Tuesday, December 6, 2011

Kek Kukus Coklat Lapis Polkadot

ASSALAMUALAIKUM....SALAM RINDUUUUU....

Waaah baru 2 3 hari x on9 rasa macam seminggu....seminggu rasa sebulan...sebulan rasa setahun...ya ke ekss...hehehhee... Ya laaaa... Dengan cuaca yang sejuk, hujan mencurah-curah menjadikan tuan dapur lagi lemauuu nak mengadap dapur alam maya nih...ditambah pulak dengan kebizian melayan family adik yang bertandang.... 2 hari dapur x berasap...hahahha, makan2 seafood celup tepung....teman adik berurusan sikit ke hulu ke hilir.... Jadi kiranya akak Jalan-Jalan Tumpang Makan laaa ramai2...sonoknyaaaa... Baru petang tadi family adik balik ke Gombak....kemas2 rumah sikit....pastu melanding jek...hehehehe, ni baru ada mood sikit...

Okeeehh jom layan kek kukus coklat lapis polkadot nih....wpun resepi asal x da letak lapis, tp untuk memudahkan akak rujuk balik so akak tambah ayat lapis laa...sebab mmg kukuspun selapis-selapis kaaann... Terima kasih kepada kak Wan @ Citarawasan yang sudi share....akak buat ni minggu lepas daaahhh laaa...siap tapau kat family adik lelaki akak kat sini dan bawak pi ofis lagi...dapat lah hampir semua geng wanita ofis merasa....ramai kata sedap, dan siap amik resepi dah pun...menjadi ke tak kat diaorg tu akak x tau laaa...hahahaha. Kek ni mmg sedap...lembut halus walaupun akak ada alter sikit bahan sebab x cukup stok...manis pun sebenarnya x la sangat....tp akak tetap kurangkan sikit.

Jom melapiiissss.... ^___^


KEK KUKUS COKLAT LAPIS POLKADOT
Recipes by : Chef Jamie Jong
Sumber: Kak Wan @ Citarasawan
Dicuba Rasa: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan-bahan (loyang 8x8 in)

  • 400gm mentega
  • 200gm gula kaster (akak letak 185 gm je)
  • 10 biji telur
  • 180gm kaya (1 tin kecil) (*akak cuma ada stok 100 gm serikaya dan campur selebihnya dengan susu pekat manis)
  • 100gm horlicks
  • 30gm serbuk koko
  • 150gm tepung gandum / tepung Hongkong
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1 sudu besar chocolate emulco
  • Biskut jejari secukupnya


Cara-cara :
  1. Pukul mentega dan gula hingga putih dan berkrim. Masukkan telur satu persatu.
  2. Kemudian masukkan chocolate emulco, kaya dan horlicks, pukul hingga sebati.
  3. Ayak tepung, baking powder dan serbuk koko. Masukkan ke dalam adunan yang di pukul sediki demi sedikit, pukul dengan kelajuan perlahan hingga rata. Kaup balikkan adunan hingga bergaul rata.
  4. Alas dasar dan gris teping loyang dengan mentega cair. Masukkan 5 sudu besar adunan, ratakan. Atur biskut jejari jarak 1/2" antara jaraknya. Kukus hingga masak. (*akak wat dua loyang berasingan iaitu loyang 7x7 inci dan loyang 4x4 inci sbb x muat kukusan kalau nak guna yang 8 x 8 inci terus. Pastu akak kukus selama 8 minit setiap lapisan)
  5. Angkat dan ulang melapis dan mengatur biskut hingga habis. Kukus setiap lapisan hingga masak. (*untuk lapisan terakhir, akak kukus kek selama 15 minit)
  6. Pastikan kek betul-betul sejuk baru di potong.

memang besttt...soft, moist dan haluuuussss...

30 comments:

rahel said...

Selamat malam Kak Ummi...awal Rahel sampai ni..bermakna boleh dpt sepotong kek lapis polkadot..cantik je kejadiannya..suka tengok.

LinRosly said...
This comment has been removed by the author.
LinRosly said...

Assalamualaikum Kak Ummi...Lin Nak Order! Berapa Sebuku? Nampak Menyelerakan....Asyik2 Tgk Gambar Jer Mana Aci!..Huhuhuhu

cik cek said...

Singgah memalam ni...bz ummmi update entry...waaaa...ada polka dot nya kek kukus la...tetiba teringat...lama betul dah kak cek tak buat kek polka dot ni...alahai! kalau dok sebelah ghumah boleh gak join2 makan sekali kan..:)

Rima said...

Good nite KUmmiiii
cantik and ku tertawan.. i loike .. any steamed cake memang lembut and sedap kan.. kan .. kannn hehe

Nur said...

Bestnya kalau dapat makan kek ni. Ditambah pula tengah musim hujan ni.. Lapar je perut ni.. Cun sangat la kak..

nOOrsha said...

huwaaa...sodapnyer...mimpi dot dot dot dot jela malam niii..hehehe

Fiza Nordin said...

Rajin sungguhla cik kak kite ni....meh vit r tu sikit, boleh...???

Juwita Jamaludin said...

salam kak .. sedap dan kemasnya.. suka tgk tapi bila tgk resepi banyak bahan yang tak de kena pendam dulu nak buat.. tapi memang mengoda jiwa

Zaliedana said...

Kak Ummi,sungguh ku tergodaaaaa..Nmpak sodap bangat kak..Adeiii xaci kak tayang menu yg dah abis..

Yatie said...

waduh betul2 buat diriku tergudaaaaaaa...masuk list lagi ni....bilalah nak buatnya..

Nieza said...

Assalam Kak Ummi, sedapnya! cantik lak tu jamu mata jer la kak yer...hehe

Yat Maria said...

Salam K Ummi

ishhh cantek la kak polka dot itew...apa kan daya nak mintak dah abessssss...

Kakwan (K1) - citarasawan said...

Selamat Pagi Umi,, hee hee mmg nama btul kek tu ada lapis tpi K1 tertinggal bab lapis tu.. untung kekawan kat ofis yaa sume dpt rase.. :)

CT Delima said...

As'salam Kak Ummi

Alahai kak, ct ada print resipi ni lama dah. biskut tu dah beli tapi tak buat2 lagi. rupanya dah sampai dapur kak ummi haa.. cantiknya hasil kek tu kak. nanti bolehlah cuba resipi ni juga :)

Sunah Sakura said...

sedapnya.... T_T

Ummiakid @ lily said...

wahhh...benar² menguji selera ni...dah lah cekelat ni peberet...ada dot² lak....adoiii kak...

Ida,Japan said...

huwaaa...nk nangis tgk kek ni...cantikknyer kak ummi...sebenarnyer masa tgk k'wan tayang ari tu..mmg terpikaat juga..tapi susah nk cari biskut cam tu kt sini, yg halal la...suka tgk kek ni

KOALAJEPONG said...

askum kak umi....aduh2...meleleh dah air liur nie...sedap dan cantik skali kek nie...besday ina dah dkt nie...mtk kak umi buatkan kek utk ina la nt...muahaha

azila said...

salam k.ummi...wah, cantiknya kek.rasa cam xsampai ati nak mkn..:)

anymz said...

wah..wah..wowwww..ummi dah buat ya..kita juga yang terkedek2 baru nak simpan resepi.hari tu dah tgk kat rumah k1 tapi nak hold dulu tapi bila tgk ummi buat rasa seksa pulak tgk..hehe

Jay said...

omy....looks n sounds divine...excellent presentation..;)
Tasty Appetite

maz said...

klu dh cikgu buattt nii..msti ramai anak murid yg akan wak jgk ntii..cikgu dh prmote baikkk pnyeee..tpiii npk pun dh sdppp..kakk bak mai la 3 ktoii..kita kat umah ni klu wak kek2 ni..xjlnnn..

Roses_Leo09 said...

bila la nak mencuba kek ni. Resepi ni dah KIV lama dah ....

Ummi said...

Rahel -
Hehehhe...masa letak en3 pun dah habis...maaf beribu2 lemon ya Rahel cayang...hehe

LinRosly -
Wkmsalam...adeei x amik order la...order tutup smpai tuan dapur berenti keje...hehehe, watlah Lin, sedap nih..cuba half dulu..

Cik Cek -
K.Cek, sesekali jek rajin mempolkadot...tgk mood gak...tp yg ni x susah sgt pun..so boleh la layan..hehe

Rima -
So sorry dear, lambatnya jawab kan...mmg best kek2 kukus nih..jarang menghampakan.. ^__^

Nur -
Kek ni mmg best...lembut haluss jek...try la buat Nur, ujan2 ni mst laku..hehe

Noorsha -
Hahhaha..dot dot kat bantal la nnt...bukan bulat2..jadi peta semenanjung lak Sha oooii..hahaha

Fiza -
Alahaaiii x serajin Fiza la..masa x byk ada utk akak...huhuu

Ummi said...

Juwita -
Wkmsalam...kek ni mmg sedap..akak buat x kemas mana pun..nak cepat2 jek potong tu pun...ngeriss nak makan sgt2 dah...hahahha.. Alahai susah dpt bahan eh...kena cuci mata je la dulu eh Ita...cian diaa.. :)

Zaliedana -
CT, apa nak buat, time ada xdan nak en3...hehe, sabauu jek la eh..buat jgn x buat :))

Yatie -
Banyak masa Yatie duk rumah tu, anytime leh buat kan kan Yatie cayang...hehe

Nieza -
Wkmsalam...adeeii sabauuu jek la ya Nieza...apa boleh buat...hehe

Yat Maria -
Wkmsalam Yat...mintak maaf lah xdan nak jamu...habis dulu disapu dek family n kawan2..hehe

KakWan -
Owh ya ke..nasib Ummi letak nama penuh yea..hehe, apapun thanks byk2 kakWan sudi share resepi tu.. :)

CT Delima -
Waaah apasaii perap lama sgt CT, xpun mesti akak yg tergoda tgk CT buat kan...hehehe...k, pasni buat cepat2 eh...pgil akak makan sekali taauu...

Sunah -
Apakan daya...kalau dekat, akak suapkan terus cayang oii.. :)

Ummiakid @ Lily -
Tu la pasaii...kena buat la Lily kann...kan... hahhaa

Ida, Japan -
Alahaaii jgn nangis yea...owh siannya xda biskut tu eh..tukar sekut lain la Ida eh..kot ada iras2 ke...ciann lak kat diaa.. :)

Ummi said...

KoalaJepung -
Weee elok beli kek kat kedai jek la, rasa x terbuat dah...hahahhaha. Ina, senang jek nak buat kek ni...try la yeaaa.. :)

Azila -
Wkmsalam Zila makyung cayang..hehe, alahaaii kalau sayang nk makan, lg sayang semut makan dulu...hahaha

Anymz -
Waaah lama peram resepi tu, mesti jadi lg sedap nnt Nim..hahahha, xpun tunggu seru ke eks..cepat2 buat Anim, nnt vitamin R hilang lak..hehe

Jay -
yep, absolutely gorgeous! Tq dear!

Maz -
uiikss mana cikgu lak, kita bukan cikgu KEMAS tau...kita cikgu Sepah2 jek...buat ikut dan gitu..asal boleh makan jek...Nak bg pun dah licin la Maz cayang oiii :))

Roses -
Looohh ya keee...meh la cepat2 buat...senang x complicated mana pun..eh!

Putri Syasa said...

Wow,sedapnya..akak,sy x tipu....mmg sdp..nampak pon dah rasa mcm nak mkn laptop niey...akak ni nak jd chef ke??Kalau akak masuk p'tandingan,mmg sah dpt tempat petama...hehehe..

akudanlollipop said...

salam.. akak boleh saye amek eh resepi ni.. pastu nak buat & jual sempene hari terbuka skolah.. boleh kak???

mummy Ayda said...

Ummi sedap betoi lah yr cake polka dot, mummy follow u lah dap at share recipe cake ni....TQ ummi