Saturday, November 19, 2011

Asam Pedas Kepala Ikan Sagan

ASSALAMUALAIKUM....selamat beristirehat di hujung minggu la ye...

Mesti banyak aktiviti sempena cuti sekolah yang telah bermula ni...kot ada yang berkenduri, dpt jemputan ke, pergi holiday ke...selamat selamat lah semua hendaknya...amiinn.. Akak belum lagi nak ke mana-mana nih...maybe seminggu dua lg kot...

Sementara tu jomlah layan asam pedas Ikan Sagan ni...Ikan Sagan?? Ikan ni dibawa balik khas oleh hb semasa outstation ke Pulau Tioman hari tu....bawak naik bot dr sana ha...Akak pun first time dgr nama ikan ni taauu..maybe kat tempat lain panggil nama lain kot eh.. Tapi ikan ni besar betuiii....seekor tu beratnya hampir 2 kg... akak wat asam pedas tu separuh bahagian kepala jek dah penuh periuk...adeeei, leh makan 5 6 beranak ni haa... Isinya pulak tersangat sedap...nak kata mcm isi ikan jenahak bukan, ikan bawal bukan, ikan jemuduk pun bukan...eeemm macam ikan sagan la kann...hehe

Meh la layan Asam Pedas ala nyonya versi Home Sweet Home eh...sama gak cam resepi asam pedas akak buat biasa2 kat rumah ni...tp mmg best la ikan nih...nnt hb pergi sana nak suruh beli lg laaa...seekor ni punya besar harga 20 Hengget weeeyyy...berat kaann..

ASAM PEDAS KEPALA IKAN SAGAN
Resepi: Ummi @ Home Sweet Home

Baham (anggaran ikut banyak ikan la yea..)
  • 1 kg kepala ikan - dibersihkan
  • 1/3 cawan air (jika perlu)
  • secekak daun kesum
  • 2 kuntum bunga kantan - dibelah 2
  • garam dan gula secukup rasa
  • sedikit minyak untuk menumis
Bahan Kisar (dengan 1/2 cawan air):-
  • 3 biji cili merah
  • 3 biji cili padi merah
  • 2 cm belacan yg dibakar
  • 5 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 cm lengkuas
  • 1 biji buah keras
  • 1 biji tomato
Cara-Cara:-
  1. Panaskan minyak dalam caserol, tumis bahan kisar dan masak hingga pecah minyak.
  2. Masukkan bunga kantan, daun kesum dan diikuti ikan. (tambah air jika perlu)
  3. Masukkan garam dan gula secukup rasa dan masak hingga mendidih sebentar kemudian reneh guna api sederhana hingga kuah naik minyak kemerahan.
  4. Tutup api dan hidangkan.

Inilah rupanya ikan sagan tu, x muat nak siang dlm mangkuk sinki, kena bersila kat lantai la pulak...besaaauuu sesangat....nak mengeratnya pun jenuh ni...


9 comments:

rahel said...

Salam Kak Ummi..
bestnya makan ikan asam pedas...suka ngan kuahnya..wangi jer..

Ida,Japan said...

mmg besar nmpk ikan ni kak..satu kepala dh penuh mangkuk akak tu.he..he sedapnyer

Choco Ani said...

Assalamualaikum kak ummi.. sedap asam pedas.. mmg bercadang nak masak asam pedas esok tq for sharing.. kuah asam pedas kalau wat cicak roti canai ke jemput ikan bilis pun sedappp..

nOOrsha said...

segar bugar ikannye ye kak.... selera je ikan camni wat asam pedas kan..same juadah kite arini..tp sy wat asam peedas x cukup syarat je :)

HomeKreation said...

Salam Ummi cayang. Best nya dapat ikan beso camni... Along mmg suka makan ikan yg besor2... Kepla buat asam pedas, isi dia boleh lah buat fish & chips kan Ummi.

nOOrsha said...

salam kak umi...time kasih atas ucpn takziah n simpati tu ya.... btol kate akak, mmg sedih bile pets kite mati dan sakit....tp sbg manusia, redha sajalah yg mampu kami lakukan walopon sedih...sbb ia lahir tanpa dosa n pergi pun tiada dosa...moga kesudahannya baik2 saja utk dirinya n kita semua..insyaallah..amin


once again, thank u so much akak :)

Juwita Jamaludin said...

salam kak ummi sayang....menarik tu kak.. sedap nampak ikan tu,, ita suka gak ikan besar2 gini tapi bak kata akak nak menyiangnya tu payah la sikit

Diana @ Melley Mey said...

oo nie namanya ikan sagan yer akak.. diana nie kalu bab nama2 ikan nie mmg gagal.. hhehee.. asam pedas tu nmpk sedap n menyelerakan ler akak...diana mmg suka sgt makan asam pedas... dr dulu hingga kini mmg x kan tolak asam pedas .. ;)

Ummi said...

Rahel -
Kuah wangi...rasanya la la aeh...hehe

Ida, Japan -
Aaah Ida mmg besar sangat2...terkejut jgk masa baru dpt...x terlarat nak sembelih ikan tu...hahahha

Choco Ani -
Wkmsalam...waah kuah asam pedas cicah jemput2 or roti canai pun mmg best...adeeii

Noorsha -
Aah masa dapat ikan ni mmg fresh sangat2 xdan masuk esbok pun...so mmg lahap makan nasi...hehehhee

HomeKreation -
Wkmsalam Along cayang..hehe...isinya Ummi x buat fish n chips pun, sekerat badan tu wat Garlic Fish lak...menjilat jari makan..hehe

Noorsha -
Uiikss sekali lg datang eh...sama2 Noorsha...akak pun faham sangat2 rasa hati Noorsha ats kehilangan pengawal tempat keje cik abg tu...semua tu keluar dr hati ikhlas akak yg pernah bersedih bila pet jatuh sakit baru2 ni...

Juwita -
Wkmsalam...aah mmg best dpt yg besauu gini...puashati..tp tu la, bab menyiangnya..adeei...hehehe

Diana -
Aah ini lah rupanya, x tau la kat tempat Diana pgil nama lain kot...mmg masak asam pedas terasa sgt enak ikan ni.. ^___^