Sunday, February 20, 2011

Pengat Labu Oh Labuuu..

Salam sejahtera.....sihat ke...akak kepenatan lg ada laa..hehee...sakan sikit masak2 bila abanglong ada balik...nak nak pulak wiken ni kan...xda kemana pun...so masak je laaa....perut reti jek berdondang sayang....Okay akak isytiharkan minggu labu la wiken ni eh..hehee...Actually buat pengat labu ni dulu semalam...pastu malam baru buat apam tuk makan pagi nih...Ini adalah favourite hb kita...memang dia makan sungguh2 la haaaiii...puashati katanya...heeheee...Jom layan mata....baru sempat nak posting..!

Sebenarnya dah pernah letak resepi dah rasanya...hampir sama jek dengan cara membuat pengat keledek ke, ubi ke...xpa laaa...tengah rajin ni akak taip semula..


PENGAT LABU

Resepi: Ummi@Home Sweet Home

Bahan:-

- 1/2 biji labu - dikupas dan potong kecil
- 1/3 cawan gula melaka
- 1/3 cawan gula pasir
- 2 cawan santan cair
- 1 cawan santan pekat
- 1 sudu teh garam halus
- 2 helai daun pandan - disiat dan simpul





Cara-Cara:-
  1. Dalam periuk, campurkan santan cair, gula melaka, gula pasir, daun pandan dan labu. Didihkan biar gula larut dan labu lembut.
  2. Kemudian masukkan santan pekat dan garam. Masak sekejap hingga nampak mendidih, terus tutup api dan kacau-kacau sekejap kuah pengat agar santan tidak berkepala.
  3. Kemudian bolehlah dihidangkan.

12 comments:

Mas said...

pengat labu...
sedappnya....
nak semangkuk kak ummi cayangg...

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

ye la..minggu labu kot..
kita pun nak sikit macam si Mas tu..

may said...

never tried this before. Abang may suka sangat sagu gula melaka aje..tapi, kak Ummi tau tak kat mane boleh dpt gula melaka yang sedap ? Puan may cari diseluruh Ktn tapi susah dpt yang pure pure punyalah. (next year May belanja yee sang, oke..hahahhh)

Kak Sam said...

Assalamualaikum...
Kak ummi saya nak pengat tu ngan mangkuk sekali. Boleh tak.

ijan said...

Comel2 je mangkuk dengan pengat tu posing. Makan time sejuk2 kuarpeti ais best ni kak Ummi.

CathJ said...

nyummm.... ^_^

Nieza said...

sedapnya kak pengat ni...kalau layan time sejuk beku kat sini memang best ni...hmmmm..ada lagi tak kak tapau ler skit..hehe

tun_telani said...

sedapnyer!! lama dh x makan pengat labu nih. tp x elok kalau org yg ada angin, kn? *angin x angin, akan ku telan jua kalau dh sedap tu. hehema

fuzidss said...

salam..fav saya ni ...dah berketap bibir dah ni

Wattie said...

Salam Ummi,
Sedapnya pengat ubi....lama saya tak makan, selalu klu buat guna ubi keledek jer....nak semangkuk leh..

Ummi said...

Mas -
Alahaiii nak eks...ada sikit lg dlm esbok tu Mas, nak ke..hehe

Nazrah -
Hehe..apa nak buat...xkan nak buang kot kan..

May -
Hahhaa..gula melaka yg sedap kena cari kat Melaka laa..hehe..Ni pun akak borong banyak masa pergi Melaka school holidays hari tuh..4 paket beli...mmg lain rasanya dgn yg kat sini dan xlah hitam sgt rupanya...sedap pun sedap..ok nnt buat yee sang boleh la nak rasa eh..heheehee

Sam -
Waaaaa...awat gelojoh sgt tu..nak makan pengat ke, makan mangkuk..hehe

Ijan -
Hehe..mangkuk comey2..tp makan x comey2..bertambah2..hahaha

CathJ -
Yep..yummm

Nieza -
Aah kan..kalau musim sejuk, makan panas2 laa..kalau musim panas mcm kat sini, makan sejuk2 pun best...dah licin Nieza..hehe

Tun_Telani -
Aah mmg sedap...angin pun angin laaa.hehe

Fuzidss -
Wkmsalam..uishh jgn ketap bibir..pi buat cepat..hehe

Wattie -
Wkmsalam..bukan pengat ubi la Watie..pengat labu tuh...hehee...dah licin pun..

Adzriel AB said...

sukaaa sangat