parut, best & sedap..

ain said...

sedapnya kak ummi...nak 10 keping, boleh ke..???hehe

blogresipi said...

Kalo aiman taknak meh ler kite nak!!!

♥♥♥ said...

salam. k.umi. im ur new fans. ske sgt tgk blog akk. hehehe nk jd ank angkat akk aci x. ;)

ummi said...

akak_bieza -
Wakakaa..kelakor la pulak baca kesah zaman kanak2 tu..tp kira rajin lah tu tolong emak kan..Aah apa2 pun, yang buat sendiri lg puashati kan..

Am-flora -
Am..mak akak buat lepat ni style org Utara la, letak inti kat tengah2..setengah org sini buat depa gaul sekali kelapa muda dengan pisang tu..semua2 pun sedap..hehe

Ain -
Nak 10 keping?? manyooooknyeee..hehe..akak buat pun dpt 8 ketuiii jek..tp besau2 la jugak..puas makan! hehe..

Ijan -
Loorr lambat sgt cakap..akak dah bwk ke ofis separuh, licin la kena tibaii..hehe

Sufy -
wkumsalam...weehh org Ostoliaaa dtg nih..meh la msuk..thanks sudi follow dpur Auntie (sama baya je dgn anak2 Auntie, xleh pggil akak dah gayanya ni..hehe). Nak jadi anak angkat? Boleh, boleh..belajor pepandaiiii eh..hehe

♥♥♥ said...

Waaaahhh teruja nye autie reply.
auntie. australia tu brangan je. heheh blakon je lebih. sufy dr tgganu. kt dungun nie. ;)