Tuesday, February 1, 2011

Kek Pisang Marble Susu

Salam.....amacam semua, dah bekfes ke? Pagi ni just nak tayang kek pisang marble yang akak buat petang Sabtu hari tuh....hasil intai-intai kat dapur MaDiHaA ni, dan resepi asalnya dari dapur Ros @ JintanManis yang telahpun kembali ke Malaysia beberapa hari yang lalu.....Pada tekak akak dan family adik2 yang datang dulu, memang sedap sesangat....ya lah, gabungan pisang dengan chocolate paste dan akak tambah pulak chocolate chips lgk...hehee....C n P dari dapur MaDiHaA jek nih...thanks buat kedua-duanya eh....Meh layaaannnn....

KEK PISANG MARBLE SUSU
Resepi: Ros @ JintanManis
Sumber: MaDiHaA

Bahan-bahan:
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 cawan gula (akak letak 3/4 cawan je)
  • 1/2 cawan minyak masak
  • 1/2 cawan susu segar
  • 4 biji pisang yang ranum
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
  • 3 biji telor (*akak guna gred A)
  • secubit garam
  • sedikit esen vanila
  • sedikit coklat emulco ataupun serbuk koko
  • 1/4 cawan chocolate chips - ni akak tambah
Cara-caranya:-
  1. Ayak tepung gandum bersama baking powder dan soda bikarbonat, selepas itu, lenyek pisang dan campur sedikit dengan garam, ketepikan. (lepas siap step 1 ni.. MaDiHaA panaskan oven dengan uhu 170C)
  2. Pukul telur bersama gula hingga kembang. Setelah adunan kembang, masukkan pisang yang telah dilenyek tadi bersama minyak masak lalu dikacau sebati. Selepas itu masukkan tepung sedikit demi sedikit dan masukkan pula susu segar dan esen vanila, kacau sebati menggunakan spatula atau senduk kayu.
  3. Ambil kira-kira 2 senduk adunan kek, (MaDiHaA ambil 3 senduk) (akak ambil 4 sudu besar jek) dan campurkan dengan coklat emulco atau serbuk koko, kacau sebati dan ketepikan. Akak pun bahagi dua setiap warna adunan mcm Madiha. (Cara akak - Curah 1/2 adunan plain dalam loyang, tabur chocolate chips, then curah 1/2 adunan coklat, buat lagi satu lapisan untuk sebahagian adunan kedua-dua warna, lorekkan perlahan dengan menggunakan garpu.
  4. Bakar kek pada suhu 170 darjah celcius selama 60 minit, setelah siap di bakar, sejukkan atas redai.
Nota MaDiHaA : MaDiHaA guna loyang 9" x 9" (akak guna loyang 7x7 in). Bakar dengan suhu 170 darjah celsius menggunakan api atas & bawah selama kira2 35 minit. Tempoh membakar bergantung saiz loyang yang digunakan & juga jenis oven masing2.


13 comments:

siti said...

bestnya....tiap kali tgk blog akak mesti perut jd keroncong semacam..thanks buat akak sbb jd ispirasi buat saya tuk belajar memasak..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam kak...

hairan ni... hari ni saya pos n3 resepi yg saya ambik dari dapur akak... akak pulak pos n3 yang akak ambik resepi dari dapur saya... macam berpakat pulak.. padahal idak pun.. hehe...

pasal kek pisang tu.. memang sedap kan? moist & gebus.. rasanya pun sedap.. rose mmg pandai mengolah resepi..

pasal pizza yg saya buat tu pun.. sedap banget! anak2 semua cakap sedap... mintak halal ye sy copy & paste kat blog sy dengan sedikit tokok tambah.... ikut bahan yg ada kat rumah.. thanks kak!

Mas said...

wahhh..gebu dan lembut jer nampak kek pisang akak ni....

Aiydalela said...

sedapnye.. urmm, bile la nak pandai buat kek ni. hehehhe

Jay said...

Dear Ummi,
Thanks for your loving wishes...:))
Fascinating recipe with tempting clicks..! Wanna taste now..
Tasty appetite

mimosa san said...

hoyehhh. i like kek pisang!

DJ Dayang said...

assalamualaikum kak,

wah! begitu berselera dyg tengok kek tu. menarik dan menggoda serta mengancam dietku...hehe

CikGu NOr said...

sukanya tgok org wat kek..tp yg sedihnye saya blum pandai2 lagi wat kek ader jer yg x kena

♥LOVE2COOK♥ said...

Hi Kak Ummi, hru doing? I posted a Banana Cake too today! :D

Your version with choc looks fabulous...;) Exchange, shall we???

Ummi said...

Siti -
Salam kenal Siti..thanks la sudi jenguk dapur akak ni eh..akak masak yg biasa2 jek...xleh yg complicated sgt, balik kerja xdan..syukurlah kalau ia sikit sebanyak beri inspirasi kepada Siti, moga family makin sayang..hehe

MaDiHaA -
Aah la kan..bertukar2 resepi lak kita, hehee...xpa la tuh..Mmg sedap kek pisang ros nih..akak pun derhaka gak sikit tambah choc chips lgk..hehee...thanks wat Madiha n Ros...

Mas -
Memang lembut dan bit moist...yuk cuba Mas..hehe

Aiydalela -
Salam...waaah tengok je resepi ni dan ikut betul2 mesti jadi, janji ada oven nak bakar..hehee

Jay -
You're most welcome Jay...my simple cake with not so wonderful photos Jay...hehee

Mimosa -
Minggu pisang ni..hehee

Dayang -
Waaah diet kee...akak ni bila la nk diet ntaaah...hehe, ada lebih jek akak yg tibai la Dayang..huhuu

cikgu Nor -
Alahaaii siannya dgr, cuba lah resepi ni, mmg senang jek..kalau xnak marble pun ok, wat plain jek dulu..insyaAllah jadi..janji ada oven..hehe

Love -
Hi Love dearest! Yep, i can see from my bloglist...yours look nice too...exchange? Agreed, pass me half pan okay..hehe

Yatie said...

Salam Kak Ummi,
Mmng nmpk menarik corak kek pisang akak ni...ummmpppphh dah tentu rasanya sedap...terasa2 wangi je bau pisang di gabungkan dngn coklat...leh try ni..

Nieza said...

sedapnya kak...corak pun lawa...kalau dapat ngap ni lagi sedap ni..hehe

Cik SeRoJa said...

salam..kak ummi,
1st time tengok blog akak (melalui blog CMG)..selamat berkenalan & baru try resepi kek ni..sedap!

terima kasih =)