Wednesday, November 23, 2011

Puding Lemak Cendol

ASSALAMUALAIKUM....

Malam ni just sempat nak share satu resepi puding yang sempoi tapi enak sekali....akak buat wiken baru ni, tapi biasalah baru sempat nak share...so no order please...hehehee. Puding ni memang sedap dan sesuai untuk mereka yang bercitarasa or tekak kampung gitu.... Tapi kalau nak pikat mak mertua pun boleh kot (*pinjam kata-kata CMG kat entry ni)...Tapi tu lah bak kata Mat, kalau mak mertua tekak 5 star x jamin la yea...hehehhee....pandai2 jek ko Mat eh...

Okayy xyah lengah meh akak share, resepi asal oleh bonda Yatie, waaah terasa ayu jek makan sebab Yatie ni pun ayu manja gitu kaan.... Yatie ni bukan bodek, tp hakikat eh... Thanks ya share resepi mudah dan memenuhi citarasa tekak kampung akak... Izinkan akak share sini pulak eh..muaaahhh!



PUDING LEMAK CENDOL

Sumber : Yatie @ Sinar Kehidupanku
Dicuba Rasa: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan-Bahan
  • 1 cwn tepung jagung
  • 1 1/2 cwn gula pasir (akak guna 1 1/4 cawan jek)
  • 4 1/2 cwn santan (sederhana pekat)
  • 2 helai daun pandan
  • 500 gm cendol (tapiskan) (*akak ada 350 gm aje)

Cara-cara
  1. Bancuh 1 cwn tepung jagung bersama santan dan tapiskan.
  2. Masak adunan tadi dgn api sederhana. (*akak masak biar pekat sikit)
  3. Masukkan gula pasir dan kacau hingga sebati. (*akak kacau hingga adunan pekat dan berkilat). Adunan hendaklah sentiasa di kacau. (dalam 20 minit)
  4. Masukkan cendol yg ditapis. Gaul sebati selama 5 minit.
  5. Angkat dan tuang di loyang. Biarkan sejuk dalam 2 jam.
  6. Setelah sejuk bolehlah dipotong. (*akak gunakan acuan kecil2...kalau letak dalam loyang lagi cantik, nampak potongan cendol macam gambar Yatie tu eh)

32 comments:

Antan Bertingkah said...

Salam Kak Ummi, sedapnya tengok puding akak ni... akak cakap nak pikat hati mak mertua... teringat pulak kat arwah mak mertua saya... kalau dia ada mesti dia suka ni...rupa2nya hari ni cukup sebulan dia pergi tinggalkan kami....

Mat Gebu said...

wahh kena try nihh....kena beli cendol dulu....

Qasey Honey said...

wah nmpk sedap la...leh try nti ni...kak nk tnye kt mane yek nk dptkn ramekins love tu yekk..

Jendela Hati said...

serius kak bila tgk dah rasa nak ngap je hehe

nonierahman said...

sedapnya puding lemak cendol..harus di coba :)

rahel said...

salam Kak Ummi...cantek banget puding lemak tu..tergoda lagi...

Ummi said...

Antan Bertingkah -
Alahaaii kesian lak kat Yusa, al Fatihah utk arwah MIL yea...lepas ni leh la buat bg cik abg, mesti dia suka kan... :)

Mat Gebu -
Harap2 kena dgn tekak 5 star ko Mat..hehehhe

Qasey Honey -
Cuba jgn x cuba...alahaai Qasey, hari tu akak tengok kat Daiso ada, tp akak punya ni adik blogger yg pernah duk Jepun belikan...hehe :)

Jendela Hati -
Waaah kena buat terus la tu..dah teringin sgt eks... :)

Nonierahman -
Mmg sedap sangat, ala2 puding kampung gitu... i liiikeee...hehe

Ummi said...

Rahel -
Wkmsalam..uikss x perasan Rahel masuk...hehehe, mmg best makan sejuk2...wat lembik2 gitu...slurrp rasa..hehe

dZana said...

aslmkum kak.. wah best ni kak.. lancar jer lalu kt tekak...

Yatie said...

Assalamualaikum Kak Ummi cayangggg,
alahai tqlah sudi wat puding lemak cendol ni dan menepati citarasa akak...kalau berbesan pun kira selamatlah yatie sbb yatie ni mmng selera kampung..tngk jelah yatie suka sngt wat kuih2 tradisional...kih3..

Ayu Safieza @ Humaira' said...

Assalamualaykumwbh Kak Ummi dear....wah wah wah..come lote dessert akak......berpuding cendol lagi.....aduyai, ayu suke anything yg manis, lemak ....mmmm kira2 suke semua la senaang...hahahaha...

nak simpan resepi ni ye kak....sbb nak kene g beli cendol gaks....:)

Puan Ros said...

Salam Umi.Cantik sungguh puding ni.

maz said...

kakkkkkkkkk...dah siap isi bju lam bag keee..alah xyah bwa bnyk2 sngat..pakai je kain batikkk...hehee..kojammmnya bdk ni kann...kakkk..kita rsa pngan kak yg bntuk bulat ada trtingal umah kita sbjikkk...muahhhh...lebiuuu...amboiiiii comelnya pding tu posingg..kita ketam lam kuali dh kluar kakkk...xde bkss lawo nk posing dhhhh..pasni lesung plak kut..hahaa...

Ummi said...

Dzana -
aah betuii tu...lancar sejuk masuk tekak...hehe

Yatie -
Wkmsalam Yatie cuun..melecun...Aah la Yatie, sedap bangat...duk ulang2 makan, akak yg lebihnya...hehehe, thanks sudi share ya Yatie..nak buat pun senang...meh kita berbesan berdua jek la Yatie...senang isi tekak memasing...hahaha

Ayu Safieza -
Wkmsalam Ayu...aduhai jgn makan manis2 sgt Ayu oiii..nnt bertongkat lak nnt...hehe, meh buat puding lemak ni Ayu.. :)

Puan Ros -
Wkmsalam..thanks Puan Ros, yg penting sedap ni taauu :)

Maz -
Alalalamaaakk terkezuuut akak budak Maz nih..hahaha, igt kan bawak ketam td, mana dia? Kita x balik lg la Maz oii, sabtu ni la, abg kata xyah bermalam..balik hari je la...haha. Pakai kain batik terlondeh kang susah Maz oii...fengsaan. Mmg lawo dah bekas ketam ko tu..menambun2 ketam..sakan ko raya ketam eks, menyepit lagiiikk..hahahha

CA said...

Salam..

Yuhuuu kak Ummi..yummy nye...yg rose tu ai berkenan you..sweet je...rose putisss gitu...

Mcm biasa..masuk list dulu...birra nak buat tu...adehh sindrik xleh jawab....

Ayu said...

Assalam kak ummi,
waduhhh...cantik dan menawan kalbu puding lemak cendol ni kakkkkk..tegoda ai tau..masuk list ...masuk list..kita yang duduk bandar ni pun tekak kampung tau kak..hehe

Yan said...

sejuknya rasa tekak.

ontell said...

SEDAPNYE ..... terliur dibuatnya......nak try la...hahahhaa

Nieza said...

akak, sedapnya tgk puding ni...saya pun selera kg jugak tapi kat sini tak ada jual cendol la....nk buat homemade cendol sendiri mcm tak brapa rajin...tapi mkn jer rajinnya...hehe

Nieza said...
This comment has been removed by the author.
Juwita Jamaludin said...

salam kak ummi.. baca cendol terasa2 kat tekak.. nasib sini tak de kedai cendol kalau tak dah gi terjah dah.. nak buat kena ada kerajinan tahap tinggi tu.. hihihii lawa yang bentuk ros tu nak seketui

tun_telani said...

saboo... saboo..nx month blk kg blh beli cendol banyak2.. skrg kene pejam mata sket2 tgk nih.. huhu

Ida,Japan said...

lambat sampai lg..huhuuuu...alahai comelnyer puding kakakku ini..dan apsti sedap ni

inahar ali said...

salam rindu ummii cayaang..adeii kita mmg nk taruh nama ummi pastu dlm nk cepat wat entry rupanye tertinggal lak nama idola kesayanganku ini..huhuu! pepun kita dh edit balik tambah nama ummi..haha!
minta upah puding cendol 3 ketui..dapnyer!!!

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Umi.>Wahhhhhhh bestnya, yang penting simple jeee nak membuatnya....Bahan2 pun senang

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak ummi cayang..
sungguh cantik puding tu akak.. syg plak nak makan tu... sukanya diana tgk yg bentuk bunga tu.. cantik menarik... kemas gitu.. suka 1000x.. :)

quinnie said...

cantiknya..suka saya tengok..tambah2 saya ni peminat bunga ros...hehehhe..

Ummi said...

CA -
Cik Ann, kena buat sebab senang...hehee, tp biasalah kita kerja kan, yg senang pun nak cari masa jgk kan... :)

Ayu -
Wkmsalam...hehee, tu la kan..kalau dah tekak belacan, makan butter pun x puas, nak ngam dgn belacan jgk...hahahhaha...sedap lemak ni Ayu.. :)

Yan -
Hahha..musim sejuk pulak tu kan.. :)

Ontell -
Terima kasih sudi masuk dpur akak ni ya Ontell, japgi akak pi lawat Ontell..hehhe

Nieza -
Hehehe...dah tekak kg, kat mana2 pun mst nak cari selera kg kan...adeei wat cendol sendiri yg akak pun malas...mana ada masa Nieza...huhuu

Juwita -
Wkmsalam Ita, waaah sana pun xda cendol eks, sama kes dgn Nieza..kena hembus angin R byk2 la suh Ita melenyet cendol...hehehe

Tun -
Waaaahh kesiannya...sabor eks, balik kg bila tu? Kat mana Tun, KL ke...bila nak jumpa Tun ni... :)

Ida -
Hahha, xpa lambat sampai pun Ida, yg sampai awal pun x merasa sbb dah licin pun bila entry ni...hehhee...

Inahar -
Wkmsalam Ina cayang..uikss taruh nama apa lak Ina, adeeiii...xyah la letak, Ummi x kesah pun backlink sume nih sejak berblog..alahaaii, beriya la Ina ni taaau, hehe

Sue Nennie -
Wkmsalam...yep senang dan cepat, tu la yg akak utamakan sbb akak selalu x ckup masa...kaaannn

Diana -
Wkmsalam Diana comeeyy...hehee, xda sayang2 dah kat puding tu...dah habis kena telan pun...hahaha

Quinnie -
Waaaahh pasni kena tanam bunga ros byk2 kat lama dapur la eh Quinnie...jgn letak bunga ros dlm asam pedas dah la eh...hehhee

Ummiakid @ lily said...

Kak ummi....jeles tgk puding cendol ni...anak tekak mengeletek jer....dan bertambah lagi jeles nengok remekin LOVE akak tu....huwaaaaa...

Oh Oeya said...

Aii suka yang nyaman-nyaman gini :)

NekPP said...

musti mau tryyy niiihhhhhhh...ekeke...

Azie said...

Ummi, cantik nya puding ni. BOleh tak Ummi share software yang digunakan untuk buat watermark di photo photo Ummi.