Saturday, September 10, 2011

Kek Marble Hazelnut Ros - Nostalgia Mixer Berasap Lak!

Assalamualaikum buat semua pengunjung setia Home Sweet Home...Mohon maaf tersangat sebab akak x sempat langsung nak reply satu persatu komen kalian...bz sungguh laa... Hari Jumaat semalam akak cuti sebenarnya santai-santai dengan anak-anak dara jer memandangkan diaorang dah nak balik hari ni...keluar pergi shopping barang-barang keperluan diaorang untuk bawa balik ke U dan petangnya akak godek lah 2 loyang besar kek marie batik kegemaran diaorang ni untuk bekal balik rumah sewa memasing. Malamnya kami sekeluarga bertandang ke rumah adik akak. Anak-anak dara akak ni nak jumpa sepupu2 kecik comeii tu haaa...Lepak-lepak makan-makan kat rumah adik sambil tengok movie The Dark Night sampai kul 12 baru balik...hehee...

Hari ni pulak pagi-pagi lagi godek pulak Oreo Cheese Cake sebagaimana diminta anak-anak sejak puasa hari tuh..mana dan nak buat. So hari ni tertunailah hajat dapat makan jugak petang tadi. Jam 6.30 petang Najwa dan Najiha bertolak ke rumah adik akak di Gombak dulu dan bermalam di sana malam ni. Dah selamat sampai di Gombak pun jam 9.30 mlm td. Esok pagi Najwa hantar Najiha ke Shah Alam sebelum dia drive terus ke Arau....huhuuuu.. Sunyi la dah malam ni.. Tinggal Abanglong jek yg akan balik petang esok lak. Nanti Aiman kembali bertiga jek laa dgn akak n hb..

Okayyy ni nak cerita pasal kejadian kek yang x berapa nak gebu ni disebabkan akak terpaksa pukul dan adun dengan spatula menggunakan tangan ku, naik muscle daaaa... Kek ni akak buat untuk bawak balik kampung hari raya tempohari...Petang Ahad tu merajinkan diri mengadun kek ni...baru jek on mixer cap ayam akak tu 7 8 saat..tetiba x gerak je dah...tutup suis, buka semula tekan On lagi xnak jugak...tekan punya tekan...haaa, berasap kuar kat mixer weeyyyy!!

Cepat-cepat tutup... Adeiii apa nak buat, bahan mentega n gula dah bergaul masuk dlm mangkuk...apa lagi...berkayuh la spatula dengan tangan....adeeeeiii....So bila bakar memang lembut, tp macam kurang gebu, permukaan atas pun sedikit kasar, namun sedap dan licin jerrr...hehehehhe...Sabauu jek laaa... So tamatlah riwayat mixer cap ayam akak tuh...dah pi cari yg gedabak cap Gajah daaahh...hahahhaha, selamat duit kat Ah Moi pulak dah! Dah la duit macam air terjun je nak raya baru ni.... Tp alhamdulillah ada rezeki lebih sikit...suka hati dapat yg baru...hahahahha...Tahniah kat diri sendiri jek laaa ^___^. Pandai jek ko mixer, macam tau-tau jer...terima kasih laling...!

Cuba tengok perbandingan gambar yang akak buat dulu kat atas ni guna mixer, dengan rupa yang dipukul dgn spatula je kek utk entry nihh...hehee.. Resepi ni akak dah buat dulu...memang sedap dgn bau ros kek nih. Tengok resepi kat Sini yea...cuma kali ni akak tukarkan guna serbuk hazelnut...lebih sedap lagi..!

Cuma teknik memarble kali ni akak buat dari tepi bucu ke tengah dengan menyenggengkan bekas/loyang dengan buku setebal 2 inci. Maaflah akak mintak sebab x sempat nak snap gambar cara-cara tu...bz giloss masa tu... insyaAllah ada masa akak snap...


12 comments:

Kak Sam said...

bila akak citer pasal mixer, teringat mixer saya yang dah dianatar balik untuk dibaiki. yang bestnya mixer tu dibeli bagi tujuan untuk buat kuih raya. tup..tup masa 1st time guna, belum pun butter kembang dia dah mati. Esoknya try sekali lagi perkara yang sama berlaku. sudahnya guna le hand mixer jugak.

Mas said...

he..he...alhamdudillah...sedap juga kan kek tu kak ummi..
nasib baik tak masuk dalam cik tong..

akak gak yang dapat mixer raya..yahoooo...

dZana said...

menjadi jugak kek kayuhan kak ummi ni.. dah smpi masa ke mixer tu kak ummi.. klau tahan lama sgt mixer tu.. nnti tutup pulak kilang mixer tu..

Juwita Jamaludin said...

tak pe kak yang cap ayam tak de ganti yang power kak.. hihihihi pandai je mixer tu bagi berasap nak raya.. hihihihi.. nak try buat la kek akak ni InsyaAllah

tun_telani said...

letak serbuk hazelnut kak? waahh.. kompom berkali-kali ganda sedapnyer kan..

LinRosly said...

Assalamualaikum Kak Ummi...Tak Kisahlah Kek Akak Tu Guna Mixer Ke Tidak Rasanya Tetap Sedap!...Tapi Lin Nak Ucap Tahniah...Tak Lama Lagi Dapat Mixer Baruuu!!! Hehehehe...

P/s:-
Terima kasih Sudi Ke Blog Lin. Biskut Keracis Tu Dah Habislah Kak...Nak Post Awal2 Itu Hari Tak Berkesempatan...Hehehe

Salam Kemaafan Kak, Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin...Jemputlah Datang Kerumah...

CT NoArIzAh ArIs said...

7 syawal hr tu sy ada buat kek marble yg biasa je tu tapi x ambil gambar pasal tak puashati dengan corak marblenya tu yg malas update dlm blog... tgk akk punya corak marble pd gmbar kek yg akk buat dulu tu nmpak cantik berlengkok2 jeles betul sy dgn kek akak ni!!

Ummi said...

Kak Sam -
Tu la pasaiii..masa nak balik raya tu jugak laaa nak rosaknya..org nak membakor kek nak cepat jd lambat...adeeii..apapun alhamdulillah, dpt dah mixer baru..hehee..hikmah di sebalik kejadian kan..

Mas -
Eh mmg sedap kek ni Mas, mmg masuk tong perut jek...hehe.. Alhamdulillah dpt la mixer yg lebih mencabar sikit..hahaha.. Pstt..dah la berabis belanja raya, anak2 3 org tu nak masuk U semula lak, so kita angkut yg sedang2 je la..hahaha, lgpun berbaloi dah setakat duk rumah ni kan..hehe

Dzana -
Aah menjadi dan sedap jek, cuma nampak kurang gebus kat atas tu je laaa...tp still licin...hehe. Aah la kan..pandai cikgu Dzana kita cakap..kang tutup kilang lak..haha

Juwita -
Haha..bole laaa...power byk la dr dulu...nak mengadun pun sonang..lama dah nak, tp saja laa..selagi ada yg cap ayam tu, guna jek laa...dah smpai umur dia..hahaa. Try la Ita, sedap kek nih!

Tun_Telani -
Yup...mmg dah sedap letak badam..letak hazelnut lebih menyedapkan laaa... :)

sis Lin -
Wkmsalam...hehee...mmg dah sampai ajal dia la Lin..hahaa...Alhamdulillah, dah dpt pun dah..mana leh lama2 dapur xda mixer kan...mau mati kutu akak..hahaha

Norizah -
Owh ya ke...x kesah lah corak jadi ke idak, yg penting jadi dan sedap kan Norizah..Nanti try marble camni lak eh...senang jek.. Nak tunjuk step by step, x sempat la Norizah...kelam kabut dan tangan pun x sesuai pedang camera dah masa adun nih..hahhaa

Maria said...

Ish..ish..Kak Ummi,sampai mixer berasap...agaknya lenguh juga tangan tu...skali2 adun adunan guna tangan je kan hehe..

Uncle Lee said...

Hello Ummi, this lovely cake of yours bila masuk satu spoon in the mouth tentu ada problems.
Nak lagi, then at least 4 pieces, ha ha.
I love the colours, and I have never seen this kind before.
Its beautiful, too good to put in mouth, haha.
Have a nice day, Ummi.
Keep well. Lee.

Diana @ Melley Mey said...

wah... guna spatula jer ker akak.. huhuuu... penat nya tu... tp hasilnya nampak cantik gak... n sedap kan akak... berminat ler tgk kek yg akak buat nie... ;)

Oh Oeya said...

Tu diaaa.. bukan menjerit dah mixer tuuu.. pakej berasap siap hihi.. ganeh! ganeh! :D
Dah byk berjasa kan Kak Ummi mixer tuuu.. tapi kek 'buatan tangan' berada di kelas tersendiri Kak Ummi, npk ok wat.. mai 2 pinggan hik3.. memintak ajer keje nyer kui3..