Thursday, February 24, 2011

Strawberry Smoothie and Peppermint Ice-Cream

Salam....dah makan tengahari ke tuh...or bz lgk masak2 tuh....xpa laahh, pencuci moloottnya biar akak sediakan eh...senang banget! Semalam balik lunch tengahari, akak tengok ada stoberi x banyak dalam 12 biji gitu jek....dah nak ranum dah tgk....apa lg, akak blend terus jadikan smoothie, pastu tambah pulak peppermint icecream yang sedap itewwww....waaah sakan menghirup...slurp, slurp...sampai sejuk naik ke kepala...rasa sejuk otak sekejap...ekekekee....Apapun layaaan lah eh...Pastu sakit kepala sampai ke petang taauuu, balik kerja petang tuh...goreng maggie jek pulak..hahahaa...nnt akak letak resepi maggie spesel tu eh..

STRAWBERRY SMOOTHIE AND PEPPERMINT ICECREAM
Resepi: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-
  • 12 - 15 biji buah strawberi segar (buangkan pangkal daunnya)
  • 2 cawan susu segar
  • 100 ml whipped cream
  • 5 sudu besar gula pasir
  • 2 cawan ais kiub
  • aiskrim perisa peppermint/pudina
  • hirisan strawberi
Cara-Cara:-
  1. Basuh buah stoberi dan potong kecil sedikit. Masukkan ke dalam blender.
  2. Masukkan bahan-bahan lain kecuali aiskrik dan hirisan hiasan, ke dalam blender dan kisar hingga sebati.
  3. Tuangkan ke dalam gelas atau bekas sesuai.
  4. Letakkan 2 skop aiskrim perisa pudina (peppermint) ke atas smoothie tadi dan letakkan juga hirisan strawberi.
  5. Sedia untuk di sluuurrrppppp!! Selamat Bersmoothie....hehe

15 comments:

Citarasa Rinduan said...

selamat petang kak ummi..

wah....sejuknya tekak kalau dapat makan ditengahari..

kak ummi..semalam ayu pinjam resepi..menjadi ko..
nie urlnya

http://ruhayurazali.blogspot.com/2011/02/bingka-pisang-pinjam-resepi-dari-home.html

Jiji-Fify said...

sangatttttt menggiurkan!!
Saat Aku Kau Pilih

Mas said...

perhhh..tengah panas2 ni tengok aiskrimm...
ooohh tidakkk....
rasa nak angkat jer segelas...

Sari Yusa Ibrahim said...

baru tau kak ummi ada tanam pokok stroberi kat umah, smpi masak ranum tu... huhu... tapi kita tol nyampah kak ummi suka goda time kita tgh panas2 ni taw..

anymz said...

waah!sodapnya ummi..ni kat rumah ada byk mangga ranum.buat smoothie mangga pun lepas gak lelah ni kan?..taaapi antara rajin dgn tidak je lah lagi kan..kan..

Zaliedana said...

Akak,sedap n nyaman tekak kalu dpt slurppp smootie akak time pns2 ni kan..Btw lunch tadi sy da buat nasi gg akak yg kat bwh tu,tapi da derhaka ckit kat mna2 yg xda stok,hehe..Tq ka sharing resepi.

K.Nor said...

cantiknyer gambo :)

Nieza said...

akak, sedapnya smoothie ni...baru jer minum beli kat kedai semlm malas nk buat....tapi hari ni nk minum singgah dapur akak jer lah...hehe

Yatie said...

Fulamak akak, mengoda betullah smoothie ni...kalau dpt segelas sejuk je tekak...nasi goreng kat bawah tu pun best...kobis purple tu menawan betullah...

Jay said...

Absolutely delicious...wanna taste now..:P
Tasty appetite

picairin said...

akak... xrosak blender ka blender air batu tu..huhu

hani said...

salam kak ummi,
satu gelas utk saya kan? kan? kan?...tak baik tau, tak bg...ngidam dah ni...huwaaaa

Mak Qis said...

salam ummi...smoothie neh x kira panas ke ujan ke...boleh je kan..hahaha...sedap laa tgk je pn

Adzriel AB said...

sedap ni kak ummi...

Abah Yie & Ummi Na said...

sedapnya kak ummi :) nak buat juga lepas ni....