Wednesday, September 14, 2011

Kek Coklat Chef Zubaidah (versi bakar lagi)

Assalamualaikum.....

Ok saja la nak tayang kek coklat yang mmg sedap nih...xda topping pun ok sesangat kalau nak makan banyak2 taaau...akak la tuuuu...hehee... Kek Coklat Chef Zubaidah ni asal resepinya adalah kukus....so pepandai dan sukahati akak jek membakornya... Bukan apa, kali ni buat untuk bawak balik kampung hari tu daaaa....so nak kek tahan lama sikit kan...tu pasal gak la x letak topping...hehee.. Memang teramat sedappppp.... ya laa, kalau dah nama kek coklat...mesti sedap kan.... Petang or malam nnt akak tayang menu lain pulak eh....xdan nak mengedit bagaiii lerrr... Lepas berbuka semalam, mata mcm nak katuuuuppp jerr dah wpun baru jam 9.00 mlm.... ku gagahkan jugak mengedit untuk entry ni....hadoooiii ^___^

Dah pernah buat dulu siap dengan ganache topping....mmg best...cuba klik Sini yea....mesti ngencess punyerr...hehhee

Xyah topping pun ok sesangat daaahh...leh le hentam byk sikit...xpun maniiiss terlebih pulak masuk perut...nnt penyakit yg satu tu timbul laak....no nooo.... !

xyah mintak eeehhh....dah jadi baja dah pun...ekekekee


17 comments:

Jelita Baker said...

nak minta gak... hehehe... kak ummi.. nak tnya petua, mcmne nak elak kek merekah @ terbelah ditengah bila dibakar....

Mas said...

mas pun suka sangat kek coklat ni..
memang terbaik,...
klu bakar pun masih lembab ke kak...
tengok lembab jerk..
beza tak antara kukus ngan bakar...

Oh Oeya said...

As salam. Kak Ummi.. rindunya.. cayang cikit muah!

Ketinggalan! Ketinggalan!

Comment 1st lepas raya hihi.. sabar je la..

Kek coklat ini gebusss menggoda sungguh! taknak mintak yg tiga potong tuuu.. nak mintak yg sebuku heheh :)

Sofea said...

nak mintak pun dh jadi baja..so kena la buat sndiri..x gitu k.ummi, hehe

Yatie said...

Assalamualaikum K.Ummi,
Mmng best dan sedap kek coklat ni..Yatie dah pernah buat tapi tak n3 lagi..skrng tngh mood malas yg teramat sangat, lagipun busy memanjang jeeee..tngk kek akak ni jadi nak buat skrng gak...hehehehe..kau idolakuuuuu...

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak ummi cayang...
nampak sedap ler kek tu akak... rasanya diana lom perna lg buat resipi nie.. Insyaallah nak buat gak suatu hari nnt...

Leen Loyangkuih.com said...

kak,hari tu leen buatkan utk customer memang dia pun cakap sedap, leen pun lum rasa buat sendiri makan..heee

Kak Sam said...

Hehehe suka..suka... suka

Maria said...

Memang menyelerakan sungguh..tak terdaya nak kata tidak pada kek coklat..

Ummi said...

Jelita Baker -
Hahaa..dah habis mana nak pi cari nih...Owh kek merekah ek...seblm masak ke dah masak? Kalau sblm masak lg dah merekah, rasanya sebb suhu oven terlalu panas kot, turunkan sikit biar kek masak elok, then letak betul2 di tengah rak oven eh. Mungkin jugak penggunaan dan sukatan bahan yang x berapa betul secara teknikalnya...alatan guna yg metriks punya ke? Susah gak nak jawab, sbb x tengok hasil dan x tau resepi siapa yang dicuba tu? :)

Mas -
Kek cokelat mmg best...hehe..aah Mas, bila dibakar pun still lembab tp kena adjust la suhu. Kek bakar dgn kukus of course la berbeza kan Mas...hehe.. Tp jgn terlalu panas sgt..akak mula2 set suhu 175C dan selepas 20 minit akak turunkan suhu kpd 165C jer..

Oh Oeya -
Wkmsalam Oeya..ha baru muncul eh..meh sini laga pipi.muaah, muaah..mana kuih raya tuk akak ni? Kek ni dah licin la Oeya ooii...pi godek sendiri eh, leh mkn lebih2..Heheee...

Sofea -
Betul..betul...betuiiiii...pi cepat godek..

Ummi said...

Yatie -
Samalah dgn akak ni Yatie..mood nak melepak jer lebihnya..hehe..masak2 letih, rasa nak rehat jek...nak update malasss...hehe..time kasih Yatie..idola apa la tuuu..hehe

Diana -
Wkmsalam Diana...best gak resepi ni..try la Diana...agaknya kukus lg best..lg moiistt...tp bakar pun x kurang moistnya... :))

Leen Loyang Kuih -
Uikss tu diaaa..betul la tuu..mmg sedap kek ni...Sian toke pun xdan nak merasa sedap ke tak yea..hehe

Kak Sam -
NI homework baru...suka suka eh..hehehehe

Maria -
Tu la kaan....simply can't resist it!

suha said...

wow,mabeles!(^_^)

tun_telani said...

nyummyy!!!!!!!!!! tun kalau kek coklat ni mmg lemah betul.. irresistible.. diet! diet! <- ingatkan diri sendiri yg dh jd gemuk. hehe

izahdaut said...

memang best kek ni.. moist gituuu

ninazsyafinaz said...

Salam kak..
Cuti esok..ingat nak balun..semua resepi2 kek coklat..saja nak cuba rasa..mana yg paling sedap!nak cuba resepi yang nih juga :)

♥MAMASYAZA♥ said...

thanx akak, su dah try resepi ni memang menjadi sgt, anak2 pun suka

♥MAMASYAZA♥ said...

su minta izin nak tepek resipi ni kat blog su yer akak