Saturday, December 3, 2011

3 Blogger Dalam 3 Majalah - Tahniaahh!!

ASSALAMUALAIKUM.....

Apa khabar semua? Aktiviti apa wiken nih? Sukacita akak ingin mengambil kesempatan di sini mengucapkan sekalung tahniah kepada 3 orang blogger masak-masak yang telah mengukir nama di dalam 3 majalah berasingan iaitu Dayangjack @ Dapurku Sayang, Diana @ Sky Blue's Kitchen dan Ros @ Jintan Manis. Sesungguhnya akak rasa gembira dan tumpang berbangga atas usaha murni dan kerajinan kalian yang telah dipandang oleh pihak media cetak untuk diketengahkan.

Bulan Disember ini semestinya satu kegembiraan buat kalian semua....Tiada kata yang dapat ditulis hanya entry ini sebagai tanda gembira dan seronok akak melihat kalian berada di satu lagi tahap yang membanggakan. Semoga kalian terus melangkah maju dan berjaya. Diharap jugak selepas ini semakin ramai lagi yang akan disunting dan dapat memberi semangat kepada kalian dan blogger2 seangkatan. Baru-baru ni pun Ida @ Happy Cooking Time telah disunting Jelita bagi keluaran Oktober 2011..Tahniah lagi sekali ya Ida...hari tu sempat letak entry kat FB jek. Okeh bagi sesiapa yang belum mendapatkan majalah2 tersebut, boleh lah bergegas untuk melihat resepi-resepi menarik dari majalah2 terbaru ini....

Majalah Muslimah - mengetengahkan resepi-resepi kek lapis Dayang...Muaahsss bangga tuk Dayang...

Majalah Aroma - yang telah menyelitkan 2 bahagian resepi Lauk Pauk dan jugak Kek Kukus di halaman2nya. Di dalam Aroma kali ni, banyak mengetengahkan resepi-resepi dari Sarawak jugak dan Diana bersaing resepi dengan ramai Chef2 terkemuka seperti Chef Arm dan Chef Hussin yang sedang meletups2 sekarang nih... Tahniah Diana...sekarang dah konfiden kaann? Hehehee... Akak just suntik botox semangat jek, selebihnya dari hati dan kerajinan Diana sendiri kaaann...terima kasih kerana sudi mintak pendapat akak.... Maklumlah Diana ni siap tanya Aroma tu majalah apa...bila akak kata, majalah tu khas untuk resepi2 sahaja dan agak laris di Semenanjung nih...baru dia tau...hehehe...muaaahhsss Diana!


Majalah Jelita - yang tidak asing lagi dengan blogger masak2...dah ramai yang disunting...now Ros jadi mangsa seterusnya...hehehhee... Ros, tahniah beribu2 lemon cayanggg oiiii...Moga terus semangat untuk berkongsi dengan kami semua.....sedap2 tengok resepi harian dalam tu...Ayam bakor madu tu...adeeeiii... Cuma agak ralat tang resepi Kuih Cara Manis tu, still gambarnya Apam lak yg ditepek eh...eeemm...sabauu jek laaa...hehehee.

Okeh buat semua, kalian tetap hebat di mata akak, x kira baru atau lama....itu bukan tanda pengukur arasnya.... Yang penting kalian punya bakat dan kelebihan sendiri yang patut diambil pusing jugak oleh pihak2 media cetak begini. Femes ke picisan ke, hanya sesetengah kita sahaja yang meletakkanya, kita x perlu merasa rendah diri. Kejayaan orang lain sepatutnya jadi tips dan semangat buat kita untuk sama2 dalam perkongsian ini, bertukar2 resepi, berkongsi rasa, nasihat-menasihati dan saling memberi dan menerima serta keakraban kita berpadu hendaknya...Moga tiada benci di hati....amiiinnnn.

Diharap selepas ini semakin ramai lagi yang akan menurut jejak dan melangkah ke satu tahap yang lebih baik.....masih ramai bakat2 yang akak sendiri kagumi... X perlu disebut, kalian tengok sendiri, kalian jawab sendiri k. Salam sayang.....

35 comments:

AZLITA AZIZ said...

Salam kak Ummi...

Waaa... makin ramai bloger masakan yang mendapat tempat di hati penerbit majalah..

satu perkembangan yang sangat baik dan cukup positif bagi dunia blog masakan..

Ita pun tumpang banga dgn kejayaan rakan-rakan..
Blog masakan sekarang dah semakin popular tau kak Ummi.. hari tu suami ita ada terjumpa dgn rakan lamanya yg juga seorang photographer yg popular juga lah kat M'sia ni.. dia pun dok bercerita pasal blog masakan yang katanya sekarang ranking blog masakan semakin meletop! sana sini orang dok sembang pasal blog masakan..
ita pun terkejut bila suami ita bercerita.. tak sangka pulak! banyak nama blog masakan yg di sebut2 dan antaranya blog CMG!
Tahniah dari ita buat semua.. semoga ini menyuntik semangat lagi pada rakan2 kita atau adik2 kat luar sana yg berhajat untuk buat blog masakan..

Ummi said...

Wkmsalam Ita cayang...uikss ya ke...tu dia...Kalau photographer bercakap mesti diaorg kagum dgn sesetengah food yang diambil gambarnya....macam Ita punya food tuh! Akak kagum sungguh, bukan gambarnya jeek...resepi dan seni yg ada pada Ita. Moga suatu hari Ita jugak mengikut jejak langkah mereka, rugi sangat kalau bakat mcm Ita pun tak diketengahkan. Itu pndangan ikhlas akak..! Moga kita sama2 bergembira dan ceria di alam maya ini dengan perkembangan2 yg memberangsangkan skrg ni kan...Ita wpun baru, tp dah meletupsss sgt2 dah..cuma belum ada publisher/editor yg tersesat ke blog Ita tu jek lg kot...kan. InsyaAllah suatu masa, pasti ada! Kalau ada, jgn tolak Ita...berkongsi lak dgn mereka yg tidak sempat berinternet mcm kita...hehehhee, kaaannn...

dZana said...

tahniah utk semua.. byklah kene angkut majalah kt kedai ni.. kene beli utk kenangan..nk tunggu k ummi kuar majalah lagi..

Yatie said...

Assalamualaikum K.Ummi,
tahniah buat rakan2 yg terlibat..Yatie tumpang gembira dan berbangga dngn kejayaan ini..seronok betul bila tngk satu demi satu rakan2 dari blog masakan di sunting pihak majalah..moga kita semua sama2 memberi sokongan pada semua...sentiasa berfikiran positif...cayalahhhhh...

Mat Gebu said...

Tahniah pada mereka semua...tak secara langsung martabat kita sebagai blogger masakan turut terangkat..@azlita - erkk kak, biar betul..adehh saya ni mcm rasa nak pencen dah, tapi bila lihat blogger2 masakan masing2 cuba meningkatkan kemahiran dari segi masakan dan fotografi buat saya rasa teruja dan bersemangat balik...

yangbaik said...

Tersinggah plak... eh gambar2 makanan tu sungguh menggoda, nak buat tak berapa nak rajin la pulak, nak beli... belum tentu sedap, tapi kalau buat sendiri tentu sedap jugak kan...
bila terjumpa blog cam gini, tambah semangat lagi nak masak-masak..

tq

Amie said...

Assalam Ummi,
tumpang seronok,tumpang gembira...semua nak tumpang termasuk tumpang bangga! sukanya tengok...tak sabar nak cari majalah tu... memang seronok sangat dengan hasil blogger masakan yang kian rancak memeriahkan dunia masakan tanahair kita ye Ummi..

tun_telani said...

wahhh!! pantas betul kak ummi membeli majalah ye.. kiteorg kt sarawak ni lambat sket smp majalahnyer.. tahniah buat kak dayang, kak diana dan kak ros JM ^^

Nieza said...

Alhamdulillah seronok dgr berita gini kak Ummi.Saya tumpang gumbira juga...nak beli majalah tu jauh sgtla..tapi teringin lak nk tgk semua resepi dlm majalah tu. Apapun Tahniah buat Kak Dayang, Kak Diana dan Ros JM semoga akan terus berkongsi resepi-resepi yang best lagi nanti:)

rahel said...

memang tidak dinafikan lagi..bloger masakan memang sentiasa jadi perhatian...selamat berjaya kepada rakan2 bloger masakan yg telah berjaya menembusi majalah aroma,jelita,muslimah..teruskan masak2 ek.

Gee® said...

Tahniah buat ketiga2 blogger yg hebat...dan beribu2 lagi blogger yg rajin2 memasak dan mengambil gmbar....hehehe

EmbunRosaliza said...

Assalam Ummi, tahniah buat DJ, Ros dan Diana..semoga mereka terus dengan resipi yang best2

Anonymous said...

sekalung tahniah..buat ros n diana..yg sorg tu aku x kenal.

~Z.U.R.A~ said...

salam ziarah...

NoorMasri said...

Assalam....sekalung tahniah dr saya !

sonata anak kancil said...

tahniah - mantop! semoga terus cemerlang

Anonymous said...

tumpang gembira..satu penghargaan kepada rakan-rakan blogger masak masak..

cikmanggis said...

tumpanh gembira..satu penghargaan kepada kawan kawan blogger masak masak..

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak ummi cayang...
Terima kasih d atas entri nie akak... juga ribuan terima kasih kat akak d atas sokongan dan tunjuk ajar akak selama nie..Sayang akak.. Muahss...

ermm... masa tu diana masih x kenal majalah tu lagi kan akak.. hehehe.. kat cnie mmg susah nak dapatkannya sbb kata penjual kat kedai buku kat cnie stock yg ada x banyak.. Siapa cpt dia dapat.. :).. Nasib baik cepat hubby cari.. tu pun tinggal 2 jer majalah nie smlm... tp masih ada lg kat kedai yg lain..

Tahniah kepada akak Dj dan Ros yer.. Terima kasih juga kepada semua... Sayang semua..

Diana @ Melley Mey said...

Tahniah juga kat ida yer...

mokwo® said...

tahniah ros,diana dan dayang...blogger masak2 yang mokwo cukup kagumi
tq ummi coz me'war2kan hal yang baik nih..moga menjadi perangsang bagi blogger masak2 yg lain
mokwo tengok sekrang banyak blogger masak2 yg baru tapi mempunyai kreativity yg tinggi
moga kita blogger masak2 nih akan sentiasa memberi manfaat pd semua!InsyaAllah

inahar ali said...

tahniah wat mereka semua..rasa bangga sgt kt uollss yg mmg hebat didapur! muaaahhhhss to semua!!

Ida,Japan said...

slm k'ummi.....wahhhh, blogger masakan semakin meletoppp sekarang ni, tahniah utk mereka bertiga...dan mekasih byk2 sbb ada terselit nama ida dlm n3 akak ni..ida tumpang bangga juga dgn kejayaan mereka, dan mekasih utk k'ummi yg menjadi salah sorang sifu bagi ida ni, ida budak baru belajar kak...yg lain2 juga tak kurang hebatnya, insyaAllah satu hari nanti ada juga peluang utk kawan2 kita yg lain tu...yang pasti apa yg kita lakukan hendaklah datang dari hati yg penuh ikhlas, jujur tanpa ada perasaan irihati

Anonymous said...

tahniah!!.. tumpang gembira...tahniah DJ,ROS,DIANA N IDAH..ZILA66

HomeKreation said...

Wah, mantap ler gang2 blogger...! Tahniah sekali lagi & tq Ummi, kalau Ummi tak post kat FB Along tak tau pun. 2 hari ni tak larat nak main pc sbb sakit tengkuk.

ros@JMC said...

kak ummi, perkara yang baik ni ros bagi tau kak ummi dulu kan, ingat tak? sebabnya kak ummi antara kakak yang selalu bagi dorongan pada ros tau, dan selalu berfikiran positif, terima kasih banyak-banyak ya kak, dan semoga dengan langkah kami ke media cetak ni memberi titik tolak bagi semua blogger masakan beroleh semangat untuk maju ke hadapan, usaha tangga kejayaan, ikhlas dalam berkongsi ilmu pasti ade rahmatnya... btw tahniah juga buat kak dayang dan diana ya .

Lelord said...

tahniah semua

IBU GEBU said...

salam, kak ummi memang best!

selalu bagi semangat pada adik2 dia, ita juga berharap satu hari nanti nak berjaya seperti mereka... bukan kejar glamour, tapi nak berkongsi dengan lebih ramai orang & lapisan masyarakat...

Juwita Jamaludin said...

Salam.. Kak ummi..thanks share kalau tak tak tahu kak.. Mana nak belu majalah jauh2 gini..Seronoknya untuk kawan2.. Ros, kak diana, kak ida dan kak dayang tahniah ye

maz said...

sure tgk duk mimpiii nii..mimpi apa tuu kakkkkk...bngunn org mai jauhh2 nii...hehee..TAHNIAH jgk dri kita..2 org sifu kita tu..smga mereka2 ni terus maju jayaa..

ibundo said...

salam umi..
wow... tahniah kepada rakan-rakan ini.

Scarlett O'Hara said...

nampak gayanya makin ramailah yang nak jadi blogger lepas ni.

Roses_Leo09 said...

jutaan tahniah buat semua .....

DjDayang Jack said...

Salam kak Ummi cayang!

adehh...tak terkata dayang bila kak Ummi memberi penghargaan sedemikian rupa. rasa terharu sgt2...

terima kasih kak Ummi dan terima kasih juga kpd semua yg tlh byk memberi sokongan dan dorongan kpd dayang dan juga kpd rakan2 blogger masakan yg lain agar terus maju dan terus berkarya selagi mampu...Alhamdulillah....

QASEHNYA RANIA said...

tahniah...datang memflow blog sis... masih baru dalam dunia berblog nih... =) salam kenal