Thursday, November 10, 2011

Super Moist Eggless Chocolate Muffin

Assalamualaikum.....

Salam sejahtera buat semua yang masih sudi-sudi lagi jenguk dapur akak yang kian suram ni....Apa khabar yea? Sorilah, mood nak mengupdate sejak balik cuti ni melayang jauh jek...bz melayan anak2 yang ada balik belaka kat rumah ni.... lepak-lepak, sembang-sembang, makan-makan...hehee, pastu malam mata macam awal sangat mengantuksss.....tu la pasal.. Kesian jugak kat mereka yang rajin duk click-click lagi kat sini...mohon maaf la yea... Enjin turbo rosak kot, ni pakai enjin second hand laaa...slow-slow gitu... x kesah, janji sampai kan... hehehe

Ada banyak sangat entry tertunggak sebenarnya.... dah x tau mana satu yang dulu, mana yang kemudian... Ingat nak masukkan entry raya korban dan acara korban di rumah mak abah sempena AidilAdha baru-baru ni...adeehh banyak sangat gambar nak dibelek dan dipilih...nanti-nanti la eks... Layan dulu muffin petang ni k...



SUPER MOIST EGGLESS CHOCOLATE MUFFIN

Resepi Asal : Dayangjack
Olahan dari : Super Moist Eggless Chocolate Cake

So akak xyah letak resepi dah la yea...you all click jek kat mana-mana link tu...terima kasih banyak kat Dayang yang telah menyumbangkan resepi ni...akak suka...sangat moist...wat muffin pun still moist, cuma kena pandai la set oven masa membakar k. Cuma kali ni akak tukar dari penggunaan serbuk susu tepung kepada serbuk coffeemate.....lemak-lemak beracun gitu...hehhee. Pada akak, ini antara resepi terbaik nak buat cake/muffin jugak... Muaaahh to Dayang yang cantik lawoooo... ^___^

27 comments:

cik cek said...

Jom tuko2 menu...kak cek bwk rainbow cake ni...tuko suka sama suka..he he...:D

Ida,Japan said...

Tu dh kuar dh kak ummi kita ni...slm kak, selamat ari raya...cedapnyer muffin cokelat akak ni...

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

saya tak pernah try lagi buat cup cake...

AZLITA AZIZ said...

Salam kak Ummi..
Hari2 singah sini.. tunggu aje menu terbaru dari akak..

Alahai muffin coklat lah pulak.. ita mmg pantang nampak cekelat ni.. macam sekarang juga nak di cuba..

Amie said...

Assalam Kak Ummi,
dapur Kak Ummi nampak meriahlah petang ni dengan SMECM tu..... menghilangkan 'kesuraman' yang Kak Ummi katakan tu... he hehehh

Zaliedana said...

Kak Ummi,resepi nih mmg terbaik juga bagi tekak sy,da 2, 3kali jugalah watnyer..Telur pon jimat,hihi..

Chah said...

Alaa..jgn la suram2 lagi kak, seken hen pun kasi modify jadi turbo...vroommmm!! perginya...heehe..rindu nk tengok air tangan kak ummi, dh 3-4 ari ai tunggu jer depan pintu...huhu..

Juwita Jamaludin said...

Kalau cupcake lum cuba lagi.. Tapi betul akak kata kena betul2 setkan oven yu baru super moist

tun_telani said...

kak ummi.. sama2 laa memancing kembali mood yg dh ke laut tu.. hehe..
uwaa... seronoknya ramai2 kat umah.. mesti meriah je bila masing2 tgh cuti ye. rindu nk balik kampung.. meriah ye raya akak. tun x dpt blk kg raya aritu, tu yg kemuraman melanda tu (ada gak ayat cam gini ye..) hehe
panjang pulak bebel nya. maklum laa, dh lama x meng-spam komen box akak ni. ahaks.
nway, eggless choc cake yg mmg terbukti sedap! kalau nk wat kek coklat, mmg yg ni laa duk ulang2. hihi

Munnafendy said...

cik mat gebu pomot msti ada yg special dgn blog akak ni kan? =)

biasa bake kek coklat biasa je,xpnh try lg yg ni...nmpk sdp =P

nonierahman said...

kak ummi bestnya cupcake.okla enjin second hand pon,janji ada. :)

Oh Oeya said...

As salam.

Yuhuuuuuu... ada orang di rumahhhh??

Oh! Ada! Ada! hik3 :D

Cam nak cikettt je muffin ni.. aummm!

Yatie said...

Assalamualaikum Kak Ummi cayangggg, alhamdulillah akhirnya akak bersiaran...mmng sejak2 bercuti raya ni mmng malas nak update, tak taulah nape..tapi still masukkan gaklah, btw cupcake akak ni lawo bebenorlahhhh, geram tngk tawww..kalau budak2 kecik tngk ni, maunya di terkam je mcm rimau....aummmmmm..kih3...

CT Delima said...

AS'salam Kak Ummi

Kak jangan ler malas2 nak update kak, ct rajin dok skodeng ari2 kalau tak nampak tu kena guna mata tambah lah gayanya...hehehe

Oh terlepas pandang lah resipi dari dayang ni. ct pun dah lama juga tak buat kek atau muffin coklat2 ni. kalau rajin boleh gak menerai resipi ni nanti.

dZana said...

bila tgok cupcake yg cantik ni rasa nk buat pulak.. tak pernh buat lagi rspi ni..

HomeKreation said...

Salam Ummi cayang. Along dah cuba respi Dyg ni, mmg best tapi tak sangka bileh buat cc pula. Dap dap...

DJ said...

salam k.Ummiiiiiii...ngeeee

baru terkedek2 on lappyy...alahaii..malas sungguh nk on9, nak update entry kek baru...psstt! ade lg resepi kek eggless ni tau..kali ni versi kukus plak...tp esok2 lah update...mood tgh merudum,...hehe

akak, geram sungguh tengok mangkuk2 comel tu...kek coklat tu xyah cakaplah..mmg fantastic!..mata ni asyik fokus kat mangkuk comel tu je...pos kat dayang sedozen...leh posing2 nanti...ekeke

anyway, thank you sooo much 4 trying this recipe, kak. really appreciate it.....mmmmmuahhhh!

rahel said...

Mat malam Kak Ummi..
Lama betul Rahel tak singgah...banyak dah terlepas resepi kak Ummi...best kek coklat tu..
Rahel pun ada gak wat kek coklat..sedap banget..

Nieza said...

Assalam kak Ummi, sama lah saya pun lately ni mood nak menulis dan ambil gambar ke laut jer..malas tul la..hehe

kek coklat kak dayang ni memang best saya buat hari tu bubuh topping cream cheese lagi memang sodap:)

amal said...

sukaaaaaa !~^_^
will try later ;)

akak , jemput singgah
http://applehijaulife.blogspot.com/2011/11/ice-cream-gorengg.html

Kak Rose said...

jelesla pulak tengok muffin yg cun melecun tu.... kalau dapat wat sarapan pun ok gak kan...

Rozie said...

salam kak ummie...punyalah lama tak datang sini, sampai akak cat rumah baru pun tak perasan...ampunnn kak!! harap kak ummie sihat2 seperti kami di sini..terharu sgt sbb kak ummie ingat dan sudi jenguk blog saya yang usang tu...

Ayu said...

Assalam kak,
hari tu nampak akak buat super moist eggless choc cake nikan..kali ni buat dalam muffin cups pula ya..wah kalau dah 2x buat dah tentu mesti sedapplah ni kan kak..anak2 mesti suka buat gini..

Ummi said...

Cik Cek -
Waaah suka gak tukar2..meh meh la kak Cek oooii :)

Ida, Japan -
hahaha..kuar slow2 dulu..intai2...takut kena sergah..hehe

Be Simple Beb -
Jom la try buat, alah mcm kek jgk, just letak jek dlm acuan tu....senang :)

Azlita -
Wkmsalam Ita cayang...alahaii ciannya dtg rumah xda food eh...meh amik 2 ketuii muffin ni..hehee. Eh dah abis la yg akak, Ita la buat, pgil akak makan eh..

Amie -
Wkmsalam...hahaha...meriah ke dah ni...tp tuan rumah suam2 kuku..hehe

Zaliedana -
Yep betul tu..akak setuju 500%..hehe

Chah -
Alahaiii ciannya tunggu 3 4 hari dpn pintu..nasib baik buka pintu jgk akhirnya yea.hehehee.. Tgh tunggu mood rajin vroom2 gak ni..hehe

Ummi said...

Juwita -
Hehe..suka2 hati akak jek me"muffin"kan kek dayang ni..tp sedap dan moist jek...yep, kena set betul2 suhu sbb dh duk dlm cup kecik gitu kan, takut kering la teksturnya Ita kan..

Tun Telani -
Hehehe..duk pancing mood x kena2 gak lgk ni Tun...adeeii.. Tu la, ramai kat rumah sonok lepak2 jek dgn anak2... Kek ni mmg terbaik..senang nak buat, i liiikeee.. :))

Munnafendy -
Uiiksss Mat Gebu pomot apasaii...tu dia..segan akak je laa.. Meh try wat muffin ni eh.. :)) - thanks sudi singgah..

Nonnierahman -
Hahahhaha...2nd hand ke 3rd hand ke x tau la Nonie..hehehe

Oh Oeya -
Wkmsalam...ada ni, cuma tuan rumah jek malas2an ni Oeya...adeeeii...jemput2 masuk.

Yatie -
Wkmsalam Yatie ayu cayang...hehe, mood dah kena tanam kat mana, x jumpa cari cangkul nak korek balik...hehehe. Saja2 wat dlm casing gitu, senang nak makan kan.. :))

Ummi said...

CT Delima -
Wkmsalam CT cayang..ntah laa, kemalasan menjadi2..nak stop sangat2 tp kecintaan kat blog melanda jua..hehehe, ku gagahkan jua..adeii. Sedap kek Dayang wat muffin camni pun CT...try la :))

Dzana -
Sedap jek jadikan cupcake/muffin camni Zana...try laaa... Lama x jenguk Zana... :)

HomeKreation -
Wkmsalam Along cayang, muaah, muaaah...hehe.. Dah 2x sebenarnya Ummi letak dlm cc camni...senang nak makan dan maintain moist jer :)

DJ -
Waaaaaaaa...tuan punya resepi dah masuk skodeng...jgn marah ya Dayang akak tukar style jadi cc gitu...hehe, kek mu tersangat sedaaapp... Dah intai resepi kek kukus Dayang tu td...harus jgk la nnt akak try...thanks sudi share ya Dayang...cayang dia..!

Rahel -
Aah la kan, lama x nmpak Rahel..bz ke... akak pun lama x jengah dpur Rahel gak..huhuu.. Best kek ni kan..

Nieza -
Wkmsalam Nieza...aah la kan..mood turun naik jek..susah nak konsisten...hehe.. Waaa, letak creamcheese ek..ok nnt akak try lak...hehe

Ummi said...

Amal -
Hehe...thanks ya sudi singgah..japgi nak zaaasst ke dapur Amal.. :)

Kak Rose -
Hahaha..jeles pun xleh nak bg la k.Rose...dah licin :))

Rozie -
Wkmsalam...mmg rindu kat Vanila Esen...sbb wanginya sampai ke Kuantan kaaann...teringat zaman2 kita rancak bertegur sapa dulu kan..now memasing bz...tp ingatan tetap ada buat Rozie.. ^__^

Ayu -
Wkmsalam Ayu...muaaahh muaahh tanda rindu... Aah sedap serupa jek letak dlm cc camni pun...janji control api oven elok2...still moist jgk.. :))