Wednesday, September 21, 2011

Mixed Fruits Yogurt - Nyamannya Masuk Tekak

ASSALAMUALAIKUM.....

Alahaaaiii mata akak dah ngantuksss niiii...tp gagahkan jua untuk entry ni... Hari ni rasa penat teramat, x tau la nape....nak kata kerja kat ofis byk sgt tak laaahh...kerja kat rumah pun biasa2 jer.... Ni baru jek lepas melipat kain 2 raga, habis akak basuhkan segala cadar n comforter bilik anak-anak dara dan juga abanglong punya....pastu melipat kain baju dan menyusun segala... Ni lah baru dapat hadap sekejap... Mmg dah rasa nak zzzz jer ni... So xnak bebel panjang.... Jom sejukkan mata dan kalau dapat bayangkan masuk ke tekak tu alhamdulillah laaa..kalau x, mintak maaf la yea...

Resepi idea dari Chef Hanieliza yang muncul dalam segmen Santai Masak di tv Al-Hijrah pada hari Ahad 2 minggu sudah kalau x silap... Resepi ni memang xda sukatan apapun, just main taraaaamm jek ikut tekak kita....tp bestnya komaiiiinnn....bergantung kepada buah2an jugak laaa... Akak adjust ikut stok apa yg dapat kat kedai....hehe... Apapun thanks to kak Liza sbb bagi idea nih...sesuai gak untuk dessert di rumah2 terbuka....asyik makan lemang ketupat jerk, jom layan buah pulaksss eyyyy...hehe


MIXED FRUITS YOGURT
Ilham dari : Chef Hanieliza
Diolah : Ummi @ Home Sweet Home

Bahan (anggaran):-

- 1 biji epal merah besar
- 2 biji buah kiwi
- 15 biji buah strawberi segar
- buah anggur hijau (tanpa biji)
- buah anggur hitam (tanpa biji)
- buah peach - x da stok
- buah betik (yang mengkal) - x letak pun
- buah mangga (masak mengkal, jgn ranum sgt) - x letak
- 2 - 3 cawan yogurt perisa buah (akak guna perisa blueberi)
- 1/2 cawan choc chips atau 1/4 cawan choc rice (akak guna choc chips Hersheys)


Cara Menyediakannya:-
  1. Kupas (mana yang perlu dikupas), basuh dan toskan.
  2. Potong dadu kesemua buah-buahan, kecuali anggur. Letakkan di dalam bekas sesuai
  3. Tuangkan saja yogurt perisa buah-buahan secukupnya/ratakan.
  4. Taburkan dengan choc chips atau choc rice secukupnya/ikut suka. Sejukkan. Sedia untuk dihidang.

sangat sedap dinikmati di musim panas nih...sesuai juga untuk rumah terbuka di hari raya ni...

Teringin tak? Best gilosss ^_____^

15 comments:

Amie said...

Assalamualaikum Kak Ummi,
gila kita dibuatnya bila tengok mixed fruits yogurt tu....!

Dah masak tempoyak tapi takde ikan kerisi, nak antar semangkuk gulai tapi tak jadilah Kak Ummi...gulai Amie nampak jelek sebab lupa bubuh kunyit! hi hi hiiii....

Mas said...

kak ummi..
mas tengah diet ni..
nak semangkukkkkk...

Citarasa Rinduan said...

assalamualaikum..
kak ummi..
memalam walau dikau kepenatan.. tetap dikau syer bersama kami

aduhai..
mmg menyelerakan..
kak....
kak mmg baca resepi time kak Hanieliza sok live eik..
fuh!!
teroo kakakku

Ummi said...

Amie -
Wkmsalam Amie...meh sini akak suapkan fruit yogurt nih..hehe.. Alaa, apasaii lupa kunyit...haha, xpa laaa, janji sodap dan lebih dgn rasa tempoyaknya ikan tu kannn..kannn..

Mas -
Waaah bagus Mas....nah semangkuk..suap sendiri boleh la eh.. :)) layandiri k..

Ummi said...

Citarasa Rinduan -
Wkmsalam Ayu cayang...hehehe, mmg pun masa edit mata layu jek rasa, tp bila dah celoteh sikit kat FB, cam segar sikit laaa...hahahhaha, Akak x baca pun, akak dgr jek kak liza sebut, tp mostly kak liza guna buah2 tempatan gitu...betik, mangga segala...akak campur jek laaa...hahaha. Jemput makan Ayu.. :)

Lovely Kitchen said...

fruits sedap, yogurt pun sedap, bila dah combain dua2 yg sedap mmg meletopss! mcm mana pagi ni kak ummi dah hilang penat...moga akak ceria selalu...

Deliah's Deli said...

kak,dah sedap giloss,mmg la teringin! :)

jeragang said...

pepagi nie napok makanang menyelera belaka......

Rozita said...

sedap kak.. cuma musim hujan2 ni cuma nak makan benda panas2 je cam ubi rebus dengan sambal tumis... best tu...

Naz said...

Ni mmg betul2 nyaman masuk ke tekak ni..hihii..

rahel said...

waduh..Kak Ummi,ngences banget ni..tak tahan lama2 kat sini..

Juwita Jamaludin said...

yummy.. dapat kat fathnin ni habis sebekas.. dia suka yougurt dan buah

Oh Oeya said...

Tetiba rasa mengidam lakkkss tekak ai ni u hik3..
Emang laaa gilosss sedappp!!

Diana @ Melley Mey said...

akak ummi cayaaang... uwaaaa.... nak nak naaak jugak... hehehehee.. sedapnya tu ... kalu ada dpn mata nie.. pasti ambik gak.. diet x diet.. ahhahahaaa... sedap2X

Tamar said...

Salam,

Really2 envy you la kak ummi...You seems to always have time nak menjamu kami ni dgn pelbagai resepi kat ur blog ni.....Everytime bila BW ke ur blog or any other blog masakan, semangat meluap2 sungguh nak mmenery..bila balik rumah, hmmmm....hilang segala luapan semangat itu dek kepenatan....tapi mlm tadi berjaya gak buat nasi tomato n ayam masak merah from u'r blog ni....hehehe