Thursday, December 1, 2011

Telor Dadar Cendawan Bersos

Assalamualaikum....

Ni masakan malas-malas la yeaa...hahahaha, dah la tu...lambat lak letak entry....x tau la mood hujung tahun ni...malas segala la...ntah2 kena stop blogging dah kot....petanda awal ke...adeeeii, kadang2 rajin masak, malas nak amik gambar, malas nak update segala....tu la pasaiiii... Meh la layan masak telor campak-campak ni yea....tp tetap membuka selera kepada penggemar telor dadar kat rumah ni.....satu kelainan...hehee


TELOR DADAR CENDAWAN BERSOS
Resepi : Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-
  • 4 biji telor
  • 8 biji cendawan butang - dihiris nipis
  • 1/2 biji bawang besar - didadu
  • 1 ulas bawang putih - dicincang
  • 1/2 biji tomato - didadu
  • 8 tangkai cili paprik (cili tomyam)
  • 1/4 cawan kacang peas
  • 1/4 cawan nenas - didadu/potong kecil2
  • 1/2 biji buah oren
  • 4 sudu besar sos cili
  • 1 sudu besar cili boh/cili giling/cili kisar
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 1/3 cawan air
  • 1 1/2 sudu besar tepung jagung (dibancuh bersama 1/4 cawan air)
  • garam dan sedikit gula / secukup rasa
  • minyak secukupnya utk mendadar telor dan menumis
Cara Memasak:-
  1. Telor dikacau dengan sedikit garam dan panaskan non-stick pan dengan sedikit minyak. Tumiskan cendawan, kacau goreng sekejap dan tuangkan telor ke atas cendawan tadi. Masak seperti telor dadar biasa. Angkat dan letakkan di dalam pinggan.
  2. Dalam kuali yang sama, panaskan sedikit minyak dan tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik aroma.
  3. Masukkan cili kisar, tomato dadu dan cili paprik. Kacau sekejap.
  4. Masukkan semua sos dan air. Biarkan mendidih sebentar.
  5. Kemudian masukkan garam dan gula secukup rasa.
  6. Masukkan nenas dan setelah lembut, masukkan pula perahan oren dan kacang peas.
  7. Seimbangkan rasa dan tutup api. Tuangkan sos ke atas telor dadar tadi. Hidangkan bersama nasi putih. Selamat Mencuba....!

14 comments:

tun_telani said...

salam kak ummi!! 2 hari ni tun pun masak telor je.. nk kata malas masak pun xjugak, tp tetiba terasa mcm nk nk makan telor.. hehe.. sedap nmpk telur dadar ada sos2 lagi.

Nieza said...

campak-campak pun tak pe kak Ummi...janji mkn sodap! haha sama gak mcm saya suka main campakx2 juga bila mood malas melanda:)

cik cek said...

Ish2...kechur la pulak kak cek...memang belum makan lagi ni...siap berkeronchong lagi perut ni...hu hu..lapo2...

Oh Oeya said...

Siap sos gitu masakan malas-malas?!! Uuuiii.. tak lawan den nyer malas lah Kak Ummi hik3..
Oeya punyer giler malasss.. gelek-gelek telur pecah sebiji poommm.. nahhh dlm pan.. masak ko situ eikk telo.. ekeke :D

NekPP said...

wowwweeeee......meletopsss!! must try niii!!! tnx kak e muwahh ;)

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

Hi kak Ummi!!! Hru darling?? Thank you so much for visiting my space and for those wishes.

I've uploaded some pics from Ashika's Birthday...do visit when u have the time ya ;)

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

Alamak ..forgot to comment on the egg! Am so hungry...you always make me hungry la kak ^___^

cinta03 said...

ermm...yummy....sedap nyer..
nak try lah...
:>

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Ummi..wahhh terangkat..Tengoklah komen dari orang rajin, masak sedap bagai macam ni pun dikata tahap paling malas..Kalau ukur aras kerajinan kat saya...ni kira rajinlah ni..Yang malasnya main tuang je semua dalam mangkuk, pahtu jadilah telur dadar besa2....ha ha ha ha..

Pssttt jgn mare ya kak Ummi...gurau dipetang hari..minta izin kopipes resipi untuk rujukan di masa akan datang....

Amie said...

he he he....Kak Ummi, ada masanya kena layan dulu malas-malas tu lepas tu datanglah pulak mood rajinnya..., telur dadar yang kakak buat tu memang nampak sedap!

anymz said...

waaah..bestnya..nanti bila kita masak chinese style nak buat telur dadar ummi ni lah..sementara tu kita mamam kat sini dulu..apa?????? dah habis?????? balik arrrrrrrr..

Ayu Safieza @ Humaira' said...

waaaaaaoooooooooooow.....kak ummi ....ini recipe simple, paling sedap....:) masuk list ye......

maz said...

kakkkkk...mnu mls pun klu dpt sjuk2 mcm ni..hbis nsi sblah pryokkkk...cdpppnyaaa...nti klu kita mlsss jgk leh la wak nii...muahhhh..npakk sdppp..

Diana @ Melley Mey said...

walaupun akak kata nie masakan malas2 gitu ... tapi mengoda tau akak... nampak sgt menyelerakan... masakan mcm nie ler yg laku nie akak.. sedap2!!