Friday, February 11, 2011

Rainbow Chiffon Cake

Salam Jumaat....eeemmm pagi ni baru akak rasa lega sikit, semalam mcm susah hati jek dengar kakngah demam x baik-baik kat Arau sana. Bila dah follow-up lagi kat klinik dan dia kena drip air dalam satu jam gitu...dia kata baru tekanan darah dia naik sikit tadi dan doktor sahkan bukanlah denggi...alhamdulillah la camtu...tp akak suh gak dia jalani ujian darah, nnt sehari dua ni dpt lah result. Harap xda apa-apa lah...Memang merisaukan betul semalam taaauu...Hari ni lega sikit akak..

Okay meh la layan dulu la kek cipon pelangi (rainbow chiffon cake) yang akak buat beberapa hari lepas....xdan nak posting....Resepi ceduk dari dapur Rima yang terror sangat bab baking2 nih...tengok gambar dia terkesima dibuatnya....aduiiii...cantik dan menggoda tekak...So akak translatekan lah lebih kurang kat sini...kalau nak lebih terperinci, sila baca penerangan Rima la eh...hehe..Rima, thanks for sharing this lovely chiffon cake....

Cuma nk kasi tau la akak buat 2/3 dari adunan asal ni, dan kurang ngam dengan loyang 18 cm akak, so kek jadi menaik ke atas jugak laaa...x kesah laaa....sangat sedaaaaaappp kan kalau dah nama chiffon cake nih...hehee...So kalau nak guna loyang 18 cm elok buat 1/2 adunan k....layaaaannnn!

RAINBOW CHIFFON CAKE Sumber: Rima @ Bisous 'a Toi
Dirujuk dan Ubahsuai : Ummi @ Home Sweet Home

Bahan (adunan kuning telor) :-
  • 50 gm. gula kastor
  • 20 gm susu tepung
  • 20 gm tepung jagung
  • 140 gm tepung
  • 1 sk. baking powder
  • 100 ml minyak sayur/minyak jagung
  • 100 ml santan (akak guna santan kotak)
  • 140 gm kuning telor (anggaran 8 biji)
Bahan (adunan putih telor):-
  • 300 gm putih telor (anggaran 9 biji)
  • 150 gm gula kastor
  • 1/2 sk. garam
  • 1 sk. cream of tartar (optional)
Pes Warna Pelangi:- (*akak buat 3 warna sahaja - merah, stawberi n plain)
  • 1/2 sk. pes pandan
  • 1/2 sk. pes strawberi
  • 1/2 sk. pes coklat
  • 1/2 sk. esen vanila
Cara Membuat:-
  1. Panaskan oven dahulu pada suhu 180C. Sediakan loyang chiffon 22/24 cm (loose pan). Tak perlu dilenser dan dialas.
  2. Whisk gula dan kuning telor hingga sebati.
  3. Dalam mangkuk lain, campurkan gula, tepung, susu tepung, tepung jagung dan baking powder yang telah diayak 3 kali.
  4. Ruangkan ditengahnya dan tuang campuran kuning telor dan gula tadi, santan serta minyak. Kacau dari bahagian tengah ke tepi mangkuk hingga sebati dan mendapat adunan yang lembut. Ketepikan.
  5. Kemudian dalam mangkuk lain, pukul putih telor hingga berbuih, masukkan cream of tartar dan gula 3 peringkat dan pukul lagi hingga bertanduk (soft peak/diterbalikkan adunan tidak jatuh). Note: Jika ikut Rima, dia membahagikan dulu kesemua adunan putih telor dan adunan kuning telor kepada beberapa bahagian mengikut warna yg akan digunakan sebelum dicampurkan dengan warna2 tersebut.
  6. Kemudian masukkan juga esen vanila kepada aduann plain, kacau sebati jugak.
  7. Tuangkan adunan ke dalam loyang berselang seli dan bakar selama 45 minit atau hingga kek nampak "spongy" jika ditekan sikit.
  8. Setelah masak, terus terbalikkan kek dan biarkan hingga betul-betul sejuk baru digunakan pisau dan lalukan di tepi dan dasar loyang agar kek tertanggal. Potong dan hidangkan.

25 comments:

norgee said...

kak Ummi, cantiknya kek....soft jer warna diaaa....gebus pulak tuu....terliur weehh... :)

Diana @ Melley Mey said...

a'aa ler ummi... gebu jer kek nie.. cantik...

hana said...

akakkkkkkkkkk... baru sempat nak jalan2.... gli ati baca cter akak tercekik tulang tuH! mujur tulang ikan! kalau tulang rebit camne???! aiyyyaaakkkkkk.... kekekekeke...

nak kek kaler2 sepotong eh! sepotong jd lah! td br melantak kek besday danish! hihihihi

♥LOVE2COOK♥ said...

Cantiknya kek tu kak!!! Lovely colours ;)

Tukar ngan my sicilian orange cake boleh tak?

K.Nor said...

cantik gak tu ummi.. tunggu gi rembat telur 1 papan dulu :)

Ayu said...

dah lama tak buat chiffon kek,
kemarin buat tak jadi..huhu..terus merajuk tak nak buat..tapi bukan resipi yang nilah..yang lain..

tulah dengar hari tu tercekik tulang ya..harap akak dah ok, hati2 next time..take care.

faa rosli sulaiman said...

sedapnye kek nie..

rindu kat my ummi kat kg...huhuhu

Rabiatun said...

cantiknye kak...ni yang buat meroyan ni..tengok pelanginya tue.

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

waduh waduhh... tak tertahan tgk kek yg gebus ittew..... bilalah nak rajin wt chiffon ni......

Anna Qawina said...

cantiknya kek....

Mr. Mama said...

salam...
gebussssnya kek akak ummi...

Mas said...

cantiknya kek cipon kak ummi ni...
caler maler...
nak 4 ketoi...wat minum petang...

Noniey said...

salam...
"sk" tu apa?

Deliah's Deli said...

kak, wow kaler2 lg..cun!!sy ni 1 kaler pun blm pas lg..klu kaler2 ni brp taun agak2 br blh pas eh..:))))

Ummi said...

Norgee -
Hi Norgee..Cantik sikit2 jek..hehe..wat menambah selera..apapun, kalau dh nama kek cifon tu mmg sedap la kan..

Diana -
Alaah biasa jek tu..Rima buat lg cantik! hehehe..

Hana -
Kejii koo Hana...tulang rebit senang akak potong besar2, xkan nak tercekik kot..ko nih! X lawan kek tripple chocolate ko tuh..hehe

Love -
Ok Love...set!!! Hehe..exchange k..

Nor -
Haha..xleh wat half kan Nor, x ckup nnt..hehe

Ayu -
Xpa lah Ayu, try n try lagik..x lawa xpa..janji jadi elok jek..hehe, kes tercekik tu xdalah apa sgt...saja nak citer dan supaya org lain hati2..hehe

Faa Rosli -
Memang sedap...owh mak selalu buat ke Faa..hehe

Rabiatun -
Hehee...jgn meroyan Tun, memelangi xpa..pi buat cepat..hehe

MaDiHaA -
Alaaah Madiha, anytime leh buat tu..saja jek xnak tunjuk skill tu eh...hehe

Anna Qawina -
Emmm..boleee laaa..hehe

Mr Mama -
Kalau dh nama chiffon, mmg gebuss la kan..pastu sedap..

Mas -
Nanti Mas buat lg byk kaler, lg cantik...lg nak makan byk..hehe

Noniey -
Oppss! sori la eh.. sk = sudu kecil...x biasa eh..

Deliah -
Alaaaa senang je Deliah...try dulu...mesti jadiknya...x cantik sikit xpa..janji sedap dan menjadi spongy gitu..hehe

Nieza said...

assalam kak Ummi, nk juga kek gebus ni...saya dtng lambat sure dh abis kan...huhu btw memang menarik la kek ni kak lum pernah buat lagi kek ni...harus dicuba ni..:)

CikGu NOr said...

alah dah terlewat ke ni?? gebus sgt kek tu!!!

Mak Qis said...

cantiknya chiffon tuh...teringin nak buat tapi x de kekuatan lagi...hahaha...takut x jadi la ummi..

Ummi said...

Nieza -
Wkmsalam...aah lambat eks, tertinggal kapalterbang ke..hehe..mmg dah licin pun, ramai yg mintak nih...buat eh Nieza..insyaAllah jadi..

Cikgu Nor -
Hehe..yup mmg terlewat...licin dah..mmg gebus dan sedap, lenyap jek dlm mulut..hehe

Mak Qis -
Cantik tu xda la sangat...tp mmg sedap...try dulu, insyaAllah jadi..x tau tanya eks..

AZLITA AZIZ said...

salam kak Ummi,
berkenan sangat tengok colour kek tu.. lembut aje... ita mmg antu kek cik pon ni tak taulah kenapa suka sangat kat kek ni... tengok akak punyer pun dah terliur dah rasa...

Ummi said...

Azlita -
Wkmsalam Ita, kaler maler nak kasi selera lebih lg la tuh...hehe, mmg sedap kan kek cipon ni...telan cair jek dlm mulut...x sedar, hilang dah dari tekak..hehe

Rima said...

Woahhh dah try eh Ummi... ty for trying ye and no lah where got terror.. dulu sebelum Rima ade blog ai also intai intai ur rumah one.. u lagi terror tauuu

Uncle Lee said...

Hello Ummi, Holy Smoke! Is that you in the profile pic? Or am I in the wrong blog? Ha ha.
"PHHWEEEEET"! Ini Canadian wolf whistle, ha ha.

Tengok the gambar makes me wonder how I missed you in Kuantan bila sending out my resume, ha ha. Just joke joke, ya.

Love your chiffon cake. Really beautiful.
Ada lagi? 3 pieces with iced coffee will be fine with me....
Really sedap best ni.....masuk mulut melt like ice cream. You are good! No two ways.
Have a pleasant weekend, Lee.

Mak Qis said...

saya dah buat neh td ummi..tapi kecewa la...tak jadi rainbow...hukksss...jadi macam marble..nape yer ummi...

Ummi said...

Rima -
Yep..dah try Rima, akak buat 2/3 dari resepi Rima tuh...apapun terima kasih kerana really worth try!! Keep sharing dear!

U.Lee -
Hi Lee, of course, it's me, hahahaa...you're just kidding Lee. I can't stop laughing...Btw, thanks for dropping by and your jokes...you really made my day! hehe..I'll make a visit to your pondok soon..
Regards to both of you and hava a pleasant weekend too!

Mak Qis -
Uissh ya ke...x kesah lah rainbow ke marble ke...janji jadi kan..kan..dan sedap..