Thursday, February 10, 2011

Sardine Puff

Okay la petang ni just nak kongsikan sardine puff jek..wat minum petang ok la kan...nak buat sangat senang kan...masak je la intin apa2 pun...yang ni akak buat inti sardin jek..Xda mood ni...kenangkan kakngah x sihat kat Arau sana...demam panas...huhuu..sian anakku...moga dia cepat sembuh dan boleh gi kuliah semula...sian tau..memandu sorang2 pi klinik...geng rumah sume pi kuliah...pastu sampai jek doc xda....balik pulak...pergi semula...kata doc lambat lak masuk...hampeeehhh...last2 dia malas dah pergi...walaupun smlm pergi doc kata x baik gak demam kena drip...eeemmhhh...moga kak ngah tabah...kalau teruk, mak ke sana la kot wiken nih...huhuu...Sambil tatap puff ni, doakan anak akak yea...

SARDINE PUFF
Resepi: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-
  • 1 paket pastry puff (4x4 in) jenama Kawan
  • 1 biji telor - dipukul sedikit
Bahan Inti:-
  • 1 tin kecil sardin - buangkan sosnya
  • 1 labu bawang besar - didadu
  • 2 tangkai cili merah - dicincang halus
  • 1 cm halia - tumbuk halus
  • 1/3 batang lobak merah - dipotong/sagat halus memanjang
  • 1/2 sudu kecil serbuk lada sulah
  • sedikit gula (0ptional)
  • garam secukup rasa
  • 1 sudu besar jus limau nipis
  • sedikit minyak untuk tumis
Cara-Cara:-
  1. Keluarkan pastry puff dan biarkan ia lembut dulu.
  2. Hancur-hancurkan sardin dan ketepikan. (nak hancurkan masa memasak pun ok)
  3. Panaskan minyak dan tumis bawang besar, cili dan halia hingga naik bau.
  4. Masukkan sardin dan kacau sambil dihancur-hancurkan.
  5. Masukkan garam, gula dan serbuk lada sulah secukup rasa
  6. Masukkan lobak dan perahan jus limau. Kacau sebati dan sesuaikan rasa.
  7. Tutup api dan sejukkan sebentar.
  8. Canaikan sedikit puff pastry dan letak inti. Tutup dan tekankan dengan hujung garfu hingga rapat.
  9. Kelarkan puff dan sapu telor. Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 180C (ikut oven masing2 dan biar panas betul) selama 20 minit atau hingga kuning keemasan. Sejukkan di atas redai dan bolehlah minum petang ke pagi ke..hehe
nampak rangup tak lapisan puff tuh? hehee...

13 comments:

LinRosly said...

Assalamualaikum....

Perghh!! menu utk minum petang dah terhidang di atas meja...untungnya kalau Lin berjiran dg Kak Ummi kalau tak dapat rasa dapat bau pun jadi ler...hehehehe

HaSue said...

santeknya puff sardin akak tuh...kat sini x jumpa lg kulit puff jenama kawan nih..jenama lawan pun xde..hehe..

Semoga kakngah cepat sembuh eh kak..sbr jela yg kita mampu buat dr jauh kan.hrp2 kejap jela demamnya tu..

Mr. Mama said...

mr.mama singgah nie..nak makan sardine puff ....

supermommapots said...

salam..kak..pastry puff tu ade jual siap2 ke ekk..kat mana slalu org beli..saya tak pna jpa..hehe

Nieza said...

assalam kak ummi, cantik ler puff akak tu...sure rangup mkn tu..btw semoga kak ngah sihat yer...kena minum byk air sama tu maybe cuaca panas badan kurang air mcm mana pun kena jumpa doc la tu kak.

Adzriel AB said...

kak ummi... siap ada design lagi... anak2 lebih suka inti sardin drp kentang.

Mas said...

suka pufff....
letak inti apa pun tak pe...
mas belasah jer..he..he..

Kak Sam said...

Assalamualaikum..
Tak kira weekend ni nak mengepuff jugak. Ok semua adalah diumumkan bahawa hujung minggu ni adalah hari mengepuff. Sapa2 nak join dialualukan.

ida said...

semoga anak akak cepat sembuh..sian dia sorang2 kat sana

nor^tikah said...

yummy,shedapnyer kak =)

Yatie said...

Slmt pagi kak,
Inti sardine mmng sedap puff ni...kegemaranku....

hani said...

salam kak ummi,
wah wah wah....rupe mcm kat kedai la puff akk tu...bg sikit nak buat bekpes..

Anonymous said...

salam kak umi...
nk tnya .. kat mana leh dapat kulit pastry ni...tq