Wednesday, September 7, 2011

Warna Warni Di Aidilfitri

ASSALAMUALAIKUM...

Terlebih dahulu, mohon maaf dipinta, mood akak nak menghapdet baru suam-suam kuku....Dari malam tadi duk memilih dan mengedit gambar-gambar...pastu punyalah mengantuk..x tau la, lepas jek berbuka, kepala ni pantang diletak bantal, layu jerr....malas tul laa...jam 11 akak dah zzzzzz jer.. So malam ni sambung lagi...baru jek sempat beberapa gambar ada tetamu pulak datang... Bekas anak murid Najiha masa jadi guru ganti baru-baru ni, datang bersama emak dan ayahnya....murid darjah 2. Kata maknya, beriya2 benar dia dah 3 4 hari duk bertanya dan mengajak datang ke rumah cikgu dia ni...hehee....budak-budak sekarang ni eh! Xpa laah, dapatlah akak kenalan baru lagi...berkenal mesra dgn ibu dan ayahnya....

Okay lah x nak bercerita panjang....Let the pictures do the talking!! Wahahahaa....Ni baru part I eh...kalau rajin akak sambung Part II..hahahaha, kalau x...ntah! Ngeeee...Suka suka nak masukkan gambar kat sini sebagai tatapan jugak untuk anak-anak buah dan adik beradik akak yg sentiasa menjenguk dapur akak nih...hehee... Ok layaaannn....Ketupat palas tu mak akak n adik2 ipar tolong balut = 1 gantang lebih sikit beras pulut...byak weeee.... Akak sediakan rendang daging 4 kilo...sorang-sorang hiris daging, sendiri bikin rendang, cik abg tolong kacau dlm kuali jek.... Rendang Pedas Ayam 4 ekor...Okay ikuti episod Hari Raya pertama... ^____^

Tahun ni 10 orang dari 12 adik beradik akakberaya bersama....Abang yg sulung dan adik no. 5 jek yang xda...masing-masing beraya di rumah mertua.... So akak kira perempuan yg sulung ler..tp anak ke 2...okiieesss ^___^

Adik lelaki akak yang ke 3 - Mohd Fadzli and family

Adik perempuan akak yang ke 4 - Saniah dan suami Hairul Anuar dan anak tunggalnya Mohd Haneef Aidid. Diaorang ni duk Gombak...selalu akak pi KL lepak rumah dia la...hehee...

Yang ke 5 xda...ni yang ke 6 - Fazilah. suami dan hero-hero yg kuusss semangat...hehee... Kerja di UIA Gombak, duduk kat Gombak jugak ler...

Yang ke 7 - adik lelaki akak Syahrizal dan family...kerja kat DBP KL, duk Gombak jugak...ngeeee

Adik yang ke 8 - Khairi dan family - kerja di Akademi LHDN Bangi

Yang ke 9 lelaki (gambar berbaju hijau kat bawah ni, solo lagi). Ni yang ke 10 adik perempuan Norizamin dan family - kerja Staff Nurse kat Hospital Selayang....

Gambar mak dan abah dengan adik-adik yang masih solo dan belajar lgk...

Pembuka bicara dari abah, pesanan dan nasihat yang tidak pernah putus dan sentiasa mengingatkan tentang nilai kasih sayang dalam berkeluarga dan saling tolong menolong, sentiasa memaafkan.....huhuuu... Eratkan silaturrahim yang dipentingkannya....ucapan diiringi dengan linangan air mata, syahdu sekali.... Pesanan abah, jika abah dan emak tiada lagi nnt, ini sajalah yang dia pinta....huhuuuu..

Sessi bermaafan, dimulai oleh akak dan suami dan turutan seterusnya....


Kemudian diikuti dengan cucu paling tua (sulung), anak lelaki akak lah, Amirul Hazmi dan seterusnya...


Yang gambar atas nih...anak Fazilah ni sedih bebenor bila tengok mak abah dia sedu sedan bersalam dengan mak abah...dia pun sama tersedu-sedu..payah pulak nak pujuk budak Fahim ni...kesiannyaa...konon kalau main, dialah hero handal...at last "dalam hati ada taman" jugak...hehehe, puas lak nak pujuk...adeeiii...Tp memasing sonok...tokki bagi hadiah...wang besar...wang besaaarrr...hehehe

Seterusnyaaa.....gedik2 santai....dari kak Ummi dan family....hahahhahahaaa...sesekali kaaann...

Aiman ni dah mengalahkan abg long daaahhh...iiisshhh

Si dara dengan abah kesayangan...hehee


Lagak liuk lentuk seterusnyaa...wakakkakaa...tengok je la eh... Senyum...Tak Perlu Kata Apa-Apa... ^___^



Anak dara akak bersama anak2 abang akak yang baru tiba..

Okaayy nnt senang-senang, akak upload gambar2 gedik lg havoc dan happening lg eh...insyaAllah.... Till then.. ^___^


32 comments:

CT said...

meriahnya...suka tgk pic atas tuh!

selamat hari raya :)

http://batulesung.blogspot.com/2011/09/nak-ipad.html

Juwita Jamaludin said...

Ramainya adik beradik akak meriah nampak kak...:)

Ida,Japan said...

wahh,....ramainyer adik-beradik akak...mesti sgt meriahkn..

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Wah bestnya riuh-riuh macam ni. SELAMAT HARI RAYA BUAT UMI SEKELUARGA MAAF ZAHIR BATIN

fuzidss said...

wahhhh...warna kita sama la kak ....anyway warna yg cun kan

AZLITA AZIZ said...

Selamat Hari Raya kak Ummi...
Waaaaaa.... meriahnya suasana beraya kat tempat kak Ummi..
Bila dah ramai2 berkumpul pukul berapa lah tidur tu agaknya ye kak... hihi ke tak tidur ..

comel.. comel.. anak dara kak Ummi.. anak bujang pon apa kurangnya... saling tak tumpah macam ayah dan bondanya... :D

Nazrah said...

Meriahnya raya..

Sharifah Nadzarah said...

salam lebaran kak ummi..
maaf zahir & batin
meriahnya..& sedih plak tgok sesi bermaafan tu..

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak ummi cayang...
wah seronok n meriahnya suasana raya kat sana yer akak... comel2 anak2 akak..

ninazsyafinaz said...

woott..wooott..kak ummi ader adik bujang lah..ehem2..ader kekosongan hantar borang permohonan jadi adik ipar tak?Selamat hari raya kak ummi

tun_telani said...

waaa~~~~~~~~~~~~ mantap! penuh 1 umah.. meriah betul.
tema purple! tun suka!

HaSue said...

Kak Ummi..adik beradik kita sama banyak laa kak..sy tak terupload lg gambar2 raya nih..nak memilih tu satu hal,nak resize n buh cop jempol lg..adehh...nak carik masa sesuai yg pyh sket ni..skrg ade masa sket sibuk lak jenjalan umah kengkawan alam maya.hehe..
seronok tgk kemeriahan keluarga akak...

HaSue said...
This comment has been removed by the author.
Belinda Adzmi Ibu Ilhamny said...

meriahnyerr kak...

errr ramainya dok gombak..saya pun dok gombak gak..hehehe

Gee® said...

seronoknya...

Yaati Nor said...

tengok gmbr dah agak dah ada sesi air mata punye..adik badik saya pon ramai..tp tak blh nak bertemu sebilangan besar mcm nie.

Rozita said...

bestnya keluarga besar kan kak.. sy cuma ada 7 org adik beradik je.. thn ni sy sorang je yang tak balik.. semua orang balik kg.. tu yang kami tak rasa sangat..

Sofea said...

beraya sakan k.ummi!!..cium tgn mak ayah di pagi raya yg x tahan tu..mesti nak nangis kan!

Lina said...

ramai yer adik-beradik kak ummi...time raya mmg meriah lar kan penuh umah

Sis-Lin said...

comei2 cantik2 anak kak ummi..tak kurang juga hensem2 juga..mintak URL pleaseeeeeee hahahahahaha

Kak, meriahnya...warna warni kannn..macam2 color [elangi ada, tp kak ummi mmg best sbb pakai pepel!!! kekekekekek

inahar ali said...

salam rindu ummiii cayaaang..kita pun nk wang besaaarr gaaakk!! hehe..cantiklaa foto2 raya ummi nih..kita pun xtau bila la nk mai rajin menghupdet blog yg dh berabuk tuh..lom mari lagi semangat & kerajinan tuh..ishishishh! salam aidilfitri maaf zahir batin ye wat uumi sekuarga..muaah!

JUMEE ZAILA AHMAD said...

salam kenal..seronok tgk kemeriahan dalam keluarga akak... nampak harmoni sangat... kalau sudi jemput join blog saya yg masih mentah ni...ajak kenkwn sekali ye bg meramaikan...tq kak..harap dpt terus ikuti pkembangan dari blog akak nanti...
jumeezaila.blogspot.com

Naz said...

Assallamualaikum kak Ummi..
Selamat hari raya.. Ramainya adik beradik akak eh.. Sekali berkumpul tu diaaaa... berpa team geng futsal boleh dapat ni..
Kak, haiii..tergoda tgk anak2 dara akak laaa..hehehe...

MamaFaMi said...

Mi darling...
Selamat hari raya aidil fitri buat Ummi sekeluarga. syahdu tengok gambar salam bermaafan tu. Ada yang terasa macam nak join anak Fazilah ni kang...dalam hati ada taman. :D

rahel said...

Suke tengok semua pic bahagia kat atas tu...selamat hari raya Kak Ummi.

ShashaCatering said...

Meriah dan syahdu sambutan raya ni.

Selamat aidilfitri dan maaf zahir batin sepanjang berblog ni ;)

ijan said...

Salam Kak Ummi,
Aduhh meriahnye keluarga akak..keluarga besar best bila kumpul ramai2 mcm ni. paling tak tahan bila tgk si kecit tu yg sedu sedan. macam nak mengalir jugak kite pun. alahai, kena tunjuk gambar ni bila dia besar nanti. lembut hatinya tu :)

Deliah's Deli said...

wah,mmg betul2 meriah ni! :)

izahdaut said...

wahahahaa... suke nyer tengok gambor salam2 tu. memang erat nampaknya keluarga kak ummi ni. siap ada pesanan gitu kan. biasa kalau abah yang jenis gitu memang harmoniii jekan. gedik2 santai tak tahan uuuu... auww... hehehe

kak ummi nak menuntut satu menda nih,boleh ke nih? hehhee

macam ku kata said...

terharu tengok gambar2 ni..semoga kebahagian keluarga kita semua dipelihara oleh Allah..amin;-)

Princess Solehah said...

teringat raya di Shah Alam...macam inilah suasananya :( bersalaman bermaafan sesama adik-beradik dan mak abah....

Oh Oeya said...

Kat tempat Oeya kalau masak banyak dan ramai-ramai camni dipanggil 'rewang'.. Kak Ummi rewang adik beradik :)

Tumpang gembira :)