Friday, December 30, 2011

Cheesy Macaroni

ASSALAMUALAIKUM....Masih lagi entry yang tertunggak, ntah la masak bila...x ingat daaahh...tp yang ingatnya utk dinner je nih....senang kerja.. Resepi campak-campak namun sedap sangat macaroni tu pada tekak kami sekeluarga....Kata Aiman, melekat-lekat dengan cheese disulami rasa masam-masam pedas....hehee...X reti dah nak bebel panjang...Layaaannn..

CHEESY MACARONI
Recipe: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:- (anggaran)
  • 250 gram macaroni - direbus bersama beberapa titis minyak zaitun dan sedikit garam hingga lembut, toskan.
  • 1 labu bawang besar - didadu
  • 4 ulas bawang putih - dicincang
  • 1 biji tomato - dicincang/dadu
  • 6 batang sosej - dihiris (kalau ada daging kisar, boleh letak)
  • 2 helai daun salam (bayleaf) kering
  • 2 sudu besar cili kisar
  • 3 sudu besar sos cili
  • 3 sudu besar sos tomato
  • 2 sudu besar sos puri tomato
  • 2 sudu besar sos lada hitam
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1/2 biji lada benggala merah
  • 1/2 biji lada benggala kuning
  • sedikit bunga kobis
  • 1/4 cawan air
  • 4 keping slice cheese (akak guna Cheesedale)
  • 1 sudu besar daun parsley kering
  • garam dan gula secukup rasa
  • 3 - 4 sudu besar Parmesan Cheese - untuk tabur
  • 3 sudu besar minyak zaitun untuk menumis
Cara Memasak:-
  1. Panaskan minyak zaitun dalam kuali non-stick dan tumiskan bawang merah, bawang putih dan daun bay hingga naik bau.
  2. Masukkan cili kisar dan tomato cincang, kacau sebentar.
  3. Masukkan kesemua jenis sos dan sedikit air. Masak rata bahan sos hingga mendidih sekejap.
  4. Masukkan sosej, diikuti bunga kobis dan lada benggala, kacau rata.
  5. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
  6. Bila kuah pekat sikit, masukkan macaroni dan gaul rata-rata.
  7. Siat-siatkan slice cheese dan kacau rata.
  8. Akhir sekali taburkan daun parsley kering dan gaul lagi. Tutup api.
  9. Hidangkan dengan taburan Parmesan Cheese....
Aiman nak lagi...dan lagiii....dan lagggiiiiiii ^_^

13 comments:

rahel said...

Wallaaa...sedapnya buat sarapan ni...minumnya teh o aje..

Sunah Sakura said...

sedapnyeeee akak!!!

Cikpuan rara said...

lapar bile tgk!

Yat Maria said...

Salam K Ummi

aduhhh kak..punya la sodap nampak macaroni tu..kita belek2 bahan, banyak plak tak der..kalo kita wat kang ter'vogel' plak mac tu...dari tadi kita nak pi pasar...tak jadi2..takper kita copy bahan dulu eh kak..besok (hopefully) kita wat :)

Liza said...

salam kak ummi...sedapnya kak..terliur liza tgk...

Tina Othman said...

wah sedapnya

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

waahhh... terliurr.. walaupun akak kata sajian ringkas tp bhn2 dlm tu sangat rich! mesti sedap!

Yatie said...

waduh menyelerakan sungguh tngk cheesy macaroni ni....lama dah tak makan menu omputih ni..sesekali layan mcm ni bestkan K.Ummi...masuk list gak ni...wat terliur je..

tun_telani said...

wahhh...... kombinasi 2 jenis cheese tuu.. double cheese macaroni nih. terlir tun nengoknyer.

Kak Sam said...

Assalamualaikum...tumpang lalu, kalu guna creamcheese boleh tak kak?

HaSue said...

Kak ummi..nampak sedap tuuu kak..kalo kat umah ni makaroni saya sorg je mkn lebih2..hehe..tu yg jarang2 no buatnyer..tumpang mkn umah aka3k bleh?

Oh Oeya said...

Suker! Suker! Sukerrr!

inahar ali said...

fuiyoooo..meleleh ayaq liuqq wehh!! ummi cayang..tolong pos sepiring kt klinik kita..kempunan tau!!