Friday, February 25, 2011

Kuih Lapis Kacang Hijau




















Salam.....maaf lah baru nak share kuih buat malam tadi, wat bekfes pagi tadi nih....bz sikit balik kerja tadi, masak-masak sempoi dan buat kek lak haa...hehee...Baru jek siap kukus tadi, pastu lipat kain segala....begitulah harian akak, orang dah rehat2 jek bila malam kan...akak lak siang bereskan keja ofis, bila petang ke malam...haaa baru la nak setel keje rumah....tu pun ada hati nak berblogging kan..kan.....jawabnya x lama lagi stop la kalau x larat....huhuuu...Okaylah meh layan resepi ceduk dari dapur Yatie tuh, tengok dia buat berminyak jek kuih tu, ngencess tul bak kata Hana, hehe...cuma akak derhaka la guna santan kotak jek...tu pasal x nmpak berminyak sangat spt guna santan dr kelapa parut kan...tp rasa tetap sedap...mengukus malam tadi sampai kul 11 baru siap, sebab menggodek pun dah kul 9 mlm....ada hati nak melapis lgk..hehehee...Layan la eh...Yatie, thanks eh..akak C n P kat sini lak laaa..

KUIH LAPIS KACANG HIJAU
Resepi: Akma
Sumber: Yatie

Bahan-Bahan:
  • 250 gm gula pasir*
  • 1200 ml air*
  • 300 ml santan pekat*(* di masak dan biarkan suam) - akak guna santan kotak Kara jek
  • 75 gm tepung kacang hijau (saya letak 100 gm sbb suka rasa kcng hijau lebih)
  • 85 gm tepung hoen kwee (putih)- saya guna 65 gm je (*akak pun)
  • 100 gm tepung ubi
  • 150 gm tepung gandum
  • 1/2 tsp garam
  • 3 helai daun pandan
  • Pewarna hijau dan kuning
Cara-Cara:
  1. Masak 400 ml air bersama gula, garam dan daun pandan sehingga mendidih. Masukkan santan pekat dan biarkan seketika sahaja, padamkan api.
  2. Tuangkan 800 ml air lagi ke dalam campuran santan agar ia menjadi suam. Masukkan ke dalam pengisar.
  3. Campur semua jenis tepung dan tuangkan ke dalam pengisar yang berisi santan tadi. Kisar hingga sebati (saya tak blend cuma kacau dengan hand whisk saja...nak cepat).
  4. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Satu diwarnakan hijau dan satu lagi kuning.
  5. Dengan api kuat, didihkan air kukusan.
  6. Sapu loyang (9") dengan sedikit minyak dan panaskan seketika. Saya alas plastik dan sapu sedikit minyak di loyang.
  7. Tuangkan lapisan hijau sebagai lapisan pertama dan kukus selama 3-5 minit.
  8. Setelah lapisan hijau masak, tuangkan pula adunan kuning sebagai lapisan kedua dan kukus lagi 3-5 minit.
  9. Ulangi proses berselan-seli, diakhiri dengan lapisan hijau. Untuk lapisan terakhir setelah 3-5 minit, gunakan api sederhana dan teruskan mengukus sehingga 20 minit lagi.

14 comments:

Diana @ Melley Mey said...

salam ummi...
cantik n kemas potongan kuih lapis yg ummi buat nie.. macam terasa plak kat tekak nie.. :)

LinRosly said...

Assalamualaikum Kak Ummi...


Sedappppnya Kuih Lapis Kacang Hijau Ni...Susunannya Sama Rata.... Cantik....Terliurrrrrr Tgk....

Nieza said...

akak, cantiknya kuih lapis ni hari tu dh masuk list dh tapi belum sampai angin nk melapis lagi..hehe

Umm Mymoonah said...

Gorgeous pudding, looks very attractive.

Zaliedana said...

Kak ummi,rajin betoi kan akak,wlpun bz ttp msk yg sempoi2 n sedap..Kja umah nih smp bila pun xabis kan kak..Akakkkkk jgn la stop blogging eh,akak dah jadi idola n mentor sy nih,hehehe..

Iza Akma said...

Assalam Kak Ummi,

tak sangka senior blogger spt kak ummi singgah ke dapur saya yg baru setahun jagung tu...sebab ada segelintir senior bloggers yg lain tak pandang pun new bloggers mcm kami nie...tq for your support...

apa-apa pun sy tabik kak ummi, dalam penat2 masih boleh melapis dgn cantik sekali...alhamdulillah sume yg dah mencuba kata sedap...takpe guna santan kotak pun boleh...sy pun kalau buat kuih talam sume guna santan kotak...lebih senang keje...hehe

btw, terima kasih kak ummi...kerana sudi mencuba...

Yat Maria said...

Kak Ummi

ni salah satu peberet kuih lapis...nak kena merajinkan diri kita sket pi melapis kuih yg sedap cam ni :)

tun_telani said...

Kak Ummi... sedapnyer.. sy wat kuih lapis, jd sgt comot.. hahaha.. kene practice lagi..

Sharifah Nadzarah said...

as salam kak ummi...wah nmpak sedap la kuih tu...tapi sy kalau wat kuih lapis lom menjadi sgt la kak..kene byk blaja lagi ni...hihihi..sudi2kanlah follow sy juga..tq

Mas said...

kak ummi...
tergoda lagi bila tengok kuih lapis akak lak..
cantik la..
lama dah mas tak buat kuih lapis...jadi teringin lak..he..he..

HomeKreation said...

Salam Ummi. Dah lama tingin nak makan kuih ni tapi tak terbuat2 juga. Macam2 kuih lapis dah Ummi buat ya...rajin lah Ummi ni, tabik toink2...hehe.

Suejoshua said...

Suka sangat makan kuih lapis, nakkkk kak ummi :))

Naz said...

Cantiknya kuih lapis akak..
Macam nak mintak sikit pulak..Mintak sikit boleh??

Ummi said...

Diana -
Thanks Diana, ada masa potong kemas, ada masa sememeh jgk nak cepat..hehe

LinRosly -
Wkmsalam Lin..hehee...suka tgk je ke..tq...tu potong tgh rajin dan byk masa, kalau nak cepat2 jek, sememeh gak..hehe

Nieza -
Hehee...cepat2 seru kat dapur..rajin la buat nnt...ni akak tiup virus R kat Nieza...hehee

Umm Mymoonah -
Tq Umm, I bet you will like it.. :)

Zaliedana -
Xdalah rajin mana gak..bz jek sejak akhir2 nih..x tau la nape..heheee..insyaAllah akan difikirkan berulang kali..tq Dana.

Iza Akma -
Wkmsalam...ooo ada gitu ke, thanks atas komen Akma tuh...Apapun, akak percaya, kebanyakannya mungkin bz dan x sempat nak BW, ataupun diaorg masuk, tp x tinggal jejak la kot...akak pun ikut kerajinan dan masa jugak la Akma..hehehe, Tq atas resepi enak ni yea...

Yat Maria -
Tu la kan..akak pun ada masa jgk dtg rajin nih...hehee

Tun_telani -
Xpa laaah, acap2 practice, nnt lama2 cantik laa..janji sedap dan boleh makan dah laa Tun yea..

Sharifah Nazarah -
Thanks sudi masuk dapur akak ni eh...salam kenal...xpa, yang penting rajin nak mencuba..nnt lama2 cantik la lapis tuuu..

Mas -
Hehee...thanks sudi puji tuh..haha..tgh rajin tu cantik laa..kalau x hampeh gak..hehe..Jom pakat melapis Mas.. :)

HomeKreation -
Along, alahh Along pun rajin gak..byk resepi gorgeous yg Along dah kongsi kat blog tuh...fuuhh!

SueJoshua -
Suuuuueeee....muaaahhh! Kuih lapis dah licin laaa...perut lapis jek x mau kurang..huhuu

Naz -
Xdalah secantik mana...biasa2 jek tuh...hehe, janji boleh makan udah la kan..