Monday, December 12, 2011

Roti Polo

ASSALAMUALAIKUM....

Adeeeii jenuh nak mengedit gambar-gambar....baru sudah lipat kain segala....rasa malas mulanya nak update, nak lepak-lepaking jek...hehe, tp terfikir pulak kalau x update lg banyak la yang que dan tertunda....huhuu. Okeh laaa meh makan roti la dulu... Buat ni hari Sabtu kelmarin, ingatkan malas nak meroti hujan2 nih, takut x naik... tp gasak jek laaa...sbb tu akak tukar air dalam resepi tu kepada air suam....alhamdulillah menjadi jek. Ada jugak tips yg akak pernah baca di blog Noreen dulu2....orang2 negara 4 musim tu, kalau nak buat roti musim2 sejuk, diaorg letakkan dalam oven yang telah dipanaskan sekejap dan biarkan suam-suam kuku, baru masukkan doh yang diuli biarkan mengembang.... Tp belum pernah cuba pun... sebab xda musim2 pun kat Malaysia ni kan...yg ada musim hujan dengan panas dan musim malas dengan rajin jek...kaaannn :))

Okeeeh la nak bagi tau Roti Polo ni akak ceduk dari dapur Ayin @ Manis Manis. Mula2 baca resepi dia puas jugak la nak fahamkan bahasa ala2 Indon gitu... Tapi baca dan baca lagik, aarrggghh makin terasa2 kesedapan roti nih... Tengok Ayin tayang kat blog dia, xdalah tebal sangat kulit polo tuh...x merekah pun, maybe sebab akak mmg biarkan doh roti naik sampai merekahkan doh polo atas tuh.. X kesah laaahh... Nak habaq mai, roti ni ala2 mexican bun bahagian atas tu...sodaaaapp weeeyyy... Lembut biarpun dibiarkan sehari dua... mmg best... Aiman cukup suka... nak suh buat lagi sekali nih... Abanglong siap tapau bawak balik 2 ketuii besarr nih... Jom layan. Resepi tu akak taip ikut bahasa kita dah la yeaa...hehehe. Apapun, thanks to Ayin for sharing this nice n yummy bread....banyak lagi tertawan roti2 kat dapur Ayin nih... ^___^. Sorilah gambar x berapa cantik amik dalam rumah...masa tu kat luar ujan lebat gilosss...

Pekena sebijik nih...kenyang...hehe

ROTI POLO
Sumber: Ayin @ ManisManis
Diuji Rasa: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan Roti:- (dapat 9 ketul besar)
  • 250 gm tepung protein tinggi/tepung roti
  • 20 gram susu tepung
  • 1 biji telor
  • 1 1/2 sudu teh yis segera
  • 50 gram gula kastor
  • 100 ml susu cair/air (*akak letak air suam)
  • 30 gram mentega tawar
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1 sudu teh bread improver (*akak tambah)
  • 1 1/2 sudu teh bread softner (*akak tambah)
  • Naisu (filling/bahan isi) secukupnya - akak letak mentega Naturel digaul dgn sedikit gula kastor
Bahan Kulit Polo:-
  • 55 gram mentega
  • 55 gram gula kastor
  • 25 gm telor (lebih kurang 1/2 biji) - dipukul sikit dgn garfu
  • 2 sudu teh susu tepung
  • 130 gram tepung protein rendah/tepung gandum
Cara Membuat Kulit Polo:-
  1. Gaul mentega bersama gula kastor dengan whisk hingga rata.
  2. Masukkan telor dan gaul rata lagi.
  3. Masukkan susu tepung dan tepung, gaul rata doh dan bulatkan. Ketepikan.
  4. Canai nipis doh dan potong membulat dengan cutter dan letakkan di atas doh. (akak canai atas plastik agar senang nak ditelangkupkan ke atas doh roti nnt...)
Cara Membuat Roti:-
  1. Campur kesemua bahan kecuali mentega dan garam, diuli setengah rata.
  2. Masukkan mentea dan garam dan uli lagi sehingga elastik. Biarkan naik 1 jam. (Akak masukkan kesemua bahan ke dalam Bread Machine kecuali mentega. Masukkan bahan cair dulu baru diikuti bahan kering. Setelah proses uli 5 minit, baru masukkan mentega dan biarkan mesin menguli sepenuhnya hingga siap).
  3. Bila adunan telah naik (jika gunakan BM, setelah siap, keluarkan). Tumbuk-tumbuk doh sebentar untuk keluarkan angin. Uli sekejap.
  4. Bahagikan doh kepada 70 gm setiap satu dan bulat-bulatkan hingga habis.
  5. Kemudian ambil satu doh, leperkan dan isi dengan filling (naisu) kegemaran. Tutup kembali doh dan bulatkan. Letakkan di dalam loyang. (akak letak di dalam paper cup spt di gambar atas). Buat sehingga habis dan biarkan naik.
  6. Letakkan kulit polo yang dicanai tadi di atas doh roti dan buat garis silang dengan menggunakan pisau. Buat sehingga habis dan biarkan doh naik seterusnya hingga 2x ganda saiznya (akak biarkan 40 minit doh naik hingga nampak merekah pecah sikit kulit polo).
  7. Panggang hingga matang. (Akak panaskan suhu oven pada 175 C dan bakar selama 17 minit)
Sedap teramat, ala2 roti boy or mexicun bun gitu...

32 comments:

tun_telani said...

tengok tajuk 'roti polo'.. berdesupp tun datang sini.. hehe... sbb jakun x pernah dgr.. ala2 mexican bun yer.. sedapnyer.. terliur tgk merekah2 kat atas tu.. tun selalu letak dlm oben yg dh dipanaskan utk proffkan doh.. sbb malas nk tunggu lama2 time hari mendung.. mmg kejap je naik 2 kali ganda ^^

Ummiakid @ lily said...

amboi kak Ummi malam² sesejuk gini tayang roti polo le pulok ye....kena gaya kena i polo lah nanti...
Lapor sesejuk ni kak...npk gojes rekah² tu,

Kak Sam said...

Macam best je. Dulu masa sekolah kat ipoh every week masa outing mesti beli mexico bun kat super kinta. Kalau tak keluar mesti kirim kat member. Hehehe kaau tak dapat makan rasa macam serba tak kena dibuatnya.

MANISMANIS said...

Salam kak Ummi....rotinya bagus,bisa terpisah begini,waktu ayin buat tak pecah sangat...maunya ayin kayak hasil roti kak Ummi lah....

Mamma Olyn ♥ said...

wahh menariknyaa roti polo ni..ble msk list hheheee.. aah klu skang ni kmi tgh dok harung musim winter, klu nak meroti nak naikkan doh, lyn masukkan air panas mengelegak dlm magkuk & masukkan dlm oven, masukkan juga bekas doh dlm oven, dlm 10minit naik 3kali ganda!! hahaa..best2

Yatie said...

Assalamualaikum Kak Ummi cayang......alahai ada roti pulak kat sini..kalau dapat rasa ni bestnya..makan yg baru kuar dari oven..mmng best...unik pulak namanya roti polo....

Choco Ani said...

Assalamualaikum Kak Ummi.. Mesti harum satu rumah bau roti.. hmm kalau duk dekat mau je Ani "ngendeng" nak cikit.. hehe ;)

Zaliedana said...

Kak Ummi,comeynya roti polo,nmpak pon dah tau mesti sedap nih..Mexican bun mmg feberet,suka sgt ngan baunya,hrum toi..

rahel said...

huhu...comel2 jer roti polo tu kak..alah..dah abis la..hehe..

LinRosly said...

Assalamualaikum Kak Ummi Cayang Yg Cun...

Ingat Sukan Jer Ada Sukan Polo...Ingat Handbag Jer Ada Jenama Polo...Roti Pun Ada Roti Polo...Hik3
Jgn Marah Yer Kak Ummi, Gurau Jer...

Berjenama Ni Pati Sedap!...

Anna Qawina said...

hai kak Ummi..ingtkan baju je ada nama polo, roti pon ada gak yer..bg gak seketul nak cicah kopi nih..hehee

Yat Maria said...

Hahhaa...kak Ummi, kita agree 100%..yg ada cuma musim malas & musim rajin jer...how true!! apapun menggoda arr kak tu roti..ku pun nak tunggu musim rajin meroti plak ;)

Amie said...

Selamat pagi Kak Ummi,
ada lagi ke roti polonya tu....minta seketoi buat minum pagi...

quinnie said...

memang tertarik la tengok roti ni...cantik kemas je kak ummi buat..:)

Ida,Japan said...

slm kak ummi sayang....nmpk cam meron pan kt sini pun ada.....serupa tapi tak sama...emm.cedapnyer kak

izahdaut said...

Kak ummiii.. How are uuu.. Waahh lama tak jalan2 umah akak. Aa roti gini dlm pantang boleh la saya cuit2 sikit kan. Dah buhsan sik makan sup sawi je. Hahaha.. Mmg nampak remeh gak nak buat roti tu, tapi bab makan laju aje kan. Hehe

anymz said...

bila tgk deko ingatkan tat nenas..rupa2nya roti..ada jenama polo pulak tu..polo roti ya ummi..bukan polo air tu kan?..polo kuda pun tidak...hahaha

konde said...

hmmm sedapnye tuh roti... buat aku lah hehehe


Info Event For Blogger: Percuma Samsung Galaxy Ace & RM1000, it's very easy to get, let's come and get it --> http://www.streetdirectory.com.my/streetdirectorymalaysia/

CT Delima said...

As'salam Kak Ummi

rindu kak ummi ni tu yang terjah dah petang sebab baru lepas lipat kain baju gak kak. Penat nak melipat suka pulak membasuh mengutip kain2 segala ..hehehe

CT pun suka masuk blog Ayin tu. ada juga resipi yang ct cuba buat dari blog dia tu semuanya memang menangkap terus kalau dipandang kan. Cantik dan gebu2 roti Ayin tu. Nanti kak ummi buat tu colling2 tau nak terjah umah numpang makan..hahaha

Kak kat umah tak kena banjir kan.kalau banjir nak bawak boyar hitam besar tu nak berenang...hihihi

iza said...

Assalam..
Cantiknya...mesti sedap nih...
Cemburu la tengok...pos mai sini sikit..

Ummi said...

Tun_Telani -
Waaah cepatnya berdesup dtg eh, tp smlm akak terus off dah pas en3, byk kerja lg menunggu..Aah cara tu pun ada Noreen mention dlm blog dia dulu..tp x igt nak linkkan pun dah..hehe

Ummiakid -
Hahaha Lily, cepat follow..buat roti polo...pastu meh sini 3 ketuii cukup tuk akak 3 beranak nih...Lily wat byk pun x abis nnt..akid kecik lgk..hehhehe

Kak Sam -
Waaah Sam, peminat mexican bun la eh...sampai teringat2 dah tu..leh try roti nih..mmg lebihkurang sama rasanya.. :)

Manis Manis -
Wkmsalam Ayin, thanks ya kjg bls ke sini...hehehe, akak x sangka roti polo ni sgt sedap...mmg teruja tgk Ayin buat...terima kasih byk ya Ayin...muaaahhh!

Mama Olynn -
Waaah winter skrg eh...aah ada byk tips dan panduan nak naikkan doh wpun musim sejuk kan...xpun x merasa lak nak meroti kan.. :))

Yatie -
Wkmsalam Yatie anggun ayu...hehe, roti polo, rasa seunik namanya la Yatie...aah mmg best makan panas2 dr oven..x hengaaatt! :)

Choco Ani -
Wkmsalam, salam kenal ya Ani, thanks sudi singgah..hehe, kalau dekat ntah2 dpt hidu bau jek kot Ani...peminat ramai kat rumah ni..hehe

Zaliedana -
Yo la CT, mmg sedap roti polo nih...x nyesal buat punyer...hehee

Ummi said...

Rahel -
Alaahaaii...sowwwyy...selorrriii..hehehe

Lin Rosly -
Wkmsalam Lin...hahahhaa, tu la dunia sekrg, segalanya pelik2 kan...dr manusia smpai ke makanan...unik2 gitu..

Anna Qawina -
Hahahah...tu la kaaannn.. :)
canggih2

Amie -
Selamat dah petang Amie..hehehe..roti pun dah licin awal lg dah pun.. :)

Yat Maria -
Hah, taaauu xpeee...tu la pasal..musim malas mmg rajin menerpa kan Yat :))

Quinnie -
Alahaaaii, xda la kemas mana Quinnie..akak ni sume nak cepat..kalau x suntuk masa, sume dah tunggu nak ngap jek...posing pun cepat2 jek..hahaha

Ummi said...

Ida, Japan -
Wkmsalam Ida cayang lg dirindui...waaah ya ke...so leh buat maroon pan la pulak nnt...hahahhaa, x bese tgk pun.. :)

Izahdaut -
Waaaah baru moncooiii sini eh...igt akak nak rajuk dah laaa...kot Izah x sudi singgah...hehee... Alhamdulillah akak sihat2 jek..Izah sihat dah ke.. Akak ni pun tgh malas2 sebenarnya...pakkal jek tekak ni laju sgt musim2 hujan ni ha...adeeiii

Anymz -
Hahahah tart nenas pulak, mcm2 Anim ni taaauu...nak tergelak kita. Ya laaa..polo air, basah banjir, polo kuda tu Tuanku2 jek main..hahahhaa

Konde -
Mmg sedap nih...tqqqq msuk dpur akak..

CT Delima -
Wkmsalam Ct cayang weeei...hahaha..amboiii siap nak bawak pelampung, suka sgt eh..kang hanyut ke lautan ha, baru tau... Pi simpan pelampung boya hitam tuh...jgn main air...main masak2 je taaauu..hehe

Iza -
Wkmsalam...uikks nak pos pun dah habis la Iza...hehe...pejabat pos dah hanyut banjir gak...wakakkaa

ilahjy said...

SALAM UMMI..mmg lama kita tak bual..
kretip tol la roti ummi tuu buat perut ni lapaq la pula ptg2 ujan nie ..hehehe

eiramalik said...

salam kak ummi.....wauuu....menarik sungguh nama roti ni...mesti rase pun sedap ni....

Oh Oeya said...

Uuuiii.. gilossss branded roti ni Kak Ummi.. POLO u.. hihi..

Yg merekah garing tu yg best tuuu..

nOOrsha said...

salam kak umi.. da lame usha resepi ni tp x terbuat2 lg.. sedap ye kak.. nty senang2 ley cube.. hehe..tnkiyu kak coz wish bday... eh akak ke emak ek? kompiyuuzxzzzz.... hahaha

Nieza said...

menarik tgk nama dan rupa roti akak ni...saya kat sini sejuk beku salji ni kalau nak naik kan doh roti memang masuk oven jer kak...kalau tak wat gitu alamat tak naik la.rasanya kat Msia kalau sejuk gitu pun boleh wat juga.

Jay said...

tempting n healthy ones.:)
Tasty Appetite

Ayu said...

Assalam kak ummi,
wah cantik giloss roti akak ni..rasa nak ngap aje satu ..kak kita pernah cuba buat panaskan oven suam2 kuku then letak roti untuk kasi dia naik..memang naik kak..terlampau naik pun ada..hehe

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

wahh gebu dan menarik...tiba2 saya terliur.klu mkn roti ngan teh o panas time winter ni mmg best~~

Diana @ Melley Mey said...

roti polo nampak gebu n sedaaap... nasib baik diana lambat smpi cnie.. kalau x... nak juga merasa roti nie akak.. hehhe