Tuesday, November 29, 2011

Mixed Pasta With Blackpepper & Baked Bean Sauce

ASSALAMUALAIKUM.....selamat malam.....

Waaaah dah malam2 baru sempat nak mengupdate...tadi duk memilih, mengedit pun sekian hal...Xpa la eh...celik mata esok leh masak kalau nak try ni eh... Resepi ni akak olah saja sebab ternampak belen shell pasta dengan angel hair yg x sampai separuh paket memasing...pastu tengok2 ada baked beans 1 tin duk dlm pantry....so duk bayang2 kan aje laaa apa yg akan akak buat, Terus start menyiang bawang segala, belek2 sos lada hitam pulak sebab xnak guna cili kisar.... So, inilah dia... Dapat pujian dari cik abg dan Aiman....diaorg kata sedap, baru akak duk makan sekali...hahahahha. Yep, bukan nak angkat bakul sendiri....tp mantops pada tekak akak...Sila cuba kalau nak komen yea...hehehe

MIXED PASTA WITH BLACKPEPPER
AND BAKED BEAN SAUCE

Resepi Asal: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:- (anggaran 5 - 6 orang makan)
  • 200 gram shell pasta
  • 200 gram angel hair (spaghetti)
  • beberapa titis minyak zaitun
  • air secukupnya
  • 1 labu bawang besar - potong dadu
  • 3 ulas bawang putih - dicincang
  • 2 helai daun bay kering
  • 200 gram daging kisar
  • 5 sudu besar sos cili
  • 3 sudu besar sos lada hitam (nak pedas sikit boleh tambah)
  • 3 sudu besar puri tomato
  • 2 sudu besar sos tomato
  • 1 biji buah tomato - didadu
  • 8 biji cendawan butang - dibelah 4
  • 200 gram brokoli - dibelah kecil
  • 1 tin kecil kacang panggang (baked beans)
  • 3/4 - 1 cawan air
  • garam secukup rasa
  • 3 sudu besar minyak zaitun
  • sedikit keju Parmesan - untuk tabur (ikut suka)
Cara Menyediakan:-
  1. Panaskan air secukupnya di dalam periuk hingga mendidih, masukkan beberapa titis minyak zaitun dan sedikit garam (jika perlu), dan masukkan pasta shell dan angel hair spaghetti dan rebus hingga lembut. Toskan. (Boleh jugak gaulkan dengan sedikit minyak zaitun selepas ditos, sekiranya tidak dimasukkan semasa merebus, terpulang..). Letakkan pasta di dalam pinggan hidangan yang sesuai, ketepikan.
  2. Panaskan minyak zaitun dalam non-stick pan/caserol, tumis bawang besar, bawang putih dan daun bay hingga naik aroma.
  3. Masukkan pula daging kisar dan kacau masak sebentar lebih kurang 5 minit.
  4. Masukkan semua jenis sos dan tomato puri juga serta air secukupnya. Masak sebentar dengan api sederhana sehingga mendidih dan daging masak.
  5. Masukkan cendawan butang dan garam secukup rasa.
  6. Sebelum diangkat, masukkan sayur brokoli dan buah tomato, kacau sebentar dan akhir sekali tuangkan baked beans dan kacau rata saja. Tutup api.
  7. Tuangkan secukupnya sos ke atas pasta tadi. Tabur keju parmesan...Makaann... Selamat Mencuba...! ^__^

16 comments:

cik cek said...

Menu ala2 western ni Ummi...biru mata hitamku...bila ummi ckp sedap...tak sabo lak nak cuba...sok bolehla cari bahan2nya...byk lak bahan yg tak de kat dapo kak cek...dah cuba nanti kak cek bagi tau ummi ek....amik resepi lagi...Adoiai! pjgnya list resepi....:)

Zaliedana said...

Kak Ummi,alahai mmg nmpak sedap sungguh ni..Stok angel hair baru jer abis,bila2 nanti leh la try,mmg terliur nih kak..Yg dlm gelas tuh puding jelly oren layer ke kak,cantik jer,hihi..

rahel said...

selamat malam Kak Ummi..sedapnye pasta tu..my fav...

rafaliah said...

mak aihhh..!! sedapnya pasta tuuuu...
jom baca kisah penyusuan, kesihatan dan kecantikan di sini..(^_^)

lina said...

salam kak ummi - pasti sedap nampak kuah nya sgt sedap...macam chillis kat wendy's

Ayu said...

Assalam kak Ummi,
memang nampak sedap kita tengok pasta akak ni..ada baked beans & daging then makan pula dengan pasta..dah kenalah tu..boleh masuk list ni kak..thanks for sharing & thanks juga sudi kedapur kita for the wishes tu ya kak..

tun_telani said...

kak ct.. tun rasa dlm gelas tu air oren, tp gelas tu belang2, jd nmpk cam puding jelly oren.. betul x kak ummi? hihi..
dh lama x makan pasta.. biasa ada spagetti je kt umah ni, macaroni jarang2 ada. tp guna spagetti pun sama je kan. yg penting sos tu nmpk sgt sedap!

Oh Oeya said...

Ni abiskan stok sbb nak gi belanja dapo bulan baru eikkk Kak Ummi hehe.. alahhh.. kita pun selalu wat keje nih ekeke..

Best! Best resepi nih! Suker! Suker! Asal senang sukerlah eikkk heheh :D

Lieya said...

Terliur je lah tengok pasta... pasal my hubby tak suke makan pasta....

Chah said...

asal singgah sini buat air liur meleleh, asal menyelinap sini, tik tik tik air liur menitik...huhu...taknk nyinggah, tak lengkap pulak rasa hidup ini...:P

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak ummi cayang...
tgk pun dah tau sedap .. kalau makan lg ler sedap nie tau...mmg menarik... kalau akak yg masak semuanya pun sedap2 tau...;)

inahar ali said...

salam ummiii cayaangg..waduh x tahan tgk pasta ummi yg menggiurkan nih..adeh daapnyer! ummi kalu nk baca bnyk testimoni hebat psl TF4Life ni leh pi sini ek http://tf4life-4u.blogspot.com/2011/03/lagi-testimonial-yang-hebat-untuk.html

inahar ali said...

ooppss..terpomot sudaaaa..hehe!

maz said...

kakkkkkk...nk mtak pasta sure dh tngal chopstik je tuu...cpat2 buat mnu lain plakkk...mai jauh2..xnk minum air ksong jee...mauhhhh..

Ummi said...

Cik Cek -
Hehe...igt mata coklat yg jadi biru...sedap la pada tekak akak n family...tp bertambah2 tauu diaorg makan.. :)

Zaliedana -
Alahaaiii pasni pi beli apa2 pasta or spaghetti k..cuba la... owh yg dlm gelas tu just air oren la CT..gelas tu yg belang2 putih...tipah tertipu lak pulak yea..

Rahel -
Selamat petang..hehee...fav akak jgk sesekali :))

Rafaliah -
Mmg sedap sesekali kita tukar rasa kan...uikks penyusuan susu ibu, dah lama ku tinggalkan...hehehe

Lina -
Wkmsalam...alahaai x tau la chili kat wendy ke apa ke..ni akak ikut bayangan di kepala jek rasa2nya..then campak masuk kuali...hehe, alhamdulillah sgt suka aiman n hb makan byk :)

Ayu -
Wkmsalam Ayu...aah kita teruja tengok pengorbanan suami Ayu...huhu. Terima kasih la kalau sudi nak cuba...apa2 kasi komen la eh..adjust gak la ikut tekak Ayu k.

Ummi said...

Tun Telani -
Aaah pandai Tun jawabkan tuk CT..hehee, dia tertipah tertipu lak dgn x disengajakan la Tun...hehe. Tun nak mkn dgn spaghetti aje pun boleh...

Oh Oeya -
Hahhahaa...tak tau la nak belanja dapur baru ke, nak jimat belanja...wakakkaa...cubalah ya Oeya, insyaAllah boleh terima tekak kot...errkk ^__^

Lieya -
Waaah apa kata bg hb try makan... :)

Chah -
Hehehe...alahaiii dapur Chah pun apa kurangnya...tangkap leleh akak tengok :)

Diana -
Wkmsalam wbt. Diana cantik jelita oooii...muaaahh. Resepi ni sesuai sedapnya ikut bajet bahan la Diana, akak rasa laa..hehehhe

Inahar -
Wkmsalam Ina cayang...hehehe..xpa xpa..promot sambil2 gitu...Ummi pun ada terbaca di blog k.Jee pasal Transferfactor tu.. :))

Maz -
Aah dah licin pun, ko lambat sgt...meh la teguk air oren jek..boleh gitu :)