Sunday, February 27, 2011

Murtabak Maggie Mini

Salam dan selamat berhujung minggu....huuiiihhh...rasa x cukup cuti diberi 2 hari, macam2 kerja rumah yang x penah habis nak dibuat....keje ofis ada gak penyudahnya...kerja rumah mmg kan...x penah habis-habis, tambah2 wanita kerja pejabat mcm akak nih, tambah2 Sabtu semalam sekerat hari mmg x duk rumah, ada urusan untuk kami suami isteri nih,. Pastu petang semalam lepas jek masak kek kukus mak telefon nak singgah tdo kat rumah.... Parents akak and 2 orang adik pergi ke rumah adik di Kelantan sejak khamis hari tu...jadi malam td, adik bujang akak tu x larat dah nak drive terus ke Temerloh, so jam 12 mlm tadi sampai dan tdo di rumah...Jam 10 pagi tadi diaorang baru balik ke Temerloh....Jadi wiken camni, bukan rehat pun...kena beriya la mengemas, mengemop, menggosok, melipat kain, masak tu xyah cakap laaa...mmg major task...hehee...Ni pun baru sempat nak update menu pagi semalam nih...

So, meh layan resepi sedap dan ringkas nih, penah jugak dah buat dulu...ada beza sikit2 gitu laa, x igt dulu resepi sapa....Kebetulan ada baki 2 paket maggie lgk...Menu ringkas camni akak suka, aiman pun suka...hehe, hb semua dia tibaiii..hehe....Akak adjust sikit dari resepi asal tuh...terima kasih kepada Chef Zaidah atas resepi nih...

MURTABAK MAGGIE MINI

Resepi: Chef Zaidah dari Majalah SEDAP
Dirujuk dan Diolah: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:- (utk 4 - 5 kpg saiz gambar di atas)
  • 2 bungkus maggie - dipatah-patahkan
  • 1 paket perencah maggie kari
  • 4 biji telor
  • 1/2 biji bawang besar - didadu
  • sedikit daun bawang - dihiris halus
  • 1 tangkai cili mera - dicincang/hiris halus
  • garam secukup rasa
  • sedikit minyak masak
Cara Membuat:-
  1. Didihkan air dalam periuk, masukkan maggie dan masak hingga lembut. Toskan. Ketepikan.
  2. Dalam mangkuk lain, campurkan semua bahan lain kecuali minyak masak.
  3. Masukkan maggie tadi dan gaul sekata.
  4. Panaskan beberapa titis minyak dalam non-stick pan mini (*atau boleh jek guna kuali, ikut suka laahh), tuangkan adunan maggie tadi dan masak dengan api perlahan. Balikkan kedua-dua belah dan masak hingga kuning keemasan.
  5. Angkat dan hidangkan dengan sos cili kegemaran.

Beeeessst laaaaa....Aiman cakap..hehe

22 comments:

=sz= said...

bestttnyaaaa kak!

nanti nak try la..kena beli telur dulu, stok dah habis..heeee

Nor Moscow said...

pernah buat..tapi bentuknya takdelah secantik kak ummi...

Yan said...

BEstnya ni.. Anak2 mesti suka kan kak. Nnt nak cuba lah.,.,

NaDia CoMaNeCi said...

senang la tp x pernah terfikir pun buat..nak cuba la..hehe

haniQaseh said...

tie selalu jugak buat murtabak maggi nie n letak serbuk maggi...anak2 sukerrr la sgt2...

tun_telani said...

mcm mana buleh jd bulat kecik2 tu? comel je.. sy wat mesti besar gedabak, sebungkus terus msk kuali.. hihi

Mas said...

wahh..cantiknya murtabak akak....

eina said...

cantik lah murtabak maggie akak..eina pun penah buat dulu..tp x la secantik akak punye..jelesss nye...hahahha

Ummi said...

Sz -
Aaah senang banget! Tp sodap...try jgn x try...

Nor Moscow -
Hahaha..akak punya mana ada cantik, tu ikut pancake punya pan jek..hehe

Yan -
Aah laa..anak akak suka banget! Senang lenkali nk wat bekal si Aiman tuh..hehee

NaDia -
Tu la kaann..akak penah buat dulu..hampir sama jek..

HaniQaseh -
Tu la kan..cuma xleh selalu la pekena maggie nih..hehe

Tun_telani -
Ala akak guna pan tuk masak pancake tu jek...

Mas -
Hahaha...cantik kaaaa? Janji leh makan jek Mas..

Eina -
Waaaa jeles eh...hehehhee

AZLITA AZIZ said...

kak Umi ita ada nampak hari tu resepi ni kat majalah Saji ke majalah Sedap..tak pasti la... ingat nak cuba jugak... tapi mcm takut2 aje tapi bila tengok kak Ummi buat macam dah tergoda pulak...

Ummi said...

Azlita -
Hehe..Ita xyah takut2 la aii, resepi sonang baiituu..hehee...cuma wpun senang, ada masa x teringat kan nak buat camni...kan..

Shasha Catering said...

Wah! Murtabak maggi. Selalu nampak nih tapi tak pernah dapat resepi dia.

Ada masa nanti mesti cuba ni, bolehlah rasa pula.

Tq for the recipe ;-)

NaDia CoMaNeCi said...

huhu ummi..nadia da kawen ler..anak dua mi..mmg stay segamat n keje kat sini tp dulu mmg belajar kat uitm segamat pun batch 00-04..senior anak ummi la..hehe

Uncle Lee said...

Hi Ummi, I have never seen these or eaten. It looks so good too.
Lagi mana you dapat all these very creative, delicious food ideas?

First time saya tengok this.....ada lagi? Ha ha.
I guess with that chili sauce it sure taste good.

Okay, can I have 4 pieces?
You have a pleasant week. Stay young.
Lee.

Jay said...

Absolutely tempting..;P
Tasty appetite

Anna Qawina said...

huhu...cantik & menrik, tp kalau beli mee maggi tak sempat nak murtabakkan ia..hihi...

Ayu said...

Assalam kak ummi,
semalam kita dah cuba buat maggi hijau tu..sedap kak, bila2 kita letakkan di blog ya..thanks for sharing the nice recipe ya kak ummi.

cantiknya maggi murtabak ni..bulat aje..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

resepi ringkas yg sedap nih! anak2 kalau sebut maggie semua pun suka.. hehe..

zaza@mamaHanin said...

aduhai k.ummi... btaw si aiman, asal mak dia masakkk sumeeenyer best taw!.. hehehe..
semoga aiman sihat2 selalu.. comel gitew.. mak masak sedap.. :)

Callalily said...

alahai terliur lak pulak...

Anonymous said...

sy buat murtabak ni letak sayur campur,sosej...lg sedap n berkhasiat...

xy zakri said...

Member sy slalu masak mende ni...mmg sedap.tp x penah try buat sendiri...pas2 ni ni try buat sendiri.huhu