Friday, November 25, 2011

Garlic Fish

Assalamualaikum....

SORRY TADI AKAK COPY RESEPI X ABIS...HAHAHAHA..now boleh layan...

Salam sejahtera buat semua yg sudi lagi skodeng dapur akak nih... Maaflah kerana semalam sehari suntuk bz di ofis sempena Board Meeting sebelah petangnya...Dari pagi duk finalise apa2 dokumen penting dan kertas-kertas kerja jugak.... sudah naik berpinaauu mata nih... balik rumah akak rest jek....x online pun....

K, jom layan resepi Ikan Bawang Putih yang dah lama akak nak buat sejak Mas @ Duniaku perturunkan di dapurnya, dah lama print resepi.....baru berkesempatan buat, tp last week dah masaknya...lebihan separuh dr ikan sagan tuh....mmg besttt.... Tqqq Mas...moga Mas sihat2 dalam tempoh pregnant tu dan jaga kesihatan yeaaa.... Izin akak C n P dan share kat sini lak eh... ^___^ Kot ada yg x menerai lagik...sedaaaapppp weeehhh!

GARLIC FISH
Resepi : Mas @ Duniaku
Dicuba rasa : Ummi @ Home Sweet Home

Bahan :
  • 1 ekor ikan talapia (akak guna sebahagian ikan sagan)
  • garam secukup rasa
  • sedikit lada putih
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan tepung jagung
  • minyak secukupnya untuk menggoreng ikan
Cara memasak :
  1. Talapia dibersihkan dan diperap dengan asam jawa @ jus limau nipis ( boleh letak daun dan batang kesum @ daun pisang yang diramas2 dalam rendaman keli tu sekali ) dan sedikit garam selama 5 minit untuk hilangkan hanyir, cuci bersih dan perapkan sekali lagi dalam 5 minit dan cuci kembali dan toskan.
  2. Lumurkan talapia dengan garam dan serbuk lada putih hingga rata .
  3. Satukan tepung gandum dan tepung jagung dan salutkan talapia dengan campuran tepung tadi.
  4. Goreng talapia hingga garing dan masak.
  5. Angkat dan toskan.
  6. Letak dalam pinggan hidangan.
Bahan Sos :
  • 1/4 cawan sos tiram Maggi
  • 3 sudu besar sos plum
  • sedikit kiub ikan bilis
  • 1 sudu kecil madu - tak letak pun tak pe
  • 4 ulas bawang putih - cincang halus
  • cili padi - ikut pedas dicincang halus
  • 1/2 biji bawang besar - potong bulat2
  • 1 tangkai daun bawang - potong2
  • sedikit gula dan garam jika perlu
  • sedikit air panas
Cara memasak :
  1. Tumis bawang putih dengan api perlahan hingga wangi dan masukkan bawang besar, cili padi, kacau sebati.
  2. Masukkan sos tiram dan sos plum, kacau lagi, kemudian masukkan sedikit air panas , madu, sedikit gula dan kiub ikan bilis, kacau lagi.
  3. Rasakan dan jika ok masukkan daun bawang, kacau sebentar dan tuang sos atas talapia tadi.
  4. Sedia dihidang...

16 comments:

cik puan pe'pel said...

simple tapi best.. nak try lak thanks ya kak...

dZana said...

aslmkum kak ummi.. resepi akk ni separuh jer.. tertinggal bhgn sos nya.. msti tgh sibuk2 n berebut2 nk buat keje ni.. hihihi..

Ayu Safieza @ Humaira' said...

Assalamualaikumwbh kak ummi....nak cuba la resipe ni.....mcm sedap wehhh, tapiiiiiiiiiiiiii....recipe separuh je la....mcm kata dzana....maybe tgh busy angkat baju hujan niii....hahahaha, joke je la kak...kat dungun ni..hujan x henti, hu3....malaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaas nak wat groceries...hmm..

Chah said...

Kak ummiiii! Mana garlicnya?? Ni kes fesbuk punya susu twittter dpt nama ker? Hikhik

~~DAPUR KECIL KU~~ said...

wah masak ikan yer kak ummi
tp kita tak geng sgt yg ada bwk putih byk2 ni.bese masak bwk putih yg dah masak tu kita letak tepi aje he..he..
skrg ni mcm dah berjangkit lah peknen ni.ingtkan kat opis sy aje ramai yg peknen rupanya kawan2 alam maya pun tak kurang juga.sy aje yg blm he..he..(mcm tingin gak)

Yatie said...

Assalamualaikum K.Ummi,
tngk gambar pun dah tau sedap..bila nak salin takde bahan2 sosnya..tertinggal sudaaaaa...akak check balik ya, ni gara2 busy betullah ni....

kakchik@ella said...

Rindunya kat dapur akak ni. Kak Ummi, kita copy paste resepi ni sebab macam sedapsss jerk. Terliur!!

deena said...

k.ummi, nnti nk try k

nOOrsha said...

salam k umi..nmpak sedap garlic fish ni.bhn pon sempoi je kn..elokler utk org yg nk kejo mase..:)

Ummiakid @ lily said...

nampak mengiurkan selera....pasti kena cuba ni...bahan pun ringkas dan senang nak cari...

Juwita Jamaludin said...

disebabkan kak ummi kata sedap.. tentunya best.. kena try gak ni nanti

LinRosly said...

Assalamualaikum Kak Ummi....Sedap3 Rasa Mcm Nak Ngap!!! Jer Tapi...Kak Ummi Kejam...Tak Bagi Rasa Cuma Tunjuk Gambar Jer! HikHikHik.

P/s: Jgn Marah Kakakku Sayang!!! Muaaahhhh

rahel said...

Selamat malam Kak Ummi..masi dlm blog lagi k? hehehe..emm tengah mimpi la tu...
sedap nampaknya garlik fish tu...

Oh Oeya said...

Uuuiii.. kecurrr ai taw Kak Ummi..

NekPP said...

lapooo wehhhhhhh ;)

maz said...

amboiiiii tngal kat kita ikan ni jeee...dia nga cik abg p mkn lauk sdpppp2..ini xadilll...nti pos bunga tlur 10 bjikk..nk snding kat sni jgkk...hahaa...kakkk...jgn nk jdi pngtin lgi skliii..posing skit2 dh lerr...muahhhh..