Wednesday, February 9, 2011

Bun Bijan Manis

Selamat petang.....haa tertunda nak masuk entry ni sebab duk citer tercekik tulang jek..hahaa...doh roti ni dah selalu buat sebenarnya, resepi asal dari doh Roti Tuna Sandwich nih...ceduk dari dapur Mat...ntah berapa kali buat dah, cuma kali ni x letak filling apa2 laaa...just lebihkan gula dalam doh, then sapu telor, tabur bijan dan gula pasir, bakar....sedap lembut dan best la buat bun camni..cicah teh O ke, kopi O ke..nescafe tarik pun ok...saja2 la bagi BM tu kerja acap-acap sikit...lama2 rehat nnt jammed pulak kudrat dia...hehee...okayyy layan...Mat, sori la eks..akak derhaka...sejak2 kawan dengan Mat la nih..

BUN BIJAN MANIS
Resepi Asal: Tuna Roll Sandwich Mat Gebu
Olahan: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan Doh (untuk bun manis):-
  • 250 gram tepung roti (high protein flour)
  • 50 gram gula halus @ gula kastor (*akak tambah jadi 100 gm)
  • 1/2 camca teh garam halus
  • 10 g susu tepung (mat guna susu "everyday")
  • 1/4 camca teh bread improver
  • 1/4 camca teh bread softerner
  • 30 g telur (pecahkan 1 biji, kacau sedikit dan timbang)
  • 6 gram instant yeast
  • 20 gram mentega
  • 125 ml air suam (kalau guna Breadmaker guna air biasa) (*akak guna 110 ml jek)
Untuk Topping:-
  • 1 biji telor/lebihan telor - dipukul sedikit
  • sedikit gula pasir
  • sedikit bijan
Cara Membuat:
  1. ULI TANGAN :- Larutkan yis dalam air suam, biar berbuih. Satukan semua bahan lain kecuali mentega, masukkan bancuhan yis dan gaul rata hingga menjadi doh. Tambah mentega dan terus menguli hingga mendapat doh yang kenyal dan anjal (kurang lebih 20 minit). Bulat2kan doh, letak dalam bekas dan balut dengan plastik bersih, biarkan 45 minit hingga naik. KAEDAH LAIN :- Satukan semua bahan2 untuk doh dalam breadmaker, pilih setting untuk "DOH" dan tekan "ON", tunggu hingga siap (selalunya BM mengambil masa 30 minit menguli dan 1 jam memerap, ikut jenis BM masing2).
  2. Keluarkan doh, tumbuk-tumbuk doh, bahagi kpd 16 dan bulat-bulatkan doh dan susun dalam loyang yang telah digriskan terlebih dahulu. Buat hingga siap.
  3. Biarkan doh naik dua kali ganda selama lebih kurang 40 minit.
  4. Sapukan doh dengan telor, tabur bijan dan gula pasir.
  5. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 175C (ikut oven masing2 la adjust eh) selama 20 minit/hingga masak.


13 comments:

water lily said...

jelesnya dgn k.ummi. Kerja tapi masih ada byk masak nk cook pelbagai. Saya ni selalu terkejar2. Asyik2 masak yg main campak2 je .....Nak jd mcm k.Ummi.

are_u said...

salam,
waa.. best nye ade resepi ni.. leh buat roti.. saya baru je beli BM..
kak nak tanya..hari tu sy buat aduanan tuk doh.. tunggu la sampai masa dia habis 1jam30min..masa seblm kuar dari BM dia dah naik tp bile sy kuarkan dia mcm turun.. tp sy takde la tumbuk2 doh tu.. terus je buat sebiji2 then lps bakar keras berdentum roti sy.. uwaa.. sedihnye sib baik cubaan pertama.. adekan sebab sy tak tumbuk2 doh tu roti jadi keras.. maaf ye.. byk lak soklan.. ehehe

izahdaut said...

fuhhh memang gebu sungguh..nampak urat urat nya tu..erkk roti ada urat ke kak ummi..gasakk..haha

Mas said...

memang nampak sangat lembut dan gebu roti kak ummi ni.....
geramm mas tengok....

Ummi said...

Water Lily -
Alhamdulillah setakat ni masih diberi kesempatan, dan yg penting kita cari waktu, jgn waktu tinggal kita..kan, kan...hehe, masak yg sempoi2 je pun..

Are_u -
Hehe..sepatutnya kalau dah naik dr dlm BM, keluarkan mmg la dia akan kecut...so elok tumbuk2 dulu buang angin..then bulat2kan, pastu biar naik dulu 2x ganda..baru la bakar ke apa ke...tengok mana2 resepi betul2 eh..insyaAllah jadi..

Izah -
Hahaa..kalau uli nmpak la urat tangan kan..pakai BM, nmpak urat duit bayar karen jek Izah..hehee

Ummi said...

Mas -
Yuppp lembut dan sodaappp wpun tanpa water roux, sbb malas nak buat water roux, nak cepat..hehee

Mrs Hakim said...

Kak Ummi keje kat mana kuantan ni?? Saya duk kat bandar damansara..akak..nak tanye sikit..tak nak wat kelas masakan ke?? hehehhehe

Ummi said...

Mrs Hakim -
Akak duk kat Cenderawasih ni..hah, kelas masakan...bukak sangat2, hari2 bukak..hahaha..kat rumah sendiri..xdalah akak ni..mana ada masa dik oiii...kang fengsan tengah jalan...kita pakat2 belajar dr tenet je laa...kan...kan...

Nieza said...

Assalam kak Ummi, saya dtng nk mkn roti ni ada lagi ke?..nampak gebus betul roti ni kak memang berseni betul la tgn akak ni..tak guna water roux pun jadi lembut yer.

mokwonik said...

salam ummi, tekak dah ok ke tuh?? ngeri ehh dengar crita tercekik tulng..hati2 ekk! kunyh baik2...tapi roti nih, rasenye tak kunyah tak pe..gebus tull!!!

Solihin Zubir said...

sy sgt suka mkn bun yg lembut sprt di atas.. heheh..
nak curi resepi ni bg bini sy nnt.. ;-p

cikmanggis said...

nampak sungguh gebu roti yang ummi buat ni.Kena cari bahan bahannya esok nak cuba resepi ni.

farah fauzi said...

serius cantik roti tuh...