Friday, November 4, 2011

UpSide Down Pizza Tun Telani


Assalamualaikum...salam sayang....cuaca mendung dan asyik hujan je sehari dua...begitu jugak hujannya hati akak sehari dua ni dengan kes rebit akak... Malas nak bebel panjang dah ni...

Jom layan resepi pizza ringkas tetap amat sedap dari dapur Tun Telani nih....dulu2 akak tengok dah ramai blogger yang buat, akak jek ketinggalan... Dah beberapa hari lepas buat ni... Akak suka, sebab ringkas tp x kalah dengan kesedapannyaa....addeeeii rugi baru buat...pasni akan buat dan buat lagi... xyah uli2 tepung, carik-carik tepung, tebar-tebar tepunnngg...hehehe.. Terima kasih buat Tun cayanggggg... Izinkan akak c n p jek resepi kat sini yea... bab filling dia tuh..akak main hentam ikut resepi akak je laaa... sbb bahan tu jek yg ada...hehehe..apapun best giloosss...! Muaaaahhh tuk Tun... ^____^

Oh ya..akak ni x dan la nak amik gambar step-by-step..kalau nak tengok, pi ke dapur Tun yea...

SALAM AIDIL ADHA DAN MOHON MAAF BUAT SEMUA PENGUNJUNG HSH....muaaahhh!

UPSIDE DOWN PIZZA
Resepi: Tun Telani
Dicuba uji : Ummi @ Home Sweet Home

Bahan Dough
  • 2 bj telur
  • 1 cawan susu
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 sudu besar minyak
  • 1/2 sudu kecil garam
Cara-Cara
  1. - gaul sebati (me guna mixer) semua bahan.
  2. - sedia utk diguna
Filling
  • 1 keping dada ayam- kerat2
  • 3 sosej/hotdog- kerat2
  • 1/2 tin cendawan butang- hiris
  • 1/2 bawang besar- dadu
  • 3 ulas bawang putih- hiris halus
  • 2 sudu besar tomato puree
  • 1 sudu besar oregano
  • garam
Cara-Cara:
  1. - tumis bawang besar dan bawang putih sampai layu
  2. - masukkan ayam dan tumis sampai ayam masak
  3. - masukkan sosej, cendawan, dan tomato puree. masak kejap.
  4. - gaulkan oregano dan perasakan garam
Keju secukupnya

Cara2:

  • Panaskan oven pada suhu 180 degree (akak set 170 C je tuk oven akak)
  • Letakkan filling dlm loyang
  • tabur cheese atas filling.
  • cuahkan adunan 'dough' kat atas.
  • Bakar selama 25 minit, hingga keperangan.
  • Biarkan selama 5 minit sblm potong dan hidang.

22 comments:

cik puan pe'pel said...

wah sedapnya..lapo pulak cik puan pe'pel menengoknyer...

kak saya ialah silent readers blog akak..hehe..baru hari ini nak komen..

salam hari raya aidil adha ye kak

tun_telani said...

hihhihihi.. thank you kak ummi cayang sbb sudi mencuba ^^ tun mmg kalau nk cepat buat ni je utk dinner..

Sharifah Nadzarah said...

ASSALAM KAK UMMI
SY PUN DAH TRY BUAT PIZZA NI..MMG SEDAP & SENANG...HIHIHI

inahar ali said...

waduh..bilala pn doc lak nk try reipi tun nih..nmpak sodaap banget..selamat mnyambut raya aidil adha ye ummi..muaaahh!!

Liza said...

Salam aidiladha tuk kak ummi cayangg...liza pun xterbuat lg upside down piza tu..nmpk gaya kena try jugak ni...hihihi

Anonymous said...

salam k.ummi...susu cair ke?

Heldamelissa said...

wahhh bleh laa kite cuba nanti

Azwani said...

kak, pizza ni roti kat kat atas tajyah ketak yis ek,...dia tak mcam pizza biasa ye

Hamizah said...

dah lama salin rcp belum cuba lg..

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak ummi cayang...
wah terliur tgk upside down pizza tu akak.. diana dah lama tergoda tp x der kesempatan nak buat lg.. huhuu...

Salam Aidiladha buat akak ummi cayang sekeluarga...

yummylittlecooks said...

Selamat Hari Raya Aidil Adha kepada akak dan sekeluarga :)

nOOrsha said...

salam aidiladha kak ummi.. x wat korban tahun ni? mmg sedap piza ni kan.. sy pun suke bangat..klo dpt titikkan cili api 4-5 batang lglaaa menyengat gitu..hehehe.....kak, smuge rebit akak bertambah sehat..mmg sedih bile haiwan peliharaan yg kite sayang jatuh saket... teringat arwah rebit saye dulu yg merajuk ngan saye..sampai meninggal die... sedih... :(.... rasa bersalah sampaila skarang ni bersisa.....

bersama kak Es said...

ahkak nih...sokmo kasi melelehs air liur tawwww :)

Papa Mifz said...

boleh suh wife cubo buek nih...

HomeKreation said...

Selamat Hari Raya Aidil Adha utk Ummi sekeluarga. Mmmmuah2.... nak bawa balik cikit pizza ni...hehe

manis said...

wahh lezatnya....
suka.. suka.. suka

Juwita Jamaludin said...

salam kak ummi.. yum yumm sedapnya nampak pizza ni ramai yang dah cuba ita je yang lum sampai seru berderet menu nak mencuba

iva | in my kitchen said...

interestingnyer pizza ni! dough dia ialah telur hehe...bijak :)

Eena said...

salam kak ummi sedap tuhhh....akak susu tu fresh milk ke ape? :))

Rabiatun Adawyah said...

assalamualaikum kak...ya adoiiii..ada pizza..mesti sodap nih...bak sikit kak.. :D

Nieza said...

salam aidiladha juga buat kak ummi cyng....dah ramai dah cuba pizza tun ni saya juga yg belum..hehe

Lieya said...

Waaaaaa sedapnyeee.... pizza pizza pizzaaa.... melelehhh air liur tengok....