Tuesday, February 14, 2012

Double Chocolate Cupcakes

ASSALAMUALAIKUM....

Petang ni masak apa tuk minum petang...dah ada kek ke, ada jemput2 ke atas meja tu...nak tumpang semeja eh.. Kalau xda apa2, makan biskut jek laaa...cicah teh O pun ok gak kan.. Kalau xda gak cuci mata jek la kat sini.... Double Chocolate cc ni akak tertengok kat dapur Jun hari tu...baca bahannya tu mcm sedap sgt, rupanya resepi asal dari dapur Rima, cuma akak click link Jun letak tu, xda la resepi tu, puas scroll kat dapur Rima x jumpa gak.....hehehee. Apapun thanks to Jun dan Rima yg mmg world kalau bab baking2 ni.... Memang moist cc ni... anak2 suka, tambah2 pipe kan chocolate ganache tu....lakuuuuu..hehe


DOUBLE CHOCOLATE CUPCAKES
Resepi: Rima (*thanks Rima bg link entry tu..hehehe)
Sumber: Jun @ Yummylicious

Bahan:-
  • 275 gram gula
  • 180 gram butter
  • 3 biji telur
  • 225 gram yogurt atau sour cream (akak guna sour cream)
  • 1 sudu besar pes coklat
  • 250 gram tepung
  • 20 gram tepung jagung
  • 30 gram serbuk koko
  • 1/2 sudu teh baking powder
  • 1/4 sudu teh soda bikarbonat
Cara-Cara:-
  1. Panaskan oven pada 180'c dan sediakan bekas cupcakes/muffin.
  2. Ayak bersama tepung gandum, tepung jagung, soda bikarbonat, baking powder dan serbuk koko. Ketepikan.
  3. Pukul butter dan gula hingga sebati dan keputihan.
  4. Masukkan telur satu persatu dan pukul hingga ringan.
  5. Masukkan campuran tepung yang telah diayak berselang-seli dengan yogurt/sour cream.
  6. Masukkan pes coklat dan kacau rata.
  7. Masukkan ke dalam cawan cake/muffin hingga 2/3 penuh dan bakar selama 20-25 min.
  8. Sejukkan dan hias dengan chocolate ganache.


CHOCOLATE GANACHE

Bahan:-
  • 450 gram cooking chocolate bar - potong kecil
  • 300 ml whipping cream
  • 50 gram butter
Cara-Cara:-
  1. Panaskan whipping cream (jangan sampai mendidih) di dalam bekas tahan panas dengan api perlahan.
  2. Curah atas coklat masakan tadi dan biarkan sekejap, kemudian kacau hingga sebati dan tidak berketul.
  3. Masukkan butter dan kacau sebati.
  4. Biarkan beberapa jam hingga nampak pekat membeku dan paipkan ke atas cupcake dan hias ikut suka.

Sebenarnya piping ni pun dalam masa yang terhad sangat....lama nak tunggu ganache tu membeku sikit, rushing jek buat kerja itu ini.....anak2 pulak dah x sabar nak ngap...dari awal tengok terkedip2 duk fikir bila la leh makan...hehehhehe, sampai hati maknya kaaann...

Toppingnya pun mmg sedap....boleh buat lagi lain kali...try la yea...

26 comments:

MeknaBlog said...

nakkk,....nak...sedapnya kak ummiiii

missalongwani said...

pengsan.....hahahahhah

ijayuji said...

Salam kak ummi!!! fuyooooooo!! kaya dgn cekelat! ni kalau mkn mesti jd coklat ggnyer hihihi...

Oh Oeya said...

As salam. Selamat petang Kak Ummi ku cayanggg..
Amboiii mewah cekelet.. kompom enak bangettt! :-)

Tina Othman said...

fuyoo, tang coklat dia yg tak menahan tu

cik cek said...

Rajinnya akak kita yg sorang ni bercupcake....emmmm....coklat topping tu sungguh menggoda jiwa I...I likeeeee sesgtnya...:)

Chah said...

wuh! da namanye cekelat, mmg world ka kak ummi! cotet ganache tu yg mahal tu..:)

Yatie said...

uwaaaaa terguda sudaaaaaa...cantiknya cupcakes akak, mewah coklat topping tu...nak..nak...alaaaaa kena wat sendiri....ni yg malas ni....he3..

Alin Marlini said...

sedapnyer :)

Lizan said...

dapnya... nak tanya ni..pes cokelat tu apa benda dia ek..

ady said...

as-salam kak Ummi
amboi cantiknye..npk menggoda..cantik betul DOUBLE CHOCOLATE CUPCAKES tu...

HomeKreation said...

Ummi cayang, datang nak amik 2-3 ketoi bawa balik....hehe

Rima said...

Adoiii mata ku sakit dimalam hari ni.. update blog malas tengok cake rajin ahaks..

U cant find the link?? its here KUmmi.. tks for trying.. memang lah shiok cuppies ni!

http://www.bisousatoi.com/2011/04/thank-uall.html

Rohah said...

menggoda lah kak..

faa.rosli said...

kalau dapat cuppies ni kat faa, faa nak simpan dulu buat frame...syg nk makan sbb tersangat laa gojess mojess....

humppphhh!

AbbotCottage said...

Kak Ummi!!!! Tengok gambo macam nak lick lick screen computer sekarang jugak!!! Sungguh menggoda jiwa ragaku..fuhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh!!!!

Iza Teratak Usang said...

Assalam..
Aduhaiii...sedapnya. Teringin nak rasa..

Ummi said...

Mekna -
Hehehe...dah hilang dr pandangan la Mekna...buat la eh ^__^

missalongwani -
Adeeii, beratnya nak angkat missalong ni...bangun, bangun... *sambil renjis2 air kat muka along..hehe

Ijayuji -
Hahahhaa..x dpt nak bayangkan gigi Ika sume cokelaattt, kalau mata cokelat tu aiii liiikkeee...haha

Oh Oeya -
Wkmsalam..yep, confirm menjilat jari2 yg melekat coklat ganache tu...hehe

Tina -
Hahahhaa...godaan coklat namanya..hehe

Cik Cek -
Alaaa mana terlawan dgn macs kak Cek tu haaa...akak tahan air liur leleh jek kalau tengok...hehe

Ummi said...

Chah -
Hahahhaa, mmg world eh! Aah cotet tu ala2 tanduk kamben Jiya...wakakaka

Yatie -
Ni mama rajin sorang ni, kalau nak buat anytime la tuuu...cepat pi buat Yatie cayanggg..

Alin Marlini -
Thanks ya sudi singgah dapur akak...Yuppp enak bangat...hehe

Lizan -
Thanks ya Lizan sudi singgah sini.. Pes coklat tu adal pes pekat yg ada jual kat kedai bahan2 baking, cuba tanya yea...biasa diaorg label Chocolate Emulco jgk k...

Ady -
Wkmsalam Ady, sesekali jek menggoda, kadang2 xdan nak mekap pun...terus masuk molot jek...hehe

HomeKreation -
Alaahaaiii, Along cayang....dtg amik bau je kot, dah licin dah tu...hehe

Ummi said...

Rima -
Akak pun mmg malam2 sakit mata dah, siang2 kat ofis pun tgk pc, blk rumah lg nak kena update...tp kalau masuk dpur Rima rasa hilang sakit mata, buka luas enjoy your wonderful shots tu dear! Thanks for your entry link tu eh...muaahsss! Mmg syiiookk habisss..mmg dah habis pun ni..hehe

Rohah -
Hahaha, bukan akak kan (*perasssaann), cuppies jek kan..so x dosa la kan...hahaha

Faa -
Hahahhaa, kalau simpan dlm frame, alamatnya semut la makan...Faa jgk la yg ternganga nnt...hehehe, try la buat Faa..

AbbotCottage -
Huk alaaahh, no no...don't lick your computer screen, aisseeeyyy...paraaah dah Abbot ni..hehe

Iza Teratak Usang -
Teringin nak rasa, kena la buat Iza, senang jer...cuba yeaa..thanks singgah ke dapur akak..

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam K.Ummi...sedapnya CC tu!!Ptg ni atie xbuat minum ptg sbb nak mkn kat sini..blh tak kak?:D
Akak,mintak izin copy resepi IKAN MASAK KICAP LADA HITAM ya...halalkn.TQ kak.

rahel said...

Memang terbaek dari ladang...adoiii..tak mau tenung lama2..

Ida,Japan said...

terbbeliak mata tgk putaran coklat tu kak ummi...tgk dh tau sedap ni, lum rasa lg..

Ummi said...

Azatie -
Wkmsalam cayang...hehehe..okeh nnt dah nak minum petang ni, pgil akak eh... Sila kan la cuba Azatie...no hal...masak sedap2 taaauu ikan tu..hehhee

Rahel -
Aduuuhhh biasa2 je tu Rahel..mana leh lawan seni tangan Rahel tu...kalau baking kek...adeeei, fengsaann.

Ida -
Hahahahaha..Ida cayangg....tu putar jek lebih tu..rasa yg penting...mmg sedap cc resepi Rima nih...i liiiikeee...

Diana @ Melley Mey said...

akak ummi cayaaang..
nie irfan dah namapk dah ari tu masa kat fb tu.. irfan kata nak mummy dia buatkan.. adeeh!! kalau ler dok dkt ngan akak nie.. nak juga akak tlg buatkan tau.. ehhehee.. comel sgt!!

CikAnoN said...

aduhai! ini sgt mencabar keimanan!! ><"