Monday, November 28, 2011

Karipap Tun Telani, Inti Ros JintanManis

ASSALAMUALAIKUM....

Amboii banyaknya sawang kat dapur akak baru jek tinggal 3 hari...tuan rumah bz sangat dengan kenduri kendara, pastu melayan anak sedara pi jalan-jalan pusing Kuantan nih ha, makan-makan kat luar... Pastu balik diaorang jek duk conquer komputer dan laptop segala...abanglong pun menggeleng kepala...hadoiii...

Okay lah, meh jamu mata jek la yea...dah lama sangat dah duk simpan dalam folder resepi karipap Tun Telani nih... Asal-asal dulu nampak Izah @ Muffin Lover yang buat dengan inti keledek dari Ros @ Jintan Manis....akak tengok masa Izah tayang tu pun terliur...tp baru berkesempatan buat 3 4 hari sudah....tu pun kali kedua dah buat...yg kali pertama xdan nak snap, licin dikerjakan dek Aiman dgn hb dan kebetulan family adik ada datang, teruslah jamu.... Terima kasih kepada Tun dan Izah jugak yg rajin korek2 resepi...

Memang lah sedap doh karipap Tun ni, x berminyak bila digoreng, kulitnya rangup sungguh... teringat karipap mak sedara akak yg duk Bukit Goh tu, masa akak tinggal bujang2 dgn dia sebelum kahwin selalu tengok dia bancuh guna minyak panas camni...tp biasalah kan, masa tu, x amik pot sangat sukatan sebab xda keinginan nak buat lagi...hehee...Ok, mohon izin akak share kat sini lak yea...

KARIPAP
Resepi doh: Tun Telani

Bahan:-
  • 4 cawan tepung gandum
  • 2 sudu besar margerin (*akak guna mentega)
  • 1/2 cawan minyak jagung
  • 3/4 cawan air
  • 1/2 sudu teh garam
Cara-cara:
  1. Panaskan margerin dan minyak dalam periuk hingga margerin cair (tak perlu didih). Tutup api.
  2. Segera masukkan tepung ke dalam periuk tadi (*akak sediakan tepung yang dalam bekas, dan tuang jek minyak dan mentega panas tadi.) Gaul guna garpu biar crumble sikit. (jgn guna tangan, melecur nnti).
  3. Bila adunan agak sejuk, campurkan air dan garam dan uli lebih kurang 15 minit hingga nampak doh lembut dan berminyak. Bolehlah dibuat karipap dengan inti kegemaran.
INTI KELEDEK + BILIS
Resepi: Ros Jintan Manis
Sumber : Izah

Bahan:-
  • 1 biji keledek saiz besar ( boleh dinganti dengan kentang)
  • 1/2 gengam ikan bilis ( boleh ganti dengan daging atau isi ayam)
  • 2 sudu besar udang kering
  • 2 sudu besar serbuk kari
  • 1 sudu besa cili kisar
  • garam
Cara Menyediakan Inti:
  1. Potong dadu keledek dan rendam dalam air, blender udang kering dan ikan bilis hingga hancur, ketepikan. Panaskan minyak dan tumis cili kisar, dan pes serbuk kari hingga garing.
  2. Kemudian masukkan bahan yang di blender tadi dan kacau sebati, akhir sekali masukkan keledek dan 1 cawan air, kacau selalu dan biarkan keledek empuk, sesuaikan rasa, masukkan garam, setelah masak dah inti agak kering, tutup api dan sejukkan.
  3. Bolehlah memulakan sesi membuat karipap... ^__^

Dah lama x mengelim karipap, skill pun dah lari jugak...hahahaa

32 comments:

dZana said...

waa.. kak ummi.. gabungan yg mantap.. klau saya yg mengelim.. lagi dasyat kak rupanya.. cantik jer saya tgok tu..

bani_boyz said...

ummiiiii..nk gak karipap tun niih..resipi dh berjinggut simpan tpp buat jek yg pn doc lom sempat..hehee!!

lina_pg said...

assalam kak ummi..sedapnya karipap ni..dari luaran pun nmpk sedap..udah ternampak inti lagi lah terliuq

inahar ali said...

ummii..sowwwi moowwii..bani boyz tu anak bujang kita laa..heeheee!! silap akaun sudaaa!!

tun_telani said...

weeeee~~~~~~ tun datang mintak pengeras karipap 4-5 bijik! kak ummi buat nmpk xtra sedap laa.. omey kelim tuu, sama je. kalau tun kelim, ada tebal, ada nipis, macam2 saiz.. hehe

EmbunRosaliza said...

Assalam ummi, mmg sedap kulit karipap ni, ranggup dan mulus je kulit karipap tu. tergoda time hujan2 gini

Queenie said...

alamak ummi..

samalah kita arini
mengkaripap jugak..
tp akak punya lebih sadis huhu
tak pandai buatlah...
kalau jadik tu kira ada ongkimswee la..

Chah said...

Uwaa... cantiknya kelim akak...nk menuntut kak!

HomeKreation said...

Along pun buat kpap gak tadi... gambor masih dalam proses... esuk2 baru tayang...! Wah, cantik klim Ummi tu ya, Along klim cincai2 jer tadi...hehe.

Yat Maria said...

Akak

sini dipanggil epok2 power gedemak gitew!!! kita kalo wat epok2 musti ada yg terburai arr kak..

NoorMasri said...

waduh2 kak....sedapnya karipap, nak2 ketika panas....mintak lah seketui!

rahel said...

salam Kak Ummi...bikin ngences aje karipap tu...memang ramai peminat karipap keledek ni kan..suka banget..

CA said...

Salam Kak Ummi...

emm saya pun wat kawipap minum petang tadi...tp kelim kawipap tu...auchhh sukeee...sama sizeee aje..

Miss Polaris said...
This comment has been removed by the author.
Rima said...

KUmmi
Dulu rima also like to do epok epok and part kelim tu harus buat betul betul or else my mother sure marah kita..

Dah tua tua ni malas sikit.. asal nak makan pi order berpacket packet.. ni besok my 6 packets dah ready.. selamatttt hehe

Oh Oeya said...

Cam tau je owg nk belajar tawww! Baru semalam ptg call adik ipar tanya nak pakai kari yg mana hihi..
Dap nyer balik keje ni ngappp panasss panasss ummpphhh!



pssttt! Kak Ummi kalau tak salah resepi Jintan Manis keluar Jelita Disember 2011 wah!!

Ros said...

Salam ziarah,

Sedapnya...

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak ummi cayang...
aduhh.. mengoda betul ler tgk karipap yg akak buat nie.. nampak kerangupannya tu... karipap lg ler fav diana.. waah kalau dpt makan sebiji 2 nie x cukup nie.. hehehe.. nak 1 piring tu baru puas .. :)

maz said...

kakkk...dh smpai umah ke tuu...kita mai dlu bwa pngan bsarr..nk tapau ikan steam ntii...muahhhh...

Mamasya said...

Salam Maal Hijrah buat k.Ummi sekeluarga.
cuti sekolah tentu byk xtvt kan k.Ummi....dgn anak2 di rumah...
karipap doh Tun ni mmg sedap...rangup kulitnya..

Ummi said...

Dzana -
Haha..mantops dan sedap! Alaah apa lah ada pd klim mengelim kan...apapun practice makes perfect, kalau dh lama tinggal, skill pun jatuh...hahahhaa

Bani Boyz -
Alahaii dah habis...apasai x buat2 lgk..nnt jggut jadi putih beruban laks...hehehe

Lina_pg -
Wkmsalam Lina...aah mmg best sgt karipap dgn inti2nya yg ala kampung gitu...dah jemu duk letak daging or ayam kaann. :)

Inahar -
Hahahha...xpa Ina cayangg...kita x kesah...anak2 x tutup akaun la tu eh...hehee

Tun Telani -
Uikss ada pengeras eh...duit 5 sen ke duit 1 sen...sbb nak bagi karipap dah licin la Tun cayang ooii...hahaa, thanks ya atas resepi doh yg enak rangup bangat nih...muaaahh!

EmbunRosaliza -
Betul lah kan..kalau wat minum petang ujan2 dgn kopi O lak...lg best...hehe

Queenie -
Alahaaii akak punya dah licin la Queenie, apa kata bg kat akak..bab lawo ke x tu no 10 punya citer, jnji sedap kan.. :)

Chah -
Adeeei mana ada lawo...skill dh byk lari lama x buat karipap sendiri...hahahaa, meh sini akak ajar...bawak ayam panggang sekor eh :))

Ummi said...

HomeKreation -
Hehehe...Along antar sini sikit la, karipap Ummi tu dah licin dah.. Alah no hal la bab mengelim tu, yg penting sedap kaan...hehe

Yat Maria -
Hahaha...mmg power gedemak pun Yat, sbb sedap giloss....xpa terburai masuk molot terus la Yat...haha

NoorMasri -
Mmg la sedap kalau panas2 dan makan di hujan2 gini kan..nak bg dah licin dah pun Noor :)

Rahel -
Wkmsalam...aah kan...all time favorite kan karipap nih... :)

CA -
Wkmsalam Cik Ann...wah elok la dpt hantar kat akak...ni dah habis akak punya...hehe, klim nak cepat gak tuh! :))

Rima -
Tu la kan, johor pgil epok2...Aah kan, mak akak pun selalu komplen kalau klim x lawo...masa muda2 rajin la tolong, dah tua2 ni x buat, skill mengelim pun menurun...hahah...gasaakk :)

Oh Oeya -
Ha, boleh la mengelim karipap dah kan...nnt anto kat akak sikit taaauuu.. Aah resepi Ros tu dia dh bgtau dah kuar Jelita nnt...hehe

Ummi said...

Ros -
Salam kenal, thanks sudi singgah :))

Diana -
Wkmsalam Diana comeeyyy...jom la pakat mengaripap...sedap sgt time hujan ni makan panas2 kan...hehe, nak bagi dah licin la Diana cayang oii..

Maz -
Hahahha...ikan pun ntah mana hala lg Maz ooii, silap2 ko bakar ikan dulu kang..hahaha, x jadi la nak stim...nak bakor lak la maz...adeei ikut tekak...

Mamasya -
Salam Maal Hijrah jgk wat Mamasya... Aah byk sgt aktiviti dgn anak sedara gak kat rumah, smpai x dan nak update...hahahhaa. Karipap Tun ni mmg best, nmpak mamasya pun dah buat kan :)

Ayu Safieza @ Humaira' said...

Assalamualaykumwbh kak Ummi.....mmmmm rase nak terbang je ke kuantan....mmmm klim karipap yg sgtlah cute.....mmmmm, nak wat nak wat nak wat.....:)

Yatie said...

Assalamualaikum Kak Ummi cayangggg, alahai cutenya karipap akak ni..berseni betullah tangan akak...yatie suka makan karipap tapi malas nak kelim..mcmana tuhhhhh....

anymz said...

salam ummi,kita tuko mangkuk je lah ya..kita punya tlg isikan karipap tu saploh ketui..hehehe

Nieza said...

Assalam kak ummi, sedapnya karipap..lama tak buat..resepi tun ni pun dh lama masuk list. cantiknya akak kelim karipap tu kemas jer nampak..memang terbaik.saya lum pandai lagi nk kelim gitu:)

sury said...

salam kak ummi..lama x singgah kat sini...cantek kelim tu..org dh pro katakan.. :)

Rabiatun Adawyah said...

salam kak Ummi..sedapnyer karipap..minta izin kopipes yer kak..macihhh..muahh...

Aziela said...

Salam Kak Ummi. Kita baru sekalii jer try buat karipap. Hodoh yg amat. Ada jugak hati nak buat lagi, nak try pakai doh nie. Masalahnya ada fobia la kak. Nak kelim tu dah memang mcm sawang lelabah jadinya. Nak menguli pun saya x pandai. Kalau gelek tu, nipis kang terburai..pecah2 jadinya. Kalau tebal, jadik tepung gomak plak. Mcm mana ekk akak?

norasikin said...

cantiknya kelim karipap. hehe.. kalau saya pakai cetak je.

norzila said...

as salam kak ummi...

nak mintak izin syer resepi karipap ni ye dan segala pemilik asal yg akak ckp tuh...hehehe

suami nak mkn karipap tp dulu penah try wat xbrape nk garing bila dh sejuk..mcm penyek je.masa pns je elok.nape kak eh..

tp apa pun saya syer tau resepi ni nk try.tq (",)