Wednesday, February 23, 2011

Mini Nutella n Blueberry Loaf

Salam sayang semua...terima kasih lah rajin berkunjung ke dapur akak nih...mintak maaf banyak2 sebab x sempat nak reply satu persatu mesej2 kat shoutbox tuh....adeeiii iklan pun banyak betul masuk....rasa nak delete jek pulak shoutbox tuh...tinggal komen kat entry je la kot..ok tak? Bkn apa, kesian komen2 u all tak terbalas...apapun akak cuba blogwalking la mana yg ada blog tuh...kalau yg xda pun, akak try la balas kat situ nnt.... x sempat sungguh-sungguh...Nak letak entry pun alahaaiii...banyak tertunda....al maklumlah je lah akak nih...kerja, balik bersilat sakan kat dapur, pastu nak buat kerja lain lagik...uiiishhh...sabaaauuu je laaa..Namun ku gagahi jugak demi menjamu mata pengunjung-pengunjung setia akak nih...sayang u all...muaaahhhh!

Meh la layan Mini Loaf ni...amik resepi dari dapur adinda Mat Gebu tu haa, asalnya dari basic bread oleh Norzailina Nordin yang terkenal tu...sori lah gambar roti tu comot sikit..nak cepat2 jek potong dan snap gambar sebab nak bekalkan tuk Aiman lak lepas tuh...hehee, x kesah laaa..janji roti ni lembuuuuuuttt.....sedaaaaaaaappp...hehehe























Roti ni akak letak filling nutella dan blueberry....belen blueberry pun x banyak dah...setakat nak menghabiskan stok jek...tu pasal letak nutella jugak....Aiman suka nih...Mat, akak C n P je la eh...tqqqqqq....baaaaaiiiiii...hehhehee

MINI NUTELLA & BLUBERRY LOAF
Resepi Asal: Norzailina Nordin
Sumber : Mat Gebu

BAHAN-BAHANNYA :-)
  • 270 g tepung roti (high protein flour)
  • 50 g tepung halus (tepung Hong Kong)
  • 60 g gula halus
  • 1 camca teh garam (mat guna 1/2 camca teh)
  • 2 1/2 camca besar susu tepung
  • 1 1/2 camca teh instant yeast
  • 1/2 camca teh bread improver
  • 1/2 camca teh bread softerner
  • 1 biji telur gred C (*akak guna telor gred B)
  • 140 ml air (*akak letak 120 ml air jek)
  • 30 g mentega
  • Blueberry filling secukupnya
  • Nutella filling secukupnya (*ni akak tambah)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK DOH :- Satukan semua bahan diatas kecuali mentega dan sosej. Gaul hingga semua bersatu dan menjadi doh, masukkan mentega dan terus menguli hingga mendapat doh yang lembut, kenyal dan licin (lebih kurang 15 - 20 minit). Alihkan doh ke dalam satu bekas dan tutup permukaan dengan plastic cling. Biar naik 1 - 1 1/2 jam. KAEDAH LAIN :- Masukkan kesemua bahan2 ke dalam Bread Maker, pilih setting for dough dan tekan "ON". Tunggu hingga siap.
  2. Keluarkan doh dan bagi kepada 4 - 5 bahagian yang sama besar (bergantung pada saiz tin masing2), uli 5 minit setiap bahagian, canai dan sapu bluberry filling secukupnya, gulung seperti swiss roll dan alihkan ke dalam "mini loaf pan" yang telah disapu dengan mentega. Buat hingga siap. Boleh lihat disini contoh mini loaf pan....
  3. Biar naik 1 jam dan bakar dalam oven pada suhu 180C selama 20 - 25 minit. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum dipotong...

13 comments:

may said...

bz betui kak ummi ni, haha..may memang paham working lady, working mumkan masih nak masak tiap-tiap hari dan spend time kat blog, memang bukan senangnya. Roti ni so special, mcm swiss roll.

AZLITA AZIZ said...

rajin nyer kak Ummi ni.... kerja2 pun sempat jugak buatkan bekal tuk anak2... kalau ita dah pengsan dah...
Roti ni nampak sedap kak... boleh cuba ni sementara mood meroti masih ada... ita copy ye kak...

Yan said...

kalau dekat mmg saya dah tempah, kak. Boleh bawak p langkawi nanti..

Nieza said...

alahai siannya akak ..kalau saya pun keja nanti tak mampu ler nk msk mcm akak ni...memang wanita besi ni...hebat tu...btw nanti nk cuba buat jugalah roti ni...sedap jer nengoknya...tq sharing:)

hana said...

akakkkkk... meh pos sini se roll!! akak mana leh makan byk..aiman pong tak bleh! kiter jerk boleh! kekekekekee

eina said...

alala...sian die..tapi mmg eina tabik spring toing!! la kat kak ummi...keje lagi,keje umah lagi,masak lagi,pastuh blog lagi..walawehhh superwoman..cayok2 kak ummi...wanita contoh ni..(puji betul ni tau)...mmg tabik...

Mas said...

cantikkk....
mas tak try lagi resepi ni..
masuk list dulu...

Ummi said...

May -
Hehe...akak masak selagi terdaya, wpun penat kerja May..no hal..lebih puashati dr berbagai aspek kan..

Azlita -
Mana ada rajin Ita, setakat yg boleh jek...tp mmg kadang2 penat masak balik kerja, malas dah nk update malam2...byk keje lain lgk..hehe, aiman bawak bekal, akak pun bawak gak..malas nk turun makan la..jemu asyik yg tu tu jek..sesekali ada laa..

Yan -
Hahaha...x kuasa la Yan..kalau Yan dekat, akak tempah dgn Yan..boleh?

Nieza -
Hahhaa..mana ada wanita besi...besi karat ada la..ada masa rajin, ada masa malazzz...semangat kuat, tp keupayaan kurang..hehe

Hana -
Amboiii koo..dah melantak apam labu, mintak roti lgk sini...ada kang ala2 Mak Labu ko..nak ke..hehe

Eina -
Waaaaaaaa...nak nangis jap, terharu sungguh...tq tq tq...alhamdulillah, semoga terus ada kekuatan untuk semua2 itu...hehe, thanks Eina..muaahhh!

Mas -
X kesah cantik sgt pun Mas, janji jadi dan sedap makan..tu jek..hehe

Ezadlieza said...

salam k.ummi...wahhh akak ni mmg rajin betul lah...mcm2 akak masak...thanks yer kak sbb sudi singgah dapur saya...

Fiza Amran said...

k ummi terbaik lah..

Nieza said...

kak Ummi, dh try dh buat roti ni kak...sedap...tapi tertukar tajuk jadi cherry lak ..btw tq sharing kak.:)

wan said...

Salam Ummi, nak tanya sikit Ummi bakar roti guna over yg macam mana...boleh tunjuk gambar tak? TQ

Siti Norhanimi Nohani said...

hebat la akak...kalau saya blm tentu leh wat nie....nk try la akak nyer resepi nie..