Wednesday, February 16, 2011

Mee Gulung Langkawi

Salam Maulidur Rasul buat yang beragama Islam dan salam sejahtera buat semua pengunjung setia Home Sweet Home....hari ni bz sungguh la akak...bukan bz berarak pun, bz dengan kerja rumah dan masak2 macam biasa....tp hari jadi lebih kaget (*cewaahh..ayat Indon lak kuar) sebabnya baru jek ni lepas mendeko kek untuk Hari Lahir adik lelaki akak dengan anaknya sekali hari ni....japgi diaorg datang sini nak celebrate...dan sekali lagi atas permintaan anak2 buah...nak pizza lagik...adeeii...pastu wat dessert sempoi sikit...so jagpi dlm jam 4 ramai la kat ruamh ni...akak jemput jugak family abang yang duk kat Bukit Sagu makan-makan sini...ni tengah tungguh doh pizza diuli dek cik BM tu ha...hehe

Okay layan dulu Mee Gulung Langkawi...pernah makan tak...sapa pernah pi Langkawi ada jumpa x kedai jual mee gulung nih...kalau xda, buat sendiri macam akak..Idea main agak-agak jek ikut rasa tekak dulu....dah pernah wat dah sekali dulu....pastu kita main campak-campak ikut tekak kita je laaa...layaaannn menu semalam....Aiman n hb kata sedap...ya la tu kot..hehe

MEE GULUNG LANGKAWI
Resepi: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan Mee:
  • 1 paket mee kuning - basuh dan toskan.
  • 1/4 cawan kicap pekat
  • 5 biji telor - untuk dadar nipis (utk 3 gulung mee)
  • sedikit minyak
Bahan Kuah Mee:-
  • 4 ulas bawang merah - dihiris nipis
  • 3 ulas bawang putih - dihiris nipis
  • 2 tangkai cili merah - dipotong serong/kecil
  • 15 ekor udang
  • 150 gm isi ayam - dipotong kecil
  • 1 kiub pati lembu
  • 4 sudu besar kicap cair/masin
  • 4 cawan air
  • 1 ikat sawi - dikerat
  • 1 batang lobak merah - disagat halus memanjang
  • 200 gm bunga kobis - dipotong kecil
  • 1 sudu teh serbuk lada sulah
  • 1/4 sudu teh lada hitam yang dikisar
  • garam secukup rasa (optional)
  • 2 biji telor
  • 1 1/2 sudu besar tepung jagung (dibancuh dgn 1/4 cawan air)
  • minyak untuk menumis
Cara-Cara:-
  1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali (non-stick pan) dan goreng mee kuning dengan kicap pekat hingga warna kicap sekata dan mee elok masak. Ketepikan.
  2. Kemudian gunakan non-stick pan, dan buat telor dadar nipis, bila masak tutup api dan biarkan dadar dalam kuali. Ambil segenggam mee tadi dan letakkan atas telor dadar dan gulung (lipat tepinya seperti kuih dadar). Angkat dan letakkan dalam pinggan, potong-potong sedikit telor dadar yang berisi mee . Buat dadar sehingga habis.
  3. Dalam kuali lain (jenis dalam), panaskan minyak dan tumis bawang merah dan bawang putih hingga naik bau.
  4. Masukkan air secukupnya untuk kuah. Biarkan mendidih.
  5. Masukkan ayam diikuti udang dan kiub pati lembu.
  6. Kemudian masukkan kicap cair dan bunga kobis. Masukkan garam jika perlu.
  7. Masukkan pula sawi dan lobak merah.
  8. Akhir sekali masukkan 2 biji telor dan kacau sikit dengan garfu semasa mendidih.
  9. Kemudian masukkan bancuhan tepung jagung dan kacau mesra sebentar dan pekat.
  10. Tutup api. Tuangkan kuah ke atas mee gulung tadi dan taburkan sedikit serbuk lada sulah sebelum di makan jika suka. Selamat Mencuba!!

18 comments:

Erani Zuhran Mohd Nor said...

kat langkawi, kat mana kedai jual mee camni?

Ayu Safieza said...

err....sedaaaaaaaaaaap tu kak ummi....mm mana nak cari mee gulong kat doha ni??? :) Selamat Menyambut Maulud yer kak....byk2kan selawat ....

Ummi said...

Erani -
Hahaha..ntah laaa..tp penah makan kat Langkawi, akak mintak mee gulung...so itu lah stylenya...hehe

Ayu Safieza -
Hahaa..mee tu kita gulungkan Fiza...ke sana xda mee kuning..apa2 mee pun boleh laaa...Selamat Menyambut Maulud jgk tuk Fieza dan family..

aidah said...

Salam Ummi,
wah busy sungguh ya hari ni. Macam2 request ya. Mee Gulung tu memang jenis tak pedas ya ada macam mee hailam ya

Qaseh dalia adelia said...

sedapnya..tengok resipi mcm senang je nak buat tp wat hancus haha

Mas said...

sedappnya mee gulung...
nak sepingan kak..he..he..

hana said...

salam maulidur rasul kak... haihhhh mee pong kene gulung! jgn gulung bende lain dah la kak yer! wakakakakakakakaa...

kisahwanida said...

salam maulidur rasul kak ummi...

Tak pernah tahu la mee pun ada gulung2...

Diana @ Melley Mey said...

unik n pasti sedap mee gulung nie kan ummi...

Aymy With L♥ve said...

oishhh bestnya kak... rajin leh try nanti...

Ida Ddapur said...

sedap nih nmpk...kuahyer cam sama ngan kuah mee lakna ke kak ummi

Mat Gebu said...

Lepas ni mee gulung sedenak, lepas tu mee guling2 kuantan..erkk pesal ada bulu lebitttt....huh potong stimm lahh...

Kak Sam said...

Assalamualaikum....
Kak ummi nak join birhday party boleh tak. Teringin nak rasa air mesin cik BM tu. Heheheh

Ummi said...

Aidah -
Wkmsalam..aah kepenatan sungguh smlm...malas nak update...hehe..boleh la nak kata ala2 mee kungfu gitu kot...hehe

Qaseh Dalia -
Senang sgt tuh..mesti jadi nyaaa..try dulu eks..

Mas -
Hehe..dah licin dah Mas cayang ooiii..hehe

Hana -
Aah mmg laaa..lepas ni akak gulung ko pulak...molot xda insuran..wakakakaka

Kisahwanida -
Wkmsalam...salam maulidur Rasul...haha, sebenarnya macam2 leh digulungkan..no hal..kuetiaw pun boleh, mcm akak ada makan kat satu kedai di Kangar dulu..hehe

Diana -
Tak tau la unik ke tak..tp kuah tu kita leh buat ikut tekak kita jek laa...tp mmg sedaappp..hehe

Aymy -
Hehe..senang dan mesti rajinnya tuuu..

Ida dDapur -
Kuahnya bole laa..ala2 mee kungfu pun ada la...ikut tekak Ida la nak wat camne..bole aje..hehe

Mat Gebu -
Waaaaaaa...kejiiisss...nnt akak gulung ko punya lidah...petah sgt bercakap tuh..bulu lebit xda eh..now kepak rama2..hahahahha

Kak Sam -
Wkmsalam Sam, hahaha..besday party sempoi2 jek laaa...air mesin cik BM xda...karen mesin BM ada..hahaha

Sari Yusa Ibrahim said...

takde pulak jumpa kedai mee gulung cenggini kat langkawi...

JaSSNaNi said...

Assalamualaikum kak ummi... :)

1st time gak tengok rupa mee gulung ni.. interest je nak try.. lagi pun semua bahan2 ade kat rumah.. boleh test wat mlm ni utk dinner.. :)

betul2 kreatif la kak ummie ni.. mcm2 resepi tau.. :) ehehe

izahdaut said...

waaahh..tak nah lagi jumpa mee gulung cenggini..nak kena try nih..nampak pelik n sedap je bila hidangan cam ni kan kak ummi..lepas ni bagi nama mee gulung ummi kuantan je la kak..hikhik

Ummi said...

Sari Yusa -
Memang xda..akak yang mintak camtu..penah makan kat Kangar, try kat Langkawi lak..hehe

JasNani -
Wkmsalam...iisshh xda la kretif apapun...just ikut anak tekak jek..hehe

Izahdaut -
Aah pelik tp benar...boleh buat belaka Izah..kita buat dia..bkn dia buat kita kan..kan..hehee...waaah nak letak nama akak kena bg kamsen lebih..hehe