Thursday, July 7, 2011

Murtabak Lapis Kraker

Assalamualaikum..

Morning...!!! Hehe...Dah sarapan ke belum tu? Mesti duk rewang-rewang kat dapur alam maya ni kan....intai-intai resepi apa nak masak untuk hidangan tengahari nnt kan... Untuk breakfast ni biasanya kita x kesah sangat la kan...nak yang senang dan ringkas-ringkas jek...sebab pastu nak masak hidangan berat untuk tengahari kan. Sakan nak bersilat kat dapur tu nampak gayanya...hehee

Okay, kalau dah masuk dapur akak ni, meh la jeling satu resepi simple, sedap dan mengenyangkan...x makan nasi pun x pa daaahh... Hari tu jalan-jalan ke dapur Kak Paty ni, terpandang lah murtabak lapis kraker ni, tekak pun mula la terasa-rasa nak makan pulak dah....terus save resepi dan buat petang kelmarin. Kitaorang x makan nasi dah la untuk dinner, ok tak? Kenyang ni weeyy...akak ada bagi sikit kan family adik, lepas makan jek, adik ipar perempuan akak tu terus mesej bagitau, sedap sangat murtabak ni... so???? apa lagi, jom buat laaa....hehe

Thanks to Kak Paty, Ummi C n P je la eh..Thanks a lot for sharing this simple yet very nice recipe...

MURTABAK LAPIS KRAKER
Resepi: Paty's Kitchen

Bahan-Bahan:-
Lapisan Biskut Kraker
  • 18 keping biskut krackers
  • 500 ml santan (*akak letak 400 ml je)
  • 1 tin susu cair
  • 6 biji telur
Untuk Lapisan Daging
  • 500 gm daging kisar (*akak guna 400 gm je)
  • 3 biji bawang besar dicincang halus
  • 1 paket serbuk kari daging
  • 7 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1 batang lobak merah diparut
  • daun bawang daun sup dicincang (*akak x letak)
  • 3 sudu besar minyak masak
  • garam secukup rasa

Cara-Cara:- (Untuk Step-by-Step, sila klick kat dapur kak Paty ni ya..)
  1. Sediakan initinya dahulu.
  2. Tumbuk bawang merah, bawang putih dan halia hingga halus. Campurkan pada rempah kari sehingga menjadi pes basah.
  3. Panaskan minyak tumis pes basah sehingga gareng dan naik baunya. Masukkan bawang besar dan daging cincang.
  4. Masukkan 1/4 cawan air dan masak sehingga daging empuk.
  5. Masukkan garam, lobak merah dan daun bawang dan daun sup. Angkat dan sejukkan.
  6. Rendamkan 9 keping krackers dalam campuran susu dan santan tadi.
  7. Oleskan 9 x 9 dulang pembakar dengar mentega.
  8. Susun krackers yang telah dicelup tadi ke dalam loyang.
  9. Lapiskan dengan lapisan daging.
  10. Pukul ringan telur dan tuangkan separuh dari telur ke atas lapisan daging tadi.
  11. Susun lagi krackers atas lapisan daging dan telur tadi.
  12. Tuangkan lagi separuh dari susu tadi.
  13. Ulangi proses lapisan sehingga habis, lebih kurang tiga lapis.
  14. Akhir sekali tuangkan baki susu sehingga habis. Bakar selama 45 minit pada kadar 190C. (*akak buat 2 lapisan daging dan 3 lapisan biskut kraker, bahagian atas diakhiri dengan biskut krakers)
makan suam-suam dengan sos cili, pekena Teh O Lemon....pergghh..

memang tersangat besstttt....harus dibuat lagi...mudah pulak nak sediakan...So xyah tebar tepung roti canai dah laaa...kita main lapis2 camni jek la..x nyesal punyer..

jom wat murtabak....hehe

29 comments:

Sheila Shafeareen said...

Salam kak Ummi..harap sihat selalu...sdp ni lama betul kita x buat last buat pun raya last year...mmg sdp dan laku juadah macam ni...negok yg akk punya megancam terus jd lapo pepagi ni....

missbby said...

salam kak ummi, saya ni memang peminat setia blog akak, kalau bab masak2 je, mesti singgah sini..resipi murtabak lapis kracker haruslah saya cuba...menggugat iman..haraplah jadik kalau dibuat nanti..

CT Delima said...

As'salam kak ummi

memang kenyang sampai malam kalau ct lah yang makan murtabak ni kak...hihihi. memang padat dan sedap ditambah dengan daging kisar letak banyak2 tu...sooooo yummy!

ingat nak sambung tido lah dah kenyang jamu mata tengok murtabak tuuu.. hehehe

HaSue said...

morning kak ummi
wahh sedapnya menu ni...sesuai gak utk minum ptg ni kan..tp stok kraker cam dah abis rasanya..masuk dlm soping list dulu laa... rajin list pun kena tambah dulu.hehe

ijayuji said...

Salam kak! tak pernah dicuba, mesti sedap ni kan maklomlah cracker tu jer dah rasa lemak2 kan kan, tumpang bf kat sini ya kak kita malas betul nak buat bf :D

Gee® said...

wa wa wa... bravo!! nk murtabak sepotong...

Zaliedana said...

Assalam kak ummi,Akak dah sihat n pegi kja ke..nmpak pon mmg sedap,yerla ada telur,santan,susu,daging bagai kan,sy pon dahlama xbuat,selalu duk wat xletak santan,uish nanti nak try versi gini lak la..

AZLITA AZIZ said...

salam kak ummi...
ita pernah buat murtabak ni.. tapi ambil kat dapur bro rozan.. sedap ita suka!
sesuai sangat kalau buat hantaran tunang.. hehe

Nuridah said...

Assalamualaikum Ummi,

Duduk2 mengunyah nie lagi sedap...kita pun terguder bila melihatnya....nampak sedap gitu.

hazila said...

Kak ummi,
Tumpang breakfast kat sini boleh tak?

♥MAMASYAZA♥ said...

tak pernah mencuba, tp mmg nampak sedap gile.....boleh cuba bulan posa nanti

kzai said...

salam ummi..akak terguda tgk murtabak craker ni...dh lama simpan resipi..tp xterbuat2 lg...

Jay said...

incredible...looks so incredible..I could gobble up all at one time..:P
Tasty Appetite

resipe-masak-makan said...

Salam kak ummi, correction about keretuk what are we talking about, you are right,the opor that thing, i ask my friend and comform that is opor paste, so far as iknow, the indonesian opor also have,but the colour is more to kurma type and they use daun salam, but i want to try the original Pahang,Dont mind you Kak Ummi.I got to go.Wslm.

cik cek said...

Ummi...

Sedapnya...teringin nak buat...ntah bilala sampai serunya....

mama's princess said...

i folo u.. hope u can folo me too...
byk tul resepi yg sedap2 kt sini... bestnyer...:)

Mas said...

wahhhhh..memang mengeliurkan la....
mas klu beli biskut krackers ni..
kejap jerk abisss..
abg ngan anak2 suka sangat cicah ngan air...kikikiki

Ummi said...

Sheila -
Wkmsalam...akak dah sihat alhamdulillah...Sheila apa kabor? Kalau sihat, boleh la wat murtabak nih..hehe

Juwita Jamaludin said...

kak ummi.. tentu usuami saya suka kalau menu2 macam ni.. sedapnya kak nampak kemas betul murtabak akak ni.. harus buat ni.. biskut pun ada tu... leh la buat nanti ... odaijini kak..( moga cepat sembuh)

norlie said...

saya dtg nk mintak sikit boleh...

ICook4Fun said...

I pernah belajar buat ni dulu kat sekolah. Dah lupa pulak. Thanks for the reminder Ummi.

nuwairani ismail said...

masa kecik2 dulu mak pernah buat murtabak crackers ni...tapi skrg dah tak buat lagi dah...agaknya dia nk merasa anaknya buat la pulak kot...

HomeKreation said...

Walaaa.... sedap ni. Dah>1 thn simpan respi ni tak jugak buat2. Tiap2 kali beli sekut nya mesti abis kena ngap sebab lambat benor nak kejadian nya...hehe

Mamasya said...

Dtg jamu mata dgn murtabak k.Ummi... letak byk daging cincang...sedap ni. kat sini belum jumpa lagi biskut cream craker...

Awin's Blog said...

hebat!!!

Deliah's Deli said...

entah zaman bl la sy cnp resepi ni dr dapur kak ct delima,smpai skrang x bt lg.klu beli biskut habis sy kejekan cicah kopi/teh o!tgk pic kat dapur kak ummi mmg telan air liur je la.sedap kak,cantik,kemas plak tu :)

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak cayang...
cantiknya kejadian murtabak lapis kraker tu akak...
mmg diana tergoda tgk tau... kemas gitu... yg pastinya tersgt ler sedapnya kan akak

Nieza said...

wahh murtabak special ni kak ummi, lambat dtng sini tak sempat nak rasa...hehe cantikla kak sure sedap kan..:)

canteq said...

wow menariknye!