Wednesday, February 9, 2011

Kalau-Kalau Lah Tercekik Tulang Ikan Kan...

Assalamualaikum, meh nak tulis besar-besar sikit, senang nak baca....Haha...hangat sekejap STATUS FB akak semalam....punya lah tragedi dalam hidup akak...hahahaha....Balik rumah masak gulai lemak cili api ikan sepat masin dengan nenas la eh...Pastu malam tadi konon xnak makan nasi, tp bau gulai lomak ni cukup menyeksa hidung...so teman2 lah Aiman makan semalam...x teman hb laa..hehe..dia kat masjid lg masa tu, mmg dia suh makan dulu pun...dia balik lambat...borak punya borak tanya hal sekolah dia segala...

Aleh-aleh dan tetiba adeeiii...x lepas nak telan dah nasi seterusnya...baru jek 3 suap....tercekik tulang mana lak aiihh..gaul-gaul nasi agaknya...mata x tengok nasi...amik nak....rasa sengkak kejap kat tekak, xleh nafas oiiii....nak telan sakit...nak telan sakit...minum air x jalan...telan nasi kepal-kepal nasi yang dah sejuk sikit, masuk mulut dia berderai gak...3 4 suap...x jalan...over kenyang la perut dibuatnya.....adeeh tepon mak, dia kata cuba telan pisang, alamak, pisang xda pulak laa....malam2 dah kul 9, sapa nak pi kedai ni...tu dia...Aiman cepat2 makan....siap nak pi panggil abah dia pulak kat masjid...alahaii anak mak!

Last-last akak panaskan balik rice cooker dan amik nasi panas tu, kepal kuat2 kasi bolaattt betul...telaaaaaannn masuk...hah! Alhamdulillah....syukur sangat2...xpun mulalah...gelabah sungguh...duk terpikir harus kena pi spital ke, operate tekak..hahahahhaha....Kelakor pun ada...

Tapi bila akak letak status di FB, waaaaaaaaaaaa...ramai sungguh bagi info, petua dan tips segala...meh tengok....antara yang betul-betul bagi petua....*(yg tulisan merah tu, akak tambah). PERHATIAN EH..NI UNTUK YANG TERCEKIK TULANG IKAN AJE....TULANG LAIN..HAHAHA...SENDIRI TANGGUNG EH..hahaha...so akak letakkan di sini untuk reference just in case la eh..

  • Kartika Abd Rahim K ummi lain Kali minum air zam2..selawat 3 x..insyaallah Mubarak...
  • Sis Lin mmg sakit gile kak klu kena..rasa mcm sore jantan klu ckp..'bang..bru balik bang'..hahahahah (*yang ni akak nak gelak pun ada...si Lin nih...sempat lgk melawak..hehe)
  • Adnan Ibrahim Hmm, akak ni pun...kena pakai spec lah mcm tuu...nasib baik ok dahh...syukur alhamdulillah.. (*ni petua gak ke Mat??)
  • Najiha Elyani nsb baik tak ade ape2 ishh3.. minum air byk2 :) - ni my dotter
  • Adnan Ibrahim kak, jangan2 lepas ni suara akak jadi mcm Ella...boleh nyanyi lagu Rama2 yang akak suka tuu..wahh artiss laahh feewettt!! - (*kejiiisss Mat)
  • Adia Umi-e U Z, ini petua dari arwah nenek sejak kak e kecik2 lagi - kalau terasa tercekik tulang (baru2 kena) cepat2 pusingkan pinggan 3 kali sambil berselawat... Insyaalllah tulang itu akan terlepas... kita berusaha dan tawakal... :)
  • Jalilah Kamis masa ilah kecik2 dulu selalu tercekik tulang ikan terubuk..sebab dok dgn tok depa suka beli ikan tuuu. huhu minum air tudung periuk laa telan nasi laa selawat la pusing pinggan la mcm2 tapi ada yg terlepas ada yg tersekat.. huhuu
  • Yatie D Hishamuddin kak..selain kepal nasik..akak boley tarik telinga kiri n kanan..wallahualamm..alhamdulillahhh akakku ini selamat! haha (*adeehh kang naya kes tercabut telinga lak...tp dah petua kan..kan..hehe)
  • Najwatul Huda mak ok x?brangan ape ni smpai tcekik?brangan nk dpt menantu ke?hahahah =p (*amboiih anak dara ku....ke dah teringin...hahahaha)
  • Junainah Bt Jaafar Sidek hahaahaaa....najwa dh ade caalon ker? tercekik balik ummi nampaknyer..keh3...sian ummi..seb baek lepas, tau betapa hazabnye tercekik tulang...
Apapun memang nak ucap terima kasih yang tak terhingga kepada yang sudi perturunkan ilmu, tips, petua dan gaya untuk menangani masalah tercekik tulang nih....Keprihatinan kawan-kawan semua akak ucapkan berbanyak terima kasih....ni belum masuk kes duk melawak segala pun ada...Bersambung jugak citer sikit kat Wall Mat tuh ha...
  • Sue Joshua Kak ummi, kesiannya..kakak sue kat msia pun tercekik duri ikan patin, tapi dah ok...siap berubat tau! huhu
  • Ummi Zaihadi Waaah Sue..duri ikan patin...adeeehh mesti lg keras...nasib x operate ya Sue...huhuu
  • Adnan Ibrahim Aku tercekik gak...bulu rebit...hahaha (*kejiiiii ko Mat!! Ko pun ada tercekik gak kan....hahahahhaha, biarlah rahsia dulu..)
So, bagusnya dan ada hikmahnya dapat banyak info dan tips berbagai...semuanya sangat2 akak hargai walaupun akak dah rasa semalam dunia ini mungkin bukan milikku lagi..hehe...terseksa! Ya laa..baru sekelumit ujian kan...bersyukur dengan apa yang dilimpahkanNya....alhamdulillah...

Buat anda semua...terima kasih....muaaahhhhh!


18 comments:

bun_nee said...

alamak.. tercekik??? takutnya terseksa nak telan liur

Hajar said...

kelakar je k.umi ni..kalo sy pun x tahu nk buat apa..

kakchik@ella said...

dtg bca n3 kak ummi. mana la tau kot2 esok trcekik .. at least info dah ada. hihi ..

izahdaut said...

ishh tu la risau kalau makan ikan ni..kena berhati2 sungguh..kalau kes tercekik ni, hubby slalu kena...haha..mata tak brapa nampak la kes nya tu..

Mas said...

ikan sepat tu memang manyak tulang halus2....
mas pernah tercekit tulang...serikk sangat rasa....
mas pun buat petua kepal nasi tu...
Alhamdudillah..memang berkesan...
rasa tak tentu hala kan kak klu tercekit tulang ni...

farah fauzi said...

haha..janji semua selamat...alhamdulillah..byk betul petua nyer ekk..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

nasib baik tak kena gi spital.. biasanya kalau tulang tu tercucuk tak dalam sangat.. insyaAllah akan tercabut lepas telan nasi kepal atau pisang.. tapi kalau tercucuk dalam kat anak tekak tu memang takleh wat apalaa.. telahlah apa benda pun tak lepas punya... kat rumah saya kalau ada yang tercekik tulang ikan.. selalu gunakan twizer (penyepit mcm yg kat spital tu) yang halus tu & suruh buka mulut luas2 & sepit keluar tulang tu dari tekak.. itupun kalau tulang tu boleh nampak dari mata kasarla... kalau tak nampak jwpnya kena hantar ke spital gak ler... tp setakat ni tak pernah lg sampai kena ke spital.. hehe....

Diana @ Melley Mey said...

Alahai ummi... tercekik tulang ikan ker? cian nyer ummi... diana pun perna sekali dulu masa bujang2.. memang ngeri kalu d ingatkan balik...sakit n semua serba tak kena kan... Alhamdulillah ummi dah ok dah.. take care tau ummi..

Adzriel AB said...

boleh letak entry petua tercekik tulang le lepas ni. kumpul semua. he..he..

saya takut betul kalau tercekik tulang terutama kalau budak kecik.

Kak Rose said...

bahana gulai ikan sepat masin ngan nenas...pebret kak rose tuh. nasib baik ramai kawan dan ada bermacam petua yg boleh dicuba... ummi!!! nak gelak pun ada.

LinRosly said...

Assalamualaikum...

Kesihannya Kak Ummi Tercekik Tulang Ikan...Alhamdulilah Tak Kena Operate Tekak...

Kenyang Perut +Kak Ummi Dg Makan Gumpalan Nasi Jer Yer...Hehehehe

ain (sweet thots) said...

alhamdulillah dah selamat ye kak. mmg boleh gelap dunia kalau x lepas2 tu.

are_u said...

salam...
sy baru je alami situasi mcm ni.. rasa nye bulan lps...klu tak silap mlm tu AJL masih terbayang2 lagi keaadaan nye.. segala petua sume dah cube, petua yg pelik2 pon dah cube.. habis sume mkn dah dimuntahkan.. rasa nak belah sendiri tekak ni... ehehe last2 terpaksa p hospital emergency room coz masa tu hari cuti.. sampai sana punya la ramai org..sebelum doc kuarkan dia spray kat tekak bg bius.. klu tk nanti kite termuntah.. bila dah kuar.. mak ai pjg nye tulang tu.. perg.. baru lega.. (eh..pjg pulak komen ni..hheheh)

Ummi said...

Bun Me -
Apa nak buat kan..dah nk terkena..hehe

Hajar -
Aah kan..kalau dah kena tu, x teringat petua apapun..gelabah semacam.

Kakchik -
Uiikss jgn sebut2 kakchik...serik akak..hehe

Izah -
Hahaa.. tu laa.akak ni kes mata x nmpak ke ntah..haha..rasa nampak lgk..leka borak kot..

Mas -
Waaa kita serupaaa..hehe..aah, kepal nasi panas2 gitu jek..ok..

Farah -
Alhamdulillah....bernafas lgk..hehe

Madiha -
Huk alahaiii kalau dah masuk jauh dlm tekak...xda nak cungkil2 Diha...mmg kena kepal nasi gitu laa...xpun pi sua leher kat spital..hehe

Diana -
Tu laa..mintak2 xda kena dah laa...adeeii serik ooo

Adzriel AB -
Tu la kan..akak dah letak entry ni pun tuk rujukan nnt...kalau ada lg petua leh share kat comment box ni..hehe

Kak Rose -
Memang nak tergelak...tp serik oooiii..hehe

Lin -
Wkmsalam..aah keciiaaann akak..hehe, padan kenyang mkn nasi kosong dgn air kosong jek sudahnya..hehe, apapun alhamdulillah..xg spital..haha

Ain -
Betul Ain..rasa dunia ini bukan lg anna yg punya..hehe

Ummi said...

are_u -
Waaaaaaa...lg berat kes tu gayanya..segala2 petua x mau jalan...hehe..xpa laa...asalkan selamat...spital pun spital la kan..alhamdulillah..hehe

Mrs Hakim said...

Kak Ummi, nsb baik selamat...dulu saya pnh tercekik duri ikan patin...syok makan tak perasan tertelan durinye..ape lagi tersangkut kat tekak..nafas pon tak blh nak nafas.nak telan tak boleh..buat batuk pon sakit..telan air kuat2 pon tak boleh..time tu air mata dh ngalir dah..sempat terpikir kena operate ke??? last2 jolok tekak and dehem kuat2..nasib baik hilang..lega...time dh tersangkut tu tak teringtdh petua2..padahal tahu je..hehehe

Nieza said...

assalam kak Ummi...saya baru tau ceter akak ni...lambat sokmo saya ni..haha btw alhamdulillah dh selamat tu kan kak...teringat masa saya keja dulu pernah bantu doc la rawat pesakit tercekik tulang ni...memang teruk kena pakai alat untuk buka mulut tu pastu tarik tulang keluar..kesian pt sampai nangis menahan sakit tapi finally dh keluar tu legala.

Anjasmara Abdul Razak said...

Saya juga ada alami, di sini saya kingsikan pengalaman saya & cara mengatasi. Semoga dapat membantu anda juga:
-->> http://anjasmara-abdul-razak.blogspot.my/2016/04/apa-nak-buat-kalau-tercekik-tulang-ikan.html