Monday, February 7, 2011

Batik Cake or Hedgehog Slice

Adeehhh geram jeekk ni...dah la terpaksa guna biskut marie coklat yang rapuh lg nipis ituuuu...yang plain tu merata pasaraya abanglong tolong pi cari, 2 pasaraya Tunas Manja, 1 Giant, semua xda stok dah yang plain, katanya ruang biskut kat pasaraya pun kosong jek...huk alaaahh, CNY punya pasal la kot...so buat jugak lah sebab anak2 suka kek batik dan nak bawak bekal balik U, konon2 nak try la kek batik Wendy yang ditayang dek Hana nih....lawonya jek mek jepun ni buat...

Rupanya biskut marie perisa coklat nih teramat rapuh, pegang sikit jek dah patah, nipis pulak tuu....huhuuuu...nyampasss....bila potong jek...semua nmpak nak leraiii jek....huk alaaah...udah la rope mu gelap....x menawan lgsung kan....baik lg hitam si tampuk manggis...hehee....Lantak pi laaa...budak2 x kesah, maknya jek yang rasa x puas hati, len kali try guna biskut marie plain tu pulak...layan aje ler eh... C n P je la Hana eh! Tapi kan...anak2 akak lebih suka yang biasa akak buat tu...gaul2 semua biskut dlm adunan coklat gitu...then tekan2 dlm loyang..hehe

RESEPI KEK BATIK @ HEDGEHOG SLICE
resepi asal : wendyy@table2more
terjemahan : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan:
  • 250g@satu paket biskut merie
  • 200g@satu peket milo (*akak guna serbuk koko Van Houten)
  • 397g @ 1 tin susu pekat - hana buh 3/4tin (*akak letak 1 tin kecil)
  • 4 biji telur A
  • 1sk esen vanilla
  • 150g butter @ 2/3 cawan
Cara-cara:
  1. Sediakan loyang 7 inci yang di alas dengan kertas minyak bawah dan juga kelilingnya. Pastikan kertas minyak melebihi paras loyang. Ketepikan.*boleh rujuk step by step di SINI.
  2. Satukan semua bahan kecuali butter dan kacau sebentar. Masukkan ke dalam kuali. Buka api kecil untuk mengelakkan hangit bahagian bawah. Kacau sehingga semua bahan sebati. Kemudian masukkan butter dan kacau lagi sampai pekat dan agak kasar. Matikan api.
  3. Cedokkan satu senduk adunan ke dalam loyang dan ratakan. Susun biskut di atasnya. Ulang proses melapis sehingga habis.
  4. Lapisan yang terakhir tekan sedikit lebihan kertas minyak tadi supaya permukaan rata dan tutup. Dan biarkan sejuk beberapa jam di dalam peti ais.
  5. Keluarkan dan potong. Hidangkan.
#Note Ingatan Utk Akak: Untuk susun biskut bahagian tepi better dipatahkan jadi 1/3 keping sebelum disusun dalam loyang, agar biskut tidak sendat sangat...

dah kena tekan2 sikit tuh...terus jek mcm nak hancur sekut ni...nyampaasss! Tapi makan x nyampasss sbab kita wat guna serbuk coklat Van Houten, pure chocolate nya dan sedikit pahit2, sedap...hehe

17 comments:

Serikandi Boutique said...

sedappnyerrr nampak... :D

ooo x yah gaul sekali ngan adunan eh biskut merie tu..? selalunye masak je sekali n tekan2 time masuk dlm loyang

ok lah.. nak try resipi ni..

balik keje nak wat.. ehehehe

thnks for sharing~

sha

Mas said...

sedappnya kek batik.....
masuk list resepi ni...nanti mas nak buat gak....
kak ummi...nak 6 ketoi...wat minum petangg..he..he..

hana said...

hihihihihihi.... tgh kira nih bape kali perkataan nyampas akak! kekekekee...

Shereen said...

Actually Kak ummi, your version ni nampak lebih cantik.Lagi rasa nak makan compare to the original punya.Kan food yang gelap-gelap ( baked chicken etc ) rasanya lebih sedap daripada yang colour pucat tu?

Nieza said...

assalam kak, hitam manis pun sodap kak...jgn nyampah yer kak saya suka ni nk tapau setgh loyang tu..hehe

Ayu said...

Assalm kak ummi,
nak sepotong kek batik akak ni..
rasa macam nak cubit sikit kat hujung tu..terasa kecoklatannya tu..

izahdaut said...

hehe... kalau anak2 makan kira bagus dah tu kak..oo ye yang kek batik resepi akak tu pun saya dah try..memang sedap..suka..yang ni..hmm tak brani nak try..sebab rasanya lebih teruk lagi kalau dapat kat saya time potong tu nanti..haha

Ummi said...

Serikandi -
Memang sedap wpun x berapa cantik, hehe...kaler x kontra, x cantik kan..mmg selalu akak buat terus campurkan aje dlm adunan dan tekan dlm loyang, xyah susun2...tp yang ni mmg caranya lapiskan selapis2 berselang-seli la eh...try dulu..

Mas -
Memang kek batik fav anak2 akak...selalu buat versi akak jek, terus campur, tp akak mmg x penah gunakan milo, mesti guna serbuk coklat Vouchelle or Van Houten punya...lg umphh! hehe..

Hana -
Banyak kali nyampass, bila tgk ko punya tau..nnt nak cari sekut marie plain lak...huh!

Shereen -
Hi Shereen, thanks ya sudi masuk dpur akak ni..Haha...pulak dah! Ya ke..yg ni lg nmpak terliur eh..tq, tq...ya laa..atas tekak memasing la kan..aah, kalau bakar ayam suka, gelap2 sikit, cuma bakar kek jek jgn gelap sgt, kang rentung n pahit..hehe

Nieza -
Wkmsalam...hahaa, nyampas2 pun habis seloyang...nk tapau kat Nieza pun dah xda..hehe

Ayu -
Wkmsalam...hahaa, mmg ni pure chocolate laaa, x guna milo lgsung..hehe, pahit2 manis coklat..best! Lupa terus akan rupa asalnya..haha

Ummi said...

Izahdaut -
Uiiks akak baru publish respon, tgk Izah punya komen masuk satu waktu...haha...Owh dh cuba versi akak tu eh..tq Izah..versi ni kurang biskut, akak kurang suka..tp kalau bebudak mmg suka la..lebih coklat dr biskut..hehe

AZLITA AZIZ said...

salam kak Ummi...
kak hitam2 si tampok mangis...
walau pun hitam dipandang manis....
mmg nampak manis aje kak... semanis orang yang membuatnyer...
kak ni dah puji2 ni... campaklah seketul kak....

cikmanggis said...

salam ummi.Betul cakap Shereen tu versi yg ni nampak cantik cam kek coklat pun ya,cam kek ais krim pun ya jugak.Nanti nak cuba lah:)

Ummi said...

Azlita -
Wkmsalam Ita..hehe, nmpak gaya camtu lah lagu yg sesuai tuk kek batik tu..hehee..tp mmg sodaaapp!

CikManggis -
Wkmsalam...owh ya ke...betul la tu kot..hehe, dah ada yg berkenan pulak dah kek batik mcm tu punya rupa..hahaa, Thanks CM...

Rozita said...

kak, sedapnya..baru berangan nak buat tp biskut marie dah abis cecah dgn air teh....hehe...

kak, cari kat cowboy la..sy beli kat situ semalam ada..

shah-kayrul said...

sedapnyer kak...tapi kayrul tak pernah wat kek batik letak telur lagi...nanti nak cuba la...

Ummi said...

Rozita -
Yuuppp...mmg sedap...cepat pi cari bahan..nnt merana lak..hehe

Shah-Kayrul -
Aah la Shah, sedap sangat2...akak mmg biasa letak telor...baru mcm kek..hehe

PG said...

sedap..sedap kak..suke =)

tp bile buat cake ikut resepi kadang2 agak x jadi la kak..mungkin sebab pakai oven bbeza atau xtau la klu ade sebab lain...

wendyywy @ Table for 2..... or more said...

Pakai Marie cap Munchy's ke, yang jadi rapuh tu?
Tapi memang nampak lawa ler.
Lain kali aku pun nak try marie coklat.