Saturday, December 17, 2011

Pitaya Sauce (Sos Buah Naga)

Assalamualaikum....Maaflah x reti nak bebel2 dah sehari dua nih....hehhehe...pantun-pantun duk melekat di hati...hahahhahaha

HATI-HATI LALU DI TITI
AIR DERAS DI SUNGAI CHINI
KATA DIKOTA JANJI DITEPATI
DIKONGSI RESEPI PITAYA SAUCE INI

MUSIM HUJAN MENEGUK KOPI
SAMBIL MENYANDAR DI TEPI JERIJI
CHEF HARUN YANG KONGSIKAN RESEPI
MEH SAMA2 TRY BARU KASI PUJI...hehehe

SOS BUAH NAGA
(PITAYA a.k.a DRAGON FRUIT SAUCE)

Resepi: Buku Nyaman Delicious Chef Harun
Dicuba rasa: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-
  • 1/4 biji buah naga (diparut)
  • 1/2 cawan air
  • 5 sudu besar gula pasir (sedang2 aje manisnya, kalau suka manis lg boleh tambah)
  • 2 tangkai daun pudina (akak x letak, daun yilleeekk..hehe)
  • 1 sudu besar tepung jagung (dibancuh dgn sedikit air hingga sebati)
Cara-Cara:-
  1. Masukkan kesemua bahan dalam periuk, kacau rata dulu.
  2. Kemudian masak atas api perlahan sambil dikacau selalu.
  3. Setelah pekat sedikit, tutup api dan sejukkan. (Jangan terlampau pekat, nnt berketul dan x mencair sosnya...) Selamat Mencuba... ^___^
Kalau makan dengan roti kosong pun best... (^_^)

10 comments:

Wan Anita said...

Assalamualaikum kak ummi...menarik...tertarik....mmg de boooommmmm la.... merah menawan..slmt berhujung minggu kak

Soo Hae Daa said...

hohoho...betol la pitaya ni buah naga ye...heheh..baru tau...mmg best la nmpk..kaler cntik..!! =)

ummiakid-lily said...

Banana dan papaya
banyak jual kat pasar
amboi kak...mesti try punya
kalau x buat...rugi besar

mmg satu kelainan dan kena cuba buat ni...nak g cari dragon fruit jap...

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Wah...ini mesti Naga dari Tasek Cini atau Tasek Bera....mengacam warnanya

tun_telani said...

omenyer kaler sos nih!!! mmg penkek pun nmpk xtra sedap..
musim pantun memantun ye kak ummi.. xde idea nk tulis pantun jugak. hihi

nOOrsha said...

salam kak umii... sedapnye tgk sos ni... kalernye mnawan kelebu.. heheh...

maz said...

kakkkkkk...ada umah ke tuu..ke smpai kl dhh...xkan sos je kak mai jauh2 ni...xde ke nsi lomak ke..laporr la..lum mknnn lgi ni...kita buah nii klu mkn saja bleh la..wak sos xprnah rasa la lgii..xbrlender ke kak...sbb klu wak jus kita xleh minum la plak..jakun snguhhh...

mamazieza said...

Telur merah dibuat sekaya
Jangan lupa santan kelapa
bila dah buat sos pitaya
paling sedap makan dgn apa?


jawab ummi jangan tak jawab.. heheh

Nieza said...

menariknya sos ni kak...tapi sini lum jumpa lagi buah naga colour ni.

Oh Oeya said...

Aku rindu padamu ;-)