Tuesday, December 20, 2011

Maltesers Square

ASSALAMUALAIKUM....apa khabar? Moga sihat2 semua hendaknya buat sesiapa saja yang masih sudi berkunjung ke dapur akak yg sepi 2 3 hari nih..... Penat terasa sebab pergi KL pun "on rush" jek nak beli kelengkapan rumah baru tuh.... Balik penuh bonet dan bahagian dalam kete dengan barangan...sampai Aiman pun duk tersempil jek kat belakang....sian anakku...hehhee. Apapun segala urusan dipermudahkan....poket pun telah dikempiskan...lepas ni nak kena urusan seterusnya lak...

Buat Anim, masih xda jodoh kita nak jumpa kat Pantry Magic tu kan...itulah, kita merancang Allah yg menentukan...insyaAllah ya Nim di suatu hari nnt.... Konon lak plan nak jumpa kat Mindef pun x dapat jgk....adeeiii... Dapat bercalling2 pun jadilah...hehhee. Memang boleh meroyan la masuk ke Pantry Magic tu eh Anim...sabaauu jek laaa... Mahal2 pun, gagahkan jugak sambar, wat dek n mengong2 jek bayor...hahahhahaha

Cuaca kat Kuantan ni pun masih hujan gak lagi....pi KL cuaca cerah jek wpun mendung dan hujan sikit2...Ni pun satu sebab tuan rumah lemau jek nak menghapdet...hehee..

Okeh, meh la layang Maltesers Square yang akak dah peram lama bila tengok Azlita @ Masam Manis buat dulu....macam mengidam nak telan jek tengok gambar2 Ita yg menawan tekak tuh...adeeeii, ni kes sabaauuu la ni...baru dapat buat last week....Kebetulan abanglong ada balik, adeeei suka betul dia mengulang2 mende alah ni....mmg besssttt sesangat pd tekak akak pun.. Aiman lak dah pesan suh buat lagik...nnt lah nak cari Maltesers tu semula.

Tetapi sorilah, Maltesers Square akak ni x secantik Azlita, sebab coklat masakan putih tu lepas jek masuk piping bag terus jek mcm membeku nak kuar....adeeeii, x semudah coklat masakan pink tuh...elok jek halus bila di sizzle....gasaaaakk.. Dah la tu, Maltesers tu x cukup pulak nak tabur....sepatutnya beli 4 paket hari tuh...ni beli 2 paket jek... Tp mmg nak cakap laaahh....sedap walllaaaahh weeeeyyyy ^___^. Sesekali santap manisan camni...makan sikit2...ulang2 gitu...best woooo... dengan syarat anda tiada Diabetes okeh... hehehe. Terima kasih banyak Azlita, izinkan akak share dan copy paste resepinya di sini lak yea....cayang muaaahhh!

MALTESERS SQUARE
Sumber : Dailydelicious & Azlita
Dicuba rasa: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:
  • 100 gm butter
  • 200 gm coklat masakan di potong kecil
  • 3 sudu besar golden syrup - sila kurangkan - kalau tak ada boleh gantikan dgn madu
  • 225 gm Digestive biskut - di kisar halus - ita guna biskut marie (*akak guna biskut oreo, agak manis lak rasanya)
  • 225 gm Maltersers
Untuk Hiasan
  • 100 gm maltersers (akak rasa kena lebihkan lagi, kurang cukup utk taburan atas tu...)
  • 50 gm coklat masakan putih - ita gunakan warna pink
  • 50 gm coklat masakan
Cara Menyediakan:-
(Untuk gambar coklat Maltesers dan step-by-step, sila rujuk di dapur Azlita k..!)
  1. Kisarkan biskut hingga halus.
  2. Sediakan loyang berukuran 8 inci, gris loyang dengan sedikit butter dan alas dasar dan sisi loyang dengan kertas minyak. Sebelah pun tak pe, ini untuk memudahkan kita mengeluarkan ia dari loyang.
  3. Dalam periuk kecil, satukan coklat, butter dan golden syrup dan masak atas api perlahan hingga semuanya larut. Matikan api
  4. Masukkan biskut yang telah dikisar dan gaul hinga rata.
  5. Kemudian masukkan Maltersers dan kacau cepat supaya coklat pada maltersers tidak cair.
  6. Untuk mengelakkan maltersers cepat cair. Maltersers tu ita masauk dalam peti ais bila nak masuk dalam adunan baru ita keluarkan dari peti ais dan terus masukkan.
  7. Tuangkan dalam loyang.
  8. Ita taburkan atasnya dengan Maltersers hiasan dan simpan dalam peti ais hingga beku. (*akak punya Maltesers x berapa cukup utk semua permukaan loyang, jadi akak tabur separuh loyang jek hiasan Maltesers ni....hehehe, selebihnya xda taburan punya)

Memang teramat sedap....diulang-ulang mengunyahnya, terasa makan coklat gitu...

31 comments:

AZLITA AZIZ said...

salam kak Ummi..

waaa... banyak borong ye!... kak Ummi
sesekali dapat turun KL mmg tak nak lepaskan peluang bershopping kan...??
Pulak sekarang banyak sale..
Rambang mata aje rasanya bila turun KL
balik rasa macan ringan aje kantung.. hihi...

waa... akak dah buat dah MS ni.. sedap juga kan kak buat kudapan musim2 hujan ni.. JB ni pon hari2 hujan.. mood nak masak macam lemau aje.. sebab cuaca mendung susah nak ambil gambar.. hihi tapi anak2 ni aduyaiii.. cepat pulak berkeroncong perutnya.. asyik mengulang masuk dapur aje..

kak Ummi terima kasih ye!.. segan pulak rasanya...
Tak sabar nak buat ni..

Juwita Jamaludin said...

Salam kak ummi.. Shopping ye.. Bestnya .. Maltesar square ni memang nampak sedap.. Kat sini x de coklat tu leh jamu mata je la

Naz / Nadz COSK said...

Asalamualaikum kak Ummi..
Sihat kak?
Wah..bercoklat2 nampaknya.. Sungguh rajin.. Sungguh cantik.. Sungguh menarik... Nak sikit..hehehe...

Nieza said...

assalam kak Ummi, wahh byk shopping yer kak...best tu nk masuk umah baru tu...sedapnya tgk Maltesers Square tu kak..suka coklatx2 tu:)

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Menarik juga...boleh la cuba....sedap nampak cokolat tu

aeinio said...

saya gak yang belum wat lagik..

CT Delima said...

As'salam Kak Ummi

Shopping sakan sampai berpinou2 mata mana nak cekup ya kak...hahaha. Biasa lah kak, ct yang dok KL ni pun kalau bab CM kata jom kita gi IKEA atau jom kita gi jalan TAR berdesup2 pakai lawa2 sediakan jer kantung beras dalam poket kan..hahahaha. Adoiii..sabau jer lah kan kak..hihihi

Amboi kak ummi...sedap betul hidangan MS ni, ct yang suka makan cekelat ni nak buat pun tersekat2 sebab macam sayang jer kalau dah buat nak makan MS ni..hehehe. Nak mintak sepotong tu Aiman dah kasi habis, jamu mata jer lah ya hehehe

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam kak ummi..
seronoknya dengar akak nak pindah rumah baru dah.. tentu lebih selesa... lagi syok dpt beli barang2 baru utk rumah baru.. pasti berseri2 nnt kan? jgn lupa snaplah sikit2 utk tatapan kami yekk! nak pegi jenguk2 sendiri entah bila.. dpt tengok gambor pun jadilah kak.. hehe..

oh ya.. malteser tu sy dah lama beli kak.. dgn biskut disgestive pun ada sekali... hampir sebulan dah beli.. tp tak terbuat lagi.. tgk akak punya ni baru teringat.. adeiii.. punyalah sibuk! nak buat jugaklah mlm ni nampaknyerrr... benda2 tu semua sy siap sorok takut anak2 bedal.. kekeke... mmg tergoda bila tgk azlita buat aritu.. cun habis.. sy beli 2 peket gak malteser yg peket besor tu.. tak cukup eh kak? aisyeehhh... nak kena beli lagi ker kak? dahla mahal sepeket dekat2 10 ingget! adeiii...

atie @ ejay said...

salam kak ummi..
nampak best je..hmm manis dipandang
mesti anak saya yg antu cekelat suka nih hihi

azila said...

uih..sedapnya nampak k.ummi.amboi..jauhnya p borong barang utk rumah baru, ni mesti brg special.zla pon dok survey brg umah gak ni kak...akak ader tau tpt yg menarik x?heheh

quinnie said...

salam kak ummi..wah akak dah buat ye...geram tengok corak dia tu ...saya tak tau la bila nak cuba....hehehhe

Liza said...

salam kak ummi....bestnya dapat shopping....hihihihi
nmpk best la maltesar square tu, penuh dgn kecoklatan...

rahel said...

wah wah..cantiknye..semestinya lemak manis kan...

Ayu Safieza @ Humaira' said...

Assalamualaykumwbh kak Ummi....baru tp tempek recipe pau dr sini tau..thanks kak!

mak aiiiiii, best nau maltesar square tu....terasa2 kat mulot ni ha....:)

Ummiakid @ lily said...

waaa....soping sakan nooo...jln² berabis duit ehh kak...x pe sekali sekala...

kite pun dh buat ari tu dek tergoda nengok kat blog k Ita gak...sedappp tapi manis kan...pengidap diabetes mmg pantang kan..

~~DAPUR KECIL KU~~ said...

salam kak ummi..wah shopping sakan yer uat dek aje
kak ummi magic pantry tu kat mana yer?(buat malu ajekan org KL gi tanya org kuantan)
Sy baru duk berkira2 nak ke Daiso akak dah dtg lg shopping nya.
bebola coklat tu nampak menawan tp tak leh tenung lama2 nanti tergoda lah kak

Amie said...

kita belum shopping lagi ni Kak Ummi,
cantiknya kejadian bebola chocolate tu...rajin betul Kak Ummi!

Asmara said...

sedapnya nampak ni kak! kalau saya agaknya x sempt maltersers tu buat habis masuk mulut. hehe.. sini xde pulak coklat tu. rupa ala2 gitu ada kot tp byk yg xleh mkn. uhuhu..

Ummi said...

Azlita -
Wkmsalam Ita....Alah soping biasa2 jek, keperluan lg pun...sarat la kete...kantung ringan tu xleh nak kata apa la kan...dah kena jgk beli..di KL lg murah, Ktn mahal la Ita, cekik darah...dah survey dah masa pi KL dulu..jauh beza...so kalau beli byk gitu, berbaloi la pi sana...hehe

Mmg sedap laa sgt MS ni Ita oooiii...abglong dgn aiman suh buat lg...tunggu anak2 dara balik sekali la senang...bg diaorg merasa gak...hehe.. Thanks apa nya la Ita, small matter...hehee

Juwita -
Wkmsalam...alah shopping brg keperluan jek..bkn main2 punya..hehe, Alahaaaii bole kot cari coklat yg hampir2 sama eh Ita..

Nadz -
wkmsalam Nadz, alhamdulillah akak sihat...terima kasih.. Mmg sedap tau MS ni..budak2 mst suka..mak abah pun x tolak punyer..hehe

Nieza -
Wkmsalam Nieza cayang weey...alaah beli brg biasa2 jek Nieza..dah mmg nak kena beli n pasang kan, nnt kang x berlampu berkipas lak rumah tu...hahaha.. Nieza, kena buat ni...sedaaapp :))

Paty's Kitchen -
Aah sedap ni Paty..mmg x nyesal buat punyer...nak lg dan lagi.. :)

Aeinio -
Uiikss baik buat cepat...hehe

CT Delima -
Wkmsalam CT, hahahha, mata x berpinauuu, poket jek yg berpinau...kering dah, tp puashati. Now tinggal nak cari tukang pasang jek la...adeeeii. CT, kalau buat Maltesers Square ni mst anak2 duk sakan jek angkut...tu anak2 akak laa..x tau la kot anak2 CT x suka...hehe, cuba laa..

Ummi said...

MaDiHa aka. Ratna -
Wkmsalam Ratna, alaaahh xda apa yg luarbiasanya Ratna, sekadar memenuhi keperluan rumah tu jek...xda la cantik apapun, xda apa nak ditayang la hai, segan jek. Belum buat apa2 renovation pun lgk...nak wat homestay dulu kot...nnt nak duduk baru reno sikit...hehhee...

Mmg sedap MS ni Ratna, kena buat cepat...xpa mahal sikit coklat tu, janji berbaloii...hehhee

Ummi said...

Atie -
Wkmsalam...mmg best...cantik ke x ke, nombor dua...hehhe

Azila -
Hahhaha...mana lah jauhnya KL tu dgn Ktn, 2 jam stgah jek dah sampai kan. Cuma harga KL byk lg murah, Ktn cekik darah la, namanya SALE tp hampeehh...xpun barang2 lama jek...hehe. Eh x pandai la nak suggest tempat, Zila mst taste lain, moden gitu..akak ni ala2 old country english jek...wakakkaa

Quinnie -
Wkmsalam...adeeii apasai x buat lg Quinnie...mmg best nih...cantik tu biasa2 je laaa...abglong x sempat2 dah nk makan tu..hehe

Liza -
Wkmsalam..alaaah beli brg keperluan jek Liza, hehehe..Maltesers ni mmg best..try la Liza :)

Rahel -
Alaaahhaaii xdalah cantik..bkn lemak manis lgk...lemak bercoklat la Rahel..hehhee

Ayu Safieza -
Wkmsalam Ayu...wah ya ke...rajin wat pau...ada tuk akak x? Nnt try lak MS ni eh..best gilooss :))

kakchik@ella said...

Salam Kak Ummi, Ella pun da pernah buat tau. Senang, cepat dan sedap, kan.

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

Hi Kak Ummi dear, hru???
Wahhh sedapnya tengok cekelat2 nih!!! Looks so tempting...want my share please!!! :)

Hassan said...

Salam Sejahtera
Blog yang menarik ~~~

maz said...

kakkkk..kita mai nk mtak kek cklat bulat2 kak tuu..rupenya dh hbisss..nti leh wak jgkk ni..cuma xthu bila la tu..hehee..peram dlu la lelama skit...npak menarik sklii...xde sememehnya kakk...comel dh tuu..muahhhh...

Mamasya said...

Aslmkum k.Ummi
K.Ummi sihat? tentu sibuk dgn rumah barukan...hias dgn kelengkapan....
maltesers square penuh coklat...tentu anak2 suka ni...

Yat Maria said...

Akak Ummi

alaaaa kak, kok tayang MS!!! kita beli maltesers kemarin berpaket2, dah habis dibalun budak2 tu..err...dgn kita2 sekali balun..sedap arr maltesers kosong tu...kita nak kuatkan semangat arr...nak buat gak MS ni...tak mo pi ratah tu paket maltesers bila beli

Ida,Japan said...

adehhh...lambat aja...mesti dh abiss..sedap dan menggoda betulll

anymz said...

huwaaa..nangis masuk pantry magic tu kan ummi?..itu lah puas kita rancang konon2 nak jadi kutu rayau.lepak2 kat kedai mamak sampai jauh mlm.pun tidak di izinkan juga utk bertemu..takpe lah ummi insyaallah suatu hari nanti..
lagi nangis tgk ummi buat menda alah ni tau..esok2 bila kita ke kuantan tlg buat menda ni utk kita eks?..huhu

Yatie said...

uwaaaa..akak turun KL eeh sabtu dan ahad...yatie pun turun KL gak sampai isnin aritu..kalau janji mesti dpt gak jumpa akak..takpelah..lenkali eehhhh...yatie dok verangan je nak buat MS ni..nak sebut pun syusahhh...tunggu akak buat lagi jelah..kasi yatie sikit tawww..

Oh Oeya said...

Mataku pulak naikkk square ngeee :D
Cekelet mmg tak penah tak sedap u..