Monday, September 19, 2011

Oreo Cheesecake - Memang World You..!!


ASSALAMUALAIKUM.....SALAM RINDUUUUUU... ^____^

Waaaah rasa lamanya x bersiaran...tak tahu la kenapa....mood nak mengupdate ke...mood nak berblogging ke....yang dah hanyut ke laut kata orang.... Terasa sungguh macam x amik kesah je bila lalu lalang kat depan dapur alam maya nih.... Bukanlah tak masak....masak sangaaattt dan amik jugaklah gambar.....tapi punyalah malas nak transfer dan edit segala....adeehhhh, adakah ini tandanya akak dah mula nak beristirehat lama.... Tapi sesekali rasa rindu datang menerpa....huhuuu....rajinkanlah jugak sebab dah berderet gambar2...termasuk lah Oreo Cheesecake (OCC) yang terkuning sikit permukaannya ni sbb lupa nak tutup dengan alluminium foil masa bakar nih!!

Ni untuk tatapan je la eh...Sebenarnya akak buat ni masa anak-anak nak balik ke U last week lagi dah...dapatlah seloyang bulat 7 inci bahagi pulak 4 bahagian - 1/4 bahagian masing untuk Abanglong, Najwa dan Najiha bawak balik, kat rumah ni pun tinggal 1/4 untuk Aiman dan abahnya...akak ngap jugak la sikit.... Tapi sebab dah lama sangat x buat ciskek...sekali makan, terasa world betuiiiii!!! Najiha balik ke hostel makan terus malam tu sbb xda esbok nak simpan...siap mesej kat akak "mak punya ciskek ni memang best in the world"...hehee, tu diaaa...! Tapi akak pun tetiba jek bila makan, rasa sedap sangat pulak....rasa x cukup sejuring...nasib baik kuat iman lagi...hahaha... xpalah, sesekali kaaann...

Resepi asal Jthorge, akak terjumpa dan pertama kali try oreo ciskek nih, terus jatuh ceeenttaaaa yooouuu..! It's a keeper to me...Meh akak paste sekali lagi resepinya...


OREO CHEESECAKE
Resepi Asal: Jthorge
Sumber: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-
  • 30 keping oreo cookies (buang cream tengahnya) - kisar halus (akak ayak jugak)
  • 1/4 cawan butter - cairkan.
Bahan Filling:-
  • 16 oz (2 cawan) (500 gm) cream cheese - lembutkan (biasa akak gunakan jenama Philadelphia)
  • 1/2 cawan gula halus
  • 1/2 sudu teh esen vanila
  • 1/2 cawan sour cream
  • 2 biji telor - buang tali pusatnya
  • 1 cawan oreo yang dicincang halus


Cara Menyediakan:-

Base :- gaulkan oreo kisar dengan butter cair rata-rata. Tekan dalam loyang yang telah digris dan dialas. Pre-heat oven pada suhu 180 Celcius.

Filling:-
  1. Pukul cream cheese, gula dan esen vanila dengan kelajuan sederhana hingga benar-benar sebati.
  2. Masukkan sour cream dan pukul sebati.
  3. Masukkan telor satu persatu dan pukul sebati.
  4. Kemudian masukkan oreo yang telah dicincang halus tadi, kaup balikkan hingga rata.
  5. Bakar secara "steam bake" (letak loyang adunan dalam loyang lain yang berisi air) pada selama 45 minit/hingga bahagian tengah benar2 masak. (Cara akak - setelah setengah jam waktu membakar, tutup permukaan ciskek dengan alluminium foil untuk mengelakkan permukaan terlebih kuning - kali ni akak terlupa nak buat step ni...dah la terlebih kuning tu..hehe..)
  6. Sejukkan sekurang-kurangnya selama 4 jam/bermalam. Hiaskan dengan jem kegemaran atau buah2an seperti peach/strawberi.
Memang world...!!! Rasa x cukup sepotong pulak..hehe

29 comments:

Fatihah said...

salam kak nk tny 2 biji telor - buang tali pusatnya tu cm ne?

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak ummi cayang...
Ya Allah tergoda sungguh tgk kek tu akak... dah ler cantik.. menarik... nie dah tertarik dah nie... hehhehee... kalu buat nie ... abis ler diet nie.. mmg fav nie.. hehhehee.. tp x peduli... nak buat gak.. hahahhaha

ayunalisa said...

salam kenal..aduyaii..sedapnya oreo ciskek ni..nk kna try wt ni...

*i follow u sis*

Puan Ros @ Tadika Sinaran Intelek said...

Salam umi.Nampanya pun teramat sedap.kalau dapat rasa mesti tak tau nak cakap ap.Umi tumpang tanya.napa hana diam membisu ehhh?

Juwita Jamaludin said...

mengoda betul la kak ummi.. sedapnya lama ita tak buat .. pernah buat entry pun tak sempat nak masuk hari tu.. kena buat lagi ni..

Maria said...

mmmm...yummy..

rahel said...

emmm mantap...pastinya enak..

♥MAMASYAZA♥ said...

kena try yang ni le pulak lepas ni

HaLiMaTuN SaAdIaH said...

Saya try resepi ni for the first time... Menjadikan...:) siap bawa g BBQ raya celebration.. Habis licin:) thanks for sharing the recipe:)

Mas said...

perhh..tengok pun dah meleleh air liur ni....
menawan betoiii...

yusparisa said...

assalam k.ummi....waaaa sedapnya nampak & menawan kalbu....

tinie said...

salam kak...

sy dah pernah try wat... mmg sedap pun........ thanks kak

Gee® said...

waaaa....yummy...yummy!! sgt terlior!!

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

Gorgeous looking cheesecake! mmmmm...yummy!

Love lagilah takde mood nak berblogging kak...kekeke!

tun_telani said...

kak ummii~~ mmg feveret nihhh!!! menguji keimanan betol nengok cheesecake nih, kalau depan mata mmg diet ke laut.

Yat said...

terliur ni..dah le posa..nak cuba lah..

Soo Hae Daa said...

huwaaaaaa...nk nangis tgk...nampak sgt sedap..lau dpt mkn nih..knpem la xckup 1 slice...kte mmg antoo oreo.. =))

Zana~Sweet Rose said...

salam rindu....kak ummi.. lama x singgah sini..waa..oreo cheese cake 2 menggoda tekak ni, sedapnyer! kite nak rasa sepotong boleh kak? hehehe..

Oh Oeya said...

As salam Kak Ummi.
Bahagilah 5 bahagian.. merasa gak smpi Johor huk! huk!
Cam nak nanesss banting2 badan je.. waaaa... waaaa.. Kecurrr gilosss!!! World angkadua!!

anymz said...

salam rindu jugak buat ummi..

wey...kejinyaaaaaa tengok hak yang leleh2 tu tau ummi..sangatlah terkejam nya...tak sampai ati nak tengok lama2...kahkahkah..:D

Ummi said...

Fatihah -
Wkmsalam...sori lambat respon...akak dah hantar jawapan kat blog Fatihah...pls cek k..hehe

Diana -
Wkmsalam cayang...hehe..sesekali xpa la lupakan diet eh..akak pun sbb anak2 request, bila rasa xleh nak tolak..nak lagi dan lagi lak...adeiii :)

Ayunalisa -
Wkmsalam...salam kenal..thanks ya sudi jenguk sini Ayuna...try la buat...senang je nih...sedap pulak! :))

Puan Ros -
Wkmsalam...lama x nampak..hehe, OCC ni mmg lupa diet kejap kalau dh start masuk ke molot..hehe.. Hana ada, bertambah sihat...cuma masa je x mengizinkan dia nak berblogging buat masa ni..dia mmg rindukan sume org...huhuu

Juwita -
Hehe..mmg best la Ita! Akak pun dah lama x buat, konon nak talak 3 dgn ciskek...tp anak2 suh buat...dah la terlebih rasa lak..hehe

Maria -
Emmm :))

Rahel -
Haha...Rahel, hanya Tuhan yg tau betapa enaknya... :)

saba said...

Salam pkenalan ummi..terliorr tgk ciskek ummi ni..akak penah cuba dulu..resepi ummi selalu akak ikuti, kebanyakkan menjadi :-)

Ummi said...

Mamasyaza -
Yep..sila sila...pasti x rugi..berbaloi-baloiii...

Halimatun Saadiah -
Waaaah ya kee...siap bwk pi jamuan dah 1st time buat...kelesss gitu Halimatun nih! :)) Best kan...

Mas -
Hehee...ko sabar byk2 ya Mas..kang banjir lak laptop..hehe

Yusparisa -
Wkmsalam Yus...hehee...menawan dan bagai ditawan2 bila masuk molot.. :)

Tinie -
Wkmsalam Tinie...waah ya ke...senang kan..dan sodaappp! Hehe..you're welcome dear! :)

Gee -
Dah pernah buatke blm ni Gee...baik buat...x nyesal punyer tau :)

Love2Cook -
Yep, Simply can't resist it Love! Hehe.. ya la kan..akak pun, x tau laa...rasa dah lama sgt kot menghadap blog ni dan rasa commitment terlebih la sudah...mcm nk rest gak la Love... :)

Tun Telani -
Hahaha..xpa xpaa...sesekali bedal jek Tun...diet ke laut ke, ke langit ke...biar dulu..nnt jemput dtg blk diet tu...hehe

Yat -
Uikkss sori la Yat..hehe..pose pun xpa...leh buat utk berbuka ok gak.. :)

Soo Hae Daa -
Try la buat Soo...mmg konpem best giloss nih!! :))

Zana Sweet Rose -
Wkmsalam Zana..ya laa, lama x nampak..bz ke...hehe.. Nk bg OCC ni pun dah licin pun Zana..kena godek sendiri la eh :) pastu pgil akak rasa..k, hehe

Oh Oeya -
Hahaha...terlupa nak bahagi 5 la Oeya...Sabar eh..nnt akak buat, akak tayang lgk..pastu amik sorang sebahagian ek...hehehhe :)

Anymz -
Waaaaaaaa...Anim datang..Anim datang...sat sat naaa..nak buat air dulu...tp OCC dah licin laaa..kasi biskut Oreo jek boleh x? heheee, muaaahh tuk Anim.. :)

Ummi said...

Saba -
Salam kenal jugak wat kak Saba...eh ya ke bahasakan diri kak Saba tu..ntah2 Ummi lg tua..hehe... Terima kasih kerana sudi singgah dan mencuba resepi2 yg dishare di sini..Ummi pun byk try resepi org lain gak k.Saba...thanks yea.. :))

Anonymous said...

salam ummi, perhh....meleleh air liur tgk!!sedapppnyerr...xpernah wat...tgk senang! zila66

Ida,Japan said...

slm k'ummi...wahh.sedapnyer ciskek..yg ni lagi world ke kak?..bila2 boleh try..tapi tak der sour cream yg boleh la kt sini...

Lieya said...

Mmmmmm menyelerekannnnn

Anonymous said...

Salam Ummi, selalu jengah dapur Ummi yg sentiasa menghidangkan juadah yg menyelerakan.Ummi selalu hint nk rehat lama dr berblog, nk g hj ke?klau silap hrp maaf.
Kha.

jas said...

SALAM...SIS, SOUR CREAM BRAND APA?