Friday, February 4, 2011

Karipap Flakey Paratha

Salam sejahtera semua....apa khabar? Sori lah akak menyepikan diri dari dapur 2 3 hari nih...cuti-cuti ni anak2 ada semua, so bawak balik kampung di Temerloh la jenguk2 tokki n tok puan diaorang...ingat hari khamis petang nak balik dah ke Kuantan semula sbb anak2 nak setelkan laundry jugak laa sbb asyik hujan jek, tiba-tiba dapat call lak yang tok n wan akak di Lurah Bilut (tok n nenek anak2 akak) lak sakit, tok diserang semput tengahari khamis tu, so x jadi lah balik Kuantan lagi, bergegas ke Lurah Bilut lak. Alhamdulillah semuanya dah ok laa, akak pun sampai Kuantan sebelum solat jumaat td, dari Lurah Bilut ke Temerloh ambil anak2 sbb akak balik dgn hb n mak jek dulu...ni mak akak tinggal sekejap jaga mak dan ayahnya tu...Biasalah orang tua, puas dipujuk dirayu duduk jek dgn mak akak, tetap taknak....eeemmhh!

Okay tinggal citer tu, jom layan karipap dari Flakey Paratha yang akak buat untuk bawak balik kampung hari Rabu kelmarin...xyah mintak la eh...dah licin...Intinya tu akak buat dari sardin jek laaa...
So layan gambar la eh....kulit dari Flakey Paratha jenama Kawan....tekan2 dengan muncung gelas, letak inti dan klimkan macam karipap la di tepinya....(tp klim kena betul2 kasi lekat sebab doh paratha ni mudah terbuka sikit, x macam doh kita wat karipap tuuu...hehe, sapu telor atasnya, kemudian bakar pada suhu 190C selama 20 minit/kuning keemasan. Macam2 pesen la akak buat...hehee

jadi hidangan minum petang di kampung...best uuuu..., rangup gitu...

bentukkan ikut suka la eh..

10 comments:

Citarasa Rinduan said...

salam kak ummi,
tu dia, ayu kan dah 2 kali masuk sini..maklumlah ayu bercuti 2 hari...

rupanya kak ummi pi temerloh..


PS: hulurlah 2 piring karipap flakey paratha nie...sure menyelerakan...nak cari jenama kawan gak lah...

Nieza said...

assalam kak ummi...apa khabar? sedap nengok karipap tu.akak sure penat kan blk kg tu tapi bestlah jumpa sedara mara tu...kakak ipar saya org lurah bilut juga...pernah pi 2 kali jer masa abg bertunang dan kahwin dulu.

MamaFaMi said...

Best best best!!!
Ummi memang best!
Karipap yang Ummi buat ni pun garenti best!!!
Tapi best of all, kalau Ummi bagi kita dalam 10 ketul ke... ahaks...

Ummi said...

Ayu -
Wkmsalam..haha, sian dia duk intai2 dapur akak ye..x berasap kat Ktn, berasap kat Temerloh jek..hehe, karipap pun dah abis la Ayu..entry tertunggak..hehe

Nieza -
Wkmsalam Nieza, aah penat gak la...tp xpalah, sesekali berkorban demi org yang kita sayangi kan..oowh penah pi Bilut gak eh..itulah kampung akak byk habiskan masa dengan mak2 sedara dulu..hehe

MamaFaMi -
Hahaa...lain mcm jek puji ni Mama...best segala! Tp sayang, karipap dah licin yg kita tayangkan ni...Ma pi buat sendiri laa...mesti lg sedap, ikut tekak Ma kan..hehe, muaahhh!

mekar said...

Salam Kak,

Kreatif juga akak. Lagi mudah mcm ni kan! sya buat karipap masih cara manual.

Mas said...

betul tu..kretif la kak ummi ni...
sedapp betul nampak karipap tu...nanti mas pun nk try buat gak..he..he..

HomeKreation said...

Salam Ummi. Wah, best ni senang je kan tapi yg lebih2 potong tu Ummi buat apa? Sayang lak nak di buang.

Ummi said...

Mekar -
Wkmsalam Mekar, thanks sudi singgah sini...alahai ni kebetulan nak cepat, x kuasa nak uli tepung pagi2..hehe, perut dah keroncong..

Mas -
Alaaah akak ni Mas, nak yang senang2 tp sedap jek..hehe..try jgn x try..

HomeKreation -
Wkmsalam Along...mmg senang...Owh yang potong2 tu leh canai balik Along dan wat doh semula laa..tarak buang punya...rugi laa..hehe

♥LOVE2COOK♥ said...

Huwaaa kreatipnyeeeeee!!! Salute ;)

Ummi said...

Love -
Hehehe...sikit2 ada la Love..tq!!