Sunday, February 20, 2011

Apam Labu

Salam hujung minggu....ke mana hari ni? Dah siap2 nak kuar makan tengahari ke, akak lepak kat rumah jek laaa..jemu dah tengok bandar tu....hari-hari duk keluar pergi kerja...dapat duk rumah lg best....tp kalau yang suri rumah tu kan biasa mesti cik abang bawak pi jalan2 makan ke kan...akak kalau keluar pun biasa sebelah petang2 la menghala ke pantai, ambik angin sikit...saja laaa kan...dapat angin segar sikit...

Kalau ada yang sudi jenguk sini, meh layan je la apam labu yang akak buat petang semalam nih...hb beli labu sampai sebiji, half dia suh wat pengat...dah siap pengat semalam dia bantai cukup2...haaa suka betul dia.... Pastu lebih half lg x tau arah dah akak nak buat apa...so akak mula la menggodek wat apam lak laaa...tengok ada 2 3 orang bloggers dah buat apam...so akak pun modified la dari Apam Keledek yang pernah akak try dulu....eeemmm enak lembut banget...!!

APAM LABU
Adaptasi dari: Apam Keledek

Bahan A:-
  • 3 sudu makan tepung gandum
  • 2 sudu teh yis segera
  • 1 sudu teh gula kastor
  • 3 sudu makan air suam
Bahan B:-
  • 240 gm labu (dikukus/rebus)
  • 150 gm gula kastor
  • 1 biji telor
  • 150 ml santan pekat
Bahan C:- (ayak bersama)
  • 200 gm tepung gandum
  • 1 sudu teh Double Action Baking Powder
Cara Membuat:-
  1. Campurkan bahan-bahan A dan kacau hingga sebati.
  2. Kemudian biarkan adunan selama 5 - 10 minit.
  3. Kemudian campurkan semua bahan-bahan B dan kisar halus. Tuangkan ke dalam mangkuk adunan.
  4. Masukkan bahan C ke dalam adunan B yang dikisar sedikit-demi sedikit dan kacau rata.
  5. Masukkan pula bahan-bahan A tadi dan kacau hingga sebati. Biarkan adunan sehingga 1 jam (*akak tutup mangkuk adunan).
  6. Panaskan kukusan dan bolehlah dituangkan adunan tadi ke dalam loyang besar atau acuan-acuan kecil yang telah disapu dengan sedikit minyak dan kukuslah hingga masak (*akak guna acuan kecil dan kukus selama 15 - 18 minit).
  7. Hidangkan bersama kelapa muda parut yang digaul dengan sedikit garam dan kukus kelapa sebentar agar kelapa tidak mudah basi.
Nota:
Kalau nak apam yang merekah/mekar, sila gunakan acuan kertas yang diletakkan ke dalam acuan lubang2 besi (seperti gambar di atas). Jika menggunakan acuan lompang, apam akan naik biasa saja dan x merekah sangat....lihat perbezaan gambar di bawah.


18 comments:

cek chun said...

wah ummi dah buat apam labu nih. mengancam sukma sungguh.
chun masih dok cari kelapa parut..

kat mana ummi beli acuan lobang-lobang tu?

Yat Maria said...

Salam kak Ummi

apam labu tak pernah plak try & makan..so harus coba yg baru kan kak...tapi nama dia wat Yat gelak sket di pagi minggu ni..asyik tringat si Labu Labi..ahaksss :)

Chik Mimi said...

Salam kak ,wah ade apam labu best ni nak masuk list ni

HomeKreation said...

Salam Ummi. Sedap nya apam labu.... Along pun ada acuan lobang2 tu tapi tinggi sgt, apam tak moh merekah, yg ummi punya tu just nice... malas lak nak beli lain, apam ni kita masuk list dulu.

deAnza-wAnda said...

first tyme taw apam dari labu..hihi..

Diana @ Melley Mey said...

Salam ummi... ari tu tgk kat blog izah.. hari nie kat blog ummi plak.. alahai!! apam labu oh apam labu... hehehhe... sedap wor ummi... nak ckit... :)

Ayu Safieza said...

Kak ummi....pandainye wat apam labu ni...kat doha ni susah nak cari double action baking powder tu....kalau guna baking powder biasa 2x ganda..ok ker?

Mas said...

wahhh..kak ummi lak buat apam labu..mas baru jer beli labu gara2 geram tengok apam labu..,,
nampak apam labu akak gebu dan lembut jer...

hana said...

akakkkkkk... kiter dah bli labu! nanti nak buatt! yihaaaaaa.....

re : nak kata murah idak ler juga... sama jerk rege mesia klu convert kot! skrg susah nak carik kat pasaran jepun la kak.. duk usha dr dua bulan lepas..klu ader pong mahal.. aritu abes stok sampai kilang sony pong xde stok... kali nih baru ader rezeki anak2.. hihi

Mama Hanim said...

sedap tu.. kt kedah ni susah nak cari apam labu cmtu.. kena belajar dri blog k.ummi nmpknya..hehe..

(Gambar) Datuk Siti Nurhaliza Di Perasmian Masjid Al-Khalidiah Sg Petani, Tahniah

Ummi said...

Chek Cun -
Aah mengapam pulak nih..hehe, dah x tau nak wat apa lepas masak pengat labu smlm...acuan tu ada jual kat kedai baking xpun kat pasaraya Cowboy gitu ada kot..

Yat Maria -
Wkmsalam...ahaa selagi boleh jd makanan, no hal...hehe...Nasib la Labuuuu..hehe

Chik Mimi -
Wkmsalam..Masuk list jgn x masuk..hehe

HomeKreation -
Wkmsalam Along...aah rugi pulak eh kalau beli lain acuan tu..apasai tinggi sgt, hehe..

deAnza -
Macam2 boleh kita pelbagaikan..x lama lgk wat apam apa lak eks? hehe

Diana -
Hahaha..dah musim labu sedonia la kot...ramai duk buat..hehe

Ayu Safieza -
Haha..mana ada pandai, adjust dr rsepi apam keledek jek tuh...owh kalau xda double action baking powder tu rasanya leh gandakan baking powder biasa...mcm Izah buat, dia ada tanya akak jgk hari tuh..

Mas -
Hahaha...bakal berjangkit kat Mas pulak la nih...jom pakat2 mengapam labu..hehee

Hana -
Waaaaaaaaaahh komain ko, semangat eh nak makan apam labu...gasak la labuuu..hahahaha...jgn naik angin dah laa byk mkn labu...
Re: Owh saja jek usik ko pasal PSP tuh..bkn xnak beli, saja malas layan permintaan Aiman tuh..malas belajar..hehee

Mama Hanim -
Owh, ni pun akak x jumpa gak kat Pahang...saja2 jek akak tibai labu pulak, adjust...no hal...jadik je pulak..hehe

Kak Sam said...

Assalamualaikum...
Hehehehe bila tengok apam ni teringat kat izah. Nampaknya kena cari bekas yang lobang2 tu dulu le. Sgt teringin tapi kat rumah ni slow le apam2 ni. Cam mana ye kak?

may said...

sedapnya apam kak ummi buatni, memang boring bandar ni, yang shopping mall tu may pun boring nak pergi tapi anak may selalu nak pergi jalan-jalan dan makan disana. May lebih suka duduk kat rumah saje.

Yatie said...

Assalamualaikum K.Ummi,
Geramnya tngk apam labu akak yg gebus montoks tuuuu...tak sabar nak buat, yatie mmng peminat setia segala apam....terliur je tngk...

Ummi said...

Sam -
Wkmsalam...owh kalau rajin nak buat, xda org nak makan...kasi akak laaa..hehe

May -
Ya la kan May...akak pun selalu jalan2 ke pantai jek laa..segarkan mata...hehe

Yatie -
Waaaaaaaa...peminat apam...kira2 kita ni Ratu Apam la eks..haha, akak pun suka...jom cepat pakat mengapam Yatie..hehe

CT Delima said...

Salam Kak Ummi..setia dengan labu rupanya. memang sedap kalau buat pengat tapi kena campur sikit sagu biji...perghhh konpom laju jer ct makan..hehehe.

memang montok2 apam tu..nnt nak heret CM pi BAGUS kedai baking cari acuan mcm yang k.ummi punya tu. tapi takut x ada jer nnt :))

Ummi said...

CT -
Wkmsalam...pengat labu cik abang akak ni yang suka sangat...dah tanya semalam nk letak sagu ke xnak..dia x syuuukaaa...hehe..x letak laa..akak mmg suka saguuu..kalau letak dlm pengat tu, confirm sagu habis dulu..hehe...Acuan apam tu biasa ada jual CT, saiz pun ada rendah ada tinggi..amik yg rendah sudah eks..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam kak ummi...

ni resepi modified dari resepi apam keledek yg saya share dulu ye kak? tengok ada double action baking powder tu yang buat teringat tu... hehe... (ada kenangan di sebalik tu sebenarnya...) tukar ke labu pun menjadi elok yer... rasanya boleh tukar ke bahan2 yg lain gak kot ye.. yg penting bahan2 basic yg lain tetap sama... sy ada gak try apam labu bebaru ni.. gua resepi aunty yochana sumer dari izah.. tp kurang molek naiknya.. tp izah punya cun melecunn O.K.... saya punya K.O.... haha...