Monday, December 5, 2011

Ikan Tilapia Bakar Berempah Woku

ASSALAMUALAIKUM....

Apa khabar pengunjung-pengunjung Home Sweet Home? ^__^ Semoga hari Isnin ini memberi semangat baru selalu untuk kita walaupun selalu disebut sebagai Monday Blues...xpa, jangan blur dah la k...hehehhe. Kena layan jgk hari-hari yang mendatang sebaiknya kan..

Ni nak maklum lah, area Kuantan ni adeeeii hujan lebat berterusan jek dari petang semalam. Akak balik kampung Sabtu kelmarin, Ahad kenduri rumah mak sedara dan petang tu balik sini sampai jek kat area Maran, dah mula hujan...teruslah sampai Ktn maghrib semalam. So sehari dua ni akak bz sikit la yea, duk bercuti gak ni...melayan tetamu, hehe... ada family adik yang Gombak ikut balik nih.... Datang ada urusan sikit, so nnt kena jadi tourist guide sambil jalan2 cari makan....hehehe..

Btw, layan dulu la lauk hari jumaat hari tu eh... Dah lama x masak Ikan Bakar Berempah Woku nih...asal resepi rasanya dari Indon sana. Dulu sekitar Mei 2010 akak pernah perkenalkan resepi dari majalah SEDAP nih...So terasa nak makan lagi la ni., cuma tukar ikan tilapia laks!...mmg tersangat world, mantopsss pada akak dan telah ramai blogger yang mencubanya. Buat blogger2 baru atau pun yang baru menjenguk ke sini, boleh lah mencubanya...gerenti akan buat lagi!


IKAN TILAPIA BAKAR BEREMPAH WOKU
(*note: sangat sedap)
Sumber: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:- (akak wat sukatan untuk seekor ikan)
  • 2 ekor (550 gm) ikan siakap - dikelar-kelar (kali ni tukar ikan tilapia)
  • 2 sudu teh air perahan limau nipis (*akak guna limau kasturi jek)
  • 1 sudu teh garam

# Lumur ikan siakap dengan limau nipis dan garam. Perapkan 15 minit. Bersihkan dan ketepikan.

  • 8 helai daun limau purut - buang tulangnya dan hiris halus
  • 4 helai daun pandan - hiris halus
  • 2 helai daun kunyit - hiris halus
  • 3 batang serai - ambil putihnya dan hiris halus
  • 5 tangkai selasih - diambil daunnya (*akak xda stok ni)
  • 2 biji tomato merah - potong dadu
  • 250 ml air
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1 sudu teh gula pasir
  • 2 tangkai daun bawang - dipotong-potong (*ni akak lupa nk tabur)
  • 3 sudu makan minyak masak untuk menumis

Bahan Kisar:-

  • 12 biji bawang merah
  • 7 biji cili padi merah (akak guna yg biasa je, campur2)
  • 5 biji buah keras - bakar kejap
  • 3 cm kunyit hidup - bakar (*akak x bakar pun)
  • 2 cm halia

Bahan Pelengkap:-

  • Daun senduduk secukupnya (*akak guna daun salad jek)
  • 1 biji timun - dipotong serong
  • 4 tangkai selasih
  • 6 biji cili padi merah hiris untuk tabur
Cara Memasak:-
  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bahan kisar, daun limau, daun pandan, daun kunyit dan serai sehingga terbit aroma.
  2. Masukkan tomato dan kacau hingga layu.
  3. Masukkan air, gula pasir dan garam. Masak sehingga matang dan mendidih.
  4. Masukkan daun selasih dan ikan siakap. Masak sehingga kuah menyerap.
  5. Sediakan alluminium foil yang telah digriskan sedikit minyak dan letak angkat ikan tadi di atas alluminium foil.
  6. Tuangkan juga semua kuah pekat tadi rata-rata menyaluti ikan.
  7. Bakar selama 30 minit dengan suhu ketuhar 180C sehingga ikan masak.
  8. Hidangkan bersama pelengkapnya dan bahan taburan cili padi hiris.
  9. Selamat menjamu selera!!! Hingga menjilat jari uuuuu...
Hingga menjilat jari dan pinggan....hehehhehee

21 comments:

Tina Othman said...

nyum, nak try lah nanti

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Salam Umi..kat peti ais ada ikan talapia,kat sini pula ada resepi nya. So memang menjadi la hari ni.TQ

Ckin Kembaq said...

cam best jek..hehe

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak ummi cayang...
kat cnie pun hujan jer dr pg ke malam tadi.. nasib baik hari nie cerah..
ermmm..vmmg menyelerakan tgk ikan tu akak... tgk pun dah tau sedap... kena cuba gak nnt nie.. masuk list dulu..

anymz said...

ummi cayang masak apa pun sodap..nanti bila kita ke rumah baru ummi,jgn lupa siakap macam ni dua ekor ya..hehe

KOALAJEPONG said...

askum kak umi n slamat pg...mmg btl...ikan woku nie mmg meletup...pernah jdk menu berbuka puasa thn lps kami...mmg terangkat...tq kak umi sudi share resepi yg best nie

Ayu said...

Assalam kak ummi,
memang tersangatlah sedap recipe ni kan kak..kita pun dah buat banayk kali dah recipe akak ni..memang terbaikkk ni..

LinRosly said...

Assalamualaikum Kak Ummi....

Sedap3...Nyammmmm....Bila Lin Sampai Kuantan Kak Ummi Masakan Untuk Lin Tau...Hhehehehe...

Yat Maria said...

Kka Ummi cayanggg

waduhhh Kak...kalo akak kata sodap..musti arr sodap kan...kita pasti bukan aja menjilat jari, bahkan mangkok & pinggan..nasib tak der menjilat kuali eh kak ...hehe..

Lieya said...

Hu hu... betul2 sekali masak resepi ikan woku ni. Sedapppp tp tuh la... tak dan nak mengulang lg pasal sebok mencube resepi2 lain pulak. ehehehe

tun_telani said...

sedap!! tun pu dh cuba resepi akak ni.. mmg betul jilat pinggan la.. hehe..
kat bintulu ni pun dh 2-3 hari hujan kak. panas kejap je, xsempat nk keringkan kain pun.. last2 guna satu bilik utk jemur kain bawah kipas.. huhu

Nieza said...

assalam kak Ummi, menariknya tgk ikan tu dok berposing...ishhh nk kena terai ni...copy resepi masuk list dulula..tq kak:)

AZLITA AZIZ said...

salam kak ummi...
mmg world lah kak ummi..
Ita pon dah cuba! nanti nak buat lagi sebab masih terasa2 lagi kesedapannya tu... dan harum baunya...

terima kasih kak ummi sebab berkongsi resepi yang sedap2!

love you muahhhh!!!

CA said...

Yuhuu..kak Ummi. salam.

Pucuk dicita ulam mendatang...darram peti'es memang ada ikan siakap..daun selasih dan sgala daun yg darram wesepi tu tinggal kutip je kat tepi pago umah...nampak gaya sgala ramuan memang dah lengkap ada...canntikkkk!!! segewe malam ni saya akan bersilat masak menu ni..

Muah2...kak ummi..share wesepi ni..

aiyas_aina :) said...

Salam kak Ummi,
Tq share resepi ikan ni.Sori ya selalu cnp resepi akakyg lain2.Mungkin nak cuba masakan ni.Salam pkenaln dr saya:)

nOOrsha said...

salam k umi..nmpak sedap ikan berempah woku ni..ramai blogger da cube kn...saye je x cube lg sbb bile tgk daun2 tu sume terus terbantut...hehe..x taw nk cari katne..hehehe

ShashaCahaya said...

Wah! Sedapnya. Ni kena cuba ni.
Thanks for sharing ;)

cik cek said...

Fuhhh...bila Ummi dah promote menu nu sedap...tak sabo2 nak try buat...rempah woku tu apa ek...

Ummi said...

Assalam semua...thanks atas kesudian komen...sori bz ada tetamu 2 hari ni,akak baru nak reply..huhuu...

Tina -
Sila la cuba ya..sedap pd tekak akak dan family...ramai dah cuba pun..

Puan Ros -
Waaah sedang elok ada bahan semua...dah menjadi ke x? ^__^

Ckin Kembaq -
Bole la cuba kalau nk tau..

Diana -
Wkmsalam, hehee..sini dah mcm nak banjir Diana...tp sonok sejuk2 tarik selimut laaa..hahaha... Nnt Diana try la ikan bakar ni..best tau.. :)

Anymz -
Hahahhaha...boleh boleh..untuk Anim, apa saja...insyAllah..

KoalaJepung -
Waaaah org duk jauh dah try eh..thanks yea...best kan...bertambah2 la nasi.. :)

Ummi said...

Ayu -
Wkmsalam Ayu cayang oii...waaah byk kali dah buat eh...akak baru 2x ni ha...hehhee..tp mmg best la kan..

LinRosly -
Wkmsalam...uikks apasai ko xnak masak...nak tunggu pi Ktn gak eh..takpe nnt akak bakar kaki gajah berempah woku eks...hahahhaa

Yat Maria -
Wkmsalam Yat...haha, kita cakap serupa bikin taaauu..kalau x caya, Yat try acu test tgk...hehhehe

Lieya -
Waaah dah cuba jgk ke tuh...thanks la sudi selongkar dapur akak...hehehe

Tun_Telani -
Hehehe...Tun dah cuba eh, thanks sudi selongkar dapur akak eh..patutlah sepah2..hehehe. Aah sini hujan hampir hari2..jgn terkena banjir dah laa kan Tun..

Nieza -
Wkmsalam Nieza cayang...waah belum cuba eks...dah ramai yg cuba dan kata sedap..Nieza try la yea... :)

Azlita -
Wkmsalam Ita comey anggun...hehee.. Ita kalau buat mst jadi lg sedap kaaan...hehe. Thanks jgk sudi try ya Ita, korek2 kat majalah pun kena rajin gak kaan... Lebiuuu toooo...muaaahhh!

CA -
Wkmsalam Cik Ann....waaaah dah mmg kena sgt la tuh...dah cuba la yea...sat nnt akak pi jengok la eh...thanks Cik Ann... muaahh gak tuk Cik Ann ^__^

Aiyas Aina -
Wkmsalam..owh xpa...salam kenal jgk dr akak..thanks ya Aiyas sudi jenguk dapur sempoi akak ni.. suka dgr rajin masak yeaa... :)

Noorsha -
Wkmsalam Noorsha yg jelita...waaah daun2 xda ke...pi cari kat pasar la jwbnya kan...rugi tau x try nih...satu kelainan...woku...wokuuuu...hehhee

Shasha Cahaya -
Sedap pd tekak kami...cuba jgn x cuba hehe..

Cik Cek -
Kak Cek, akak promot berdasarkan kenyataan tau...hahaha, kena try laaa... woku tu ntah laa...nama dr Indon sana...daun campur2 kot...hehhee, x kisahlah, apa ada pd nama kan.. ^__^

KOALAJEPONG said...

udah try kak umi..nk g ketuk pintu rumah kak umi, jauh sgt..muahaha...

tp kan ada kwn ina tanya apa mksd woku tue? ina pon no idea nk jwb apa...ekeke...