Tuesday, February 8, 2011

Jemput-Jemput Ubi Kayu

Salam....sorilah...dah terlewat tengahari lak letak resepi jemput2..hehee, xpa lah...leh wat petang kang tuk minum petang kan...Ini ubi kayu yang akak bawak balik sikit lg dari rumah mak hari tuh...pastu rebuskan dia, lecek2 akak kasi wat jemput-jemput sama dia...hahahaa...Waaaa, sangat lembut ala2 donut pun ada....sangat sedap! Dah lama x makan nih..dulu2 mak yang buatkan...haha, dassat kan! Selalu dpt ubi sibuk nak wat kuih talam la...wat bingka la...rebus je laa.....Meh layan jemput-jemput pulak...memang menyelerakan haaa...!

JEMPUT-JEMPUT UBI KAYU
Resepi: Ummi@HomeSweetHome


Bahan (anggaran):-
  • 2 cawan ubi kayu yang telah direbus dan dilecek
  • 3/4 cawan tepung gandum
  • 3 sudu besar gula
  • 1 sudu kecil garam
  • 1/3 cawan air/secukupnya (agak2 boleh dikepal aje, jgn lembik dah laa)
  • minyak untuk menggoreng
Cara-Cara:-
  1. Rebus ubi kayu hingga lembut, biar suam sikit.
  2. Letakkan ubi di dalam mangkuk dan masukkan gula pasir. Lecek-lecek kasar dan dapatkan anggaran 2 cawan.
  3. Masukkan tepung dan garam, gaul rata.
  4. Masukkan air sedikit-sedikit jika terlalu kering.
  5. Kepalkan bulat-bulat kecil dan goreng di dalam minyak yang telah dipanaskan terlebih dahulu. Balik-balikkan selalu dan bila telah kekuningan, angkat dan toskan.
  6. Hidangkan sebagai sarapan pagi atau minum petang. Sedap pekena dengan kopi O ataupun Nescafe tariiikkk..hehe
sangat lembut, sedaaappp dan aroma ubi ni pun best bila digoreng...

13 comments:

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

Salam kak...

sedapnya jemput2 ubi kayu... belum pernah cuba style akak ni.. sy selalu wat jemput2 ubi kayu yang bersagat tu... tapi kena ada penyicahnya la sbb jemput2 sy tak letak gula.. lenkali leh try style gini lak kalau ada ubi rebus tak abis...

Sari Yusa Ibrahim said...

Salam, Kak Ummi...
Kita baru lepas ngecek ubi rebus ngan sambal colek kat umah Kak Yatie.. mcm tak dpt jerrr.. nak ngecek sini pulak... perghhhh!!! ngilu hati nengoknya... urmmmmm

izahdaut said...

kak ummi memang kreatif..di jemput nye ubi plak ek..ni kalau letak kelapa parut sedap kot kak umi?

hana said...

huwaaaaa.... mencik mencikkkk! agak2 pisang boleh tuko jantina ubi tak tak??? huh!

re: kakk.. takyah byk2 sgt lense lah.. fening!! arghhhh...

Aymy With L♥ve said...

adoi sedapnya... kalo cicah ngan sambal tumis belen semalam sedap gak nie... uwaaaaaaaa...

Mas said...

mas tak pernah makan lagi jemput2 ubi kayu....
nampak sedapp la....

Mr. Mama said...

salam Kak Ummi...
cayalah akak, memang menarik...
terasa dok kt mulut mr.mama hehehe..

AZLITA AZIZ said...

salam kak Ummi...
tak pernah cuba lagi ni... mesti sedap ni...
kak kalau makan ni colek dgn apa best! kak... sos cili ke sambal tumis???

fara dean said...

salam kak ummi..
mesti baunya sedappp sgt!! I LIKE!!

Kak Sam said...

Assalamualaikum....
Tak penah tau pun kewujudan menu ni. Tadi dah menyesal kat dapur kak yatie. Sekarang ni dah jadi 2 kali menyesal. Padan muka den. Terbayang2 muka pakcik jual ubi kayu kat pasar tani teluk intan ari tu. Huahhhh...

HomeKreation said...

Salam Ummi. Anything ubikayu, hanto jer kat Along sure best!...hehe.

LinRosly said...

Assalamualaikum Kak Ummi Cayang...

Jemput2 Ubi Kayu... sedappppnya.... dah byk resepi terbaru berkaitan ubi kayu ni... nampaknya ubi kayu naik harga! hehehehe

Nieza said...

Assalam kak ummi, wah kreatifnya buat jemput ubi kayu lak...lum pernah mkn lagi mcm ni...sure sedap ni...emmm..lapar la pulak..ada lagi tak kak ummi?...nk tapaula skit...ekekeke