Resepi: Ummi @ Home Sweet Home
Bahan:-
- 1/2 ekor ayam - dipotong 6 atau 8 bahagian - bersih dan toskan.
- 1 1/2 cawan santan cair
- 1 cawan santan pekat
- 2 batang serai - dititik
- 1 batang karot - dipotong bulat/ikut suka
- 1 keping asam gelugor
- garam secukup rasa
- sedikit minyak untuk menumis
- 2 - 3 tangkai cili merah
- 4 tangkai cili padi merah
- 4 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 1 inci kunyit hidup
- 1 inci belacan - dibakar dulu
Cara Memasak:-
- Panaskan minyak dalam caserol/periuk, tumiskan bahan kisar dan serai dengan api sederhana perlahan hingga cili masak sedikit.
- Masukkan santan cair dan biar mendidih sekejap.
- Masukkan ayam dan asam gelugor. Kacau balik perlahan dan biar ayam masak.
- Masukkan garam dan karot. Seimbangkan rasa.
- Akhir sekali masukkan santan pekat dan kacau rata. Biar mendidih sebentar sambil dikacau. Tutup api dan kacau lagi sekejap, agar santan tidak pecah minyak.
- Hidangkan dengan nasi putih.
5 comments:
Slm kak ummi. Kakchik biasanya padankan dgn ubi kentang. ada karet dlm peti ais. Blh la cuba nih.
ermmmmm.....sedapnya!
sedapnya k.ummi..tp yg kagumnya tang carrot tu pon still k.ummi buat corak2 bunga kan..sgt rajin:)
sedappnya ayam tu..
nak semamngkuk kak..he..he..
wat dinner malam ni..he..he..
belum makan tengahri. tak masak lagi. Nak mintak lauk ayam lemak merah sikit..
Post a Comment