Wednesday, February 15, 2012

Ikan Masak Taucu

ASSALAMUALAIKUM....

Mintak maaf lah yea sejak akhir-akhir ni akak slow sikit nak menghapdet, x rajin sama...masak pun sempoi-sempoi je sebenarnya... Hb pun cakap, kalau x sempat nak masak yg pelik2 tu, masak yg mudah2 dan resepi selalu2 masak tu jerk...masak ikut bahan yg mudah , biasa-biasa dan ikut bahan ada stok je, xyah nak singgah kedai beriya2 setakat nak cari satu dua bahan, janji masak, panas2...pasti menyelerakan kan... Okeh laaa, Ummi ikut menu abang la....lama dah x masak taucu ni pun...jom layaaannn..hehe

IKAN MASAK TAUCU
Resepi: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-
  • 2 ekor ikan selar (saiz besar) - cuci bersih, kelar dan lumur dengan garam dan serbuk kunyit...biarkan 10 minit dan goreng 3/4 garing, letakkan di dalam pinggan yg sesuai
  • 2 sudu besar cili kisar
  • 4 ulas bawang merah - dihiris nipis
  • 3 ulas bawang putih - hiris nipis
  • 2 cm halia - hiris batang mancis
  • 1/4 cawan air asam jawa
  • 3 sudu besar taucu
  • 1/3 cawan air
  • 2 tangkai cili merah - belah 4
  • 2 tangkai cili hijau - belah 4
  • 4 tangkai cili padi - ketuk sikit
  • 1 labu bawang besar - potong gegelang bulat
  • garam (jika perlu, taucu dah masin)
  • gula secukup rasa
  • minyak untuk menumis
Cara Memasak:-
  1. Ambil 1/4 cawan minyak gorengan ikan, tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia hingga naik bau.
  2. Masukkan cili kisar dan kacau lagi biar cili masak.
  3. Masukkan air asam jawa dan reneh biar mendidih sebentar.
  4. Masukkan ikan tadi beserta taucu dan bawang besar dan cili hidup. Boleh tambah sedikit air lagi dari sukatan di atas, jika ingin kuah yg banyak.
  5. Masukkan gula dan seimbangkan rasa, jika x cukup masin boleh tambah sedikit garam.
  6. Reneh sebentar hingga ikan lembut dalam kuah. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan dengan nasi putih..

18 comments:

rahel said...

Perghhhh..ikan masak taucu kegemaran gue...

MANISMANIS said...

kena masak banyak nasi kalo mau makan menu macam nih..tak kenyang kenyang soalnya...

Rima said...

Alamak ikan masak taucu ni my mom used to cook for me long long time ago.. sekarang my mom hardly masak kat rumah cos balik jualan dah penat.. dulu rima tolong kat kedai .. chief cook dari hairi umur 8 tahun hehe but semenjak pregnant si sonia.. Rima retire.. tu yg my mom penat sangat handle kedai dgn my father.

IZA AKMA said...

Assalam kak Ummi,
Mcm tu lah kita orang pompuan ni kak Ummi sesibuk sepenat mana sekalipun kita, ke dapur jua akhirnya memasak demi keluarga tersayang. Air tangan seorang isteri & ibu itu menjadi rahsia pengikat kebahagiaan rumahtangga kann kak Ummi.
Ikan masak taucu...mmg sedap. Walau ringkas tp lauk2 ringkas mcm tu lah yg sedap nak2 mkn panas2..mau bertambah2 nasi...he he he

AZLITA AZIZ said...

salam kak Ummi..

lauk yang ringkas tapi pasti bertambah2 kalau makan dengan nasik panas kan..

Lauk kegemaran ita jugak ni..

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam K.Ummi..ni klu dapat makna ngan nasi panas2 mmg xnoleh kiri-kanan dah :D

Melly Octaviana said...

Pagi kak ummi..kalo makan begini khan ngga kerasa yah akan tambah2 terus nasi nya.. hehe

Gee® said...

Taucu..? sukeeeee...

AbbotCottage said...

Eheheheh, Kak Ummi, dialog Hubby akak samaaaaaaaaaa sangat2 dengna dialog Big Boss kita. "toksah la nak gi kedai setakat nak beli satu dua barang yang pelik2 tu, masak simple2 je, goreng je telo kita makan ngan kicap, udah! Penat saya tengok awak masak". Gulp!! lam ati dok nyungut, "orang nak masak best2tuk dia, bising plak,"..mueheheheh dosaaaaa dosa..tapi ni lah yang selalunya orang pompan bisikkan lam ati kan kan kan...kehehehehe..kadang betul apa yang derang cakap tu, kita ni je sajer nak nyusahkan diri sendiri. Tapi kalo sekali-sekala apa salahnya ye dak? Kita masak dengan jiwa raga, penuh keikhlasan. Kadang dia rimas temgok kita ni sebok bagai nak rak kat dapo, bukan dia yang masak, kita yang masak, dok ngaperrrrr...kehehehehhehehe.. muahsssssssss Kak Ummi!!

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak umii cayaaang..
tergoda lagi nie tau... nampak sedap ikan masak taucu tu akak... sedaaapnya nie makan lg nagn nasi putih panas2... mmg best!! n sardin ala rendang tu pun diana dah cuba.. mmg sedap!! tq akak cayang

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam kak ummi...
masa akak tinggalkan komen ingatkan ummi mana... gambar sudah tukar ka? mesti gambar rumah baru tu kan kan kan? cantikkkkk dining table tu.. hehe...

ikan tauchu ni mmg all time feberet kak. kat rumah pun kerap masak.. kalau mkn kat luar lunch time pun kerap ambik ikan tauchu... lagi2 yg ada byk hirisan cili padi tu.. sedapnyerrr

ummiaisyah said...

kak ummi..sy ni mmg peminat masak taucu..tp asben plak tak brp reti..so tu yg selalu terbantut tu..kalo mkn pon kt tmpt keje je la...rugi depa x minat msk tocu ni kan!

Redha said...

nyum nyum...tgk pun dah nampak sedap..oo..namanya taucu ek..baru sy tau.

Zana~Sweet Rose said...

salam kak ummi...nampak menyelerakan tp zana mmg x pernah rasa lg apatah lg membuatnya. Kalau nampak kat kedai makan pun zana x berani nak ambik..hehehe!! terukkan? nantilah zana nak cuba membuatnya pulak! insya`allah. Tkasih kak ummi..

azila said...

kebetulan ader lg taucu, mmg boleh buat ni.tq k.ummi:)

kakchik@ella said...

lauk feveret aiman ni kak ummi.

kak rus said...

Salam Ummi ....sukanya kak rus kalau masak ni ...ada taucu.Kak rus dah cuba cucur bawang kentang tuuuu...datang nak copy resepi mudah tu...Terima kasih banyak.

ijayuji said...

Salam kak ummi!!! sian akak. ni kita dtg belikan roti kikiki.... dtg naik sampan jauh2 tuuu yaa, ni kita bentang karpet merah baldu lagi tau! :D ikan taucu ni teringat dulu2 kalau duk dgn mak, dlm seminggu ntah berapa kali masak taucu, lepas tu guna ikan gelama huhu... kita kurang dgn ikan gelama nii kalau ikan lain tak kesah hihihi... nostalgia, skrg bila dah duk jauh ni kan rasa rindu dgn keadaan mcm dulu2 tuuu :(