Tuesday, November 1, 2011

Dragon Fruit Jelly

ASSALAMUALAIKUM....Salam sejahtera...

Waaah dah makan nasi semua eks...mesti tersandar kekenyangan...akak x makan pun...mmg jarang sangat2 ambil nasi tengahari hari bekerja....takut ngantuksss kat ofis...hehe..balik rumah tadi makan kuih2 or buah2 jek....balik petang kang baru mengeletar badan makan nasi....so makan awal, penghadaman bagus bila nak tidor kan... tp hb n anak2 biasa makan malam laaa...masa diaorg makan tu, akak tengok jek la eh...hehehe..eh, kita teman2 manja je la...wakakkakaaa

Kalau rasa nak makan dessert, meh layan jelly buah naga nih. Selalu tengok orang buat jelly limau jek kan, meh cuba yang ni laks....tp entry tertunda dah ni, jgn mintak eh..hahahaa... Buah ni akak dapat (*eh beli laaa...) masa otw balik dr rumah mak hari tu, singgah kat R&R Temerloh, kebetulan ada, weeeyy mahalnya, sekilo RM10...ya laaa, bukan musim dia kan... pastu baru ni lalu nak cari lgk...dah xda, xda bekalan kata adik2 yg jual tu.... Makan mcm gitu jek mmg sedap...tp ni saja laaa nak try2 menjelly....hehee... Layaaannnn, thanks to Tin Tin @ Cookingcrave....Xyah translate la eh...ayat senang2 jek tuh...hehe

DRAGON FRUIT JELLY
Original Recipe: Tin Tin @ Cookingcrave
Tested by : Ummi @ Home Sweet Home

Ingredients
:
  • 30 gram jelly strips (agar-agar )
  • 200 gram sugar (can be easily reduce to 180 gram)
  • 1 litre water
  • 1 large dragon fruit - skinned & blended
  • 3 pandan leaves - knotted

Method:

  1. Wash and soak the jelly strips for 10 minutes or more. Bring water to boil.
  2. Add jelly strips, knotted pandan leaves and cook till it is fully dissolved.
  3. Add in sugar and cook till it is completely dissolved, turn off heat. Discharged pandan leaves.
  4. Stir in blended dragon fruit puree into the jelly mixture.
  5. Pour the mixture onto the jelly mould or 2 inch tray.
  6. Allow to cool down before chill it in the fridge.
Note: *If you prefer to have bites of the dragon fruit in jelly. Don't blend the dragon fruit instead cut them in 1cm cubes and drop it in the cooked jelly. Reduce the sugar if the dragon fruit are sweet and vice versa. This jelly makes a good after dinner dessert.


Akak letakkan kulit buah ni atas mug, then baru tuangkan jelly ni...janganlah tuang tengah panas-panas sangat, biar dulu 2 3 minit....baru tuang...xpun layu sangat kulit buah tu, x cantik...maklum kulit buah naga ni kan x macam kulit limau..

memang nampak sebijiiiikkk cam buah naga original kan....hehehe

31 comments:

Zaliedana said...

Assalam kak ummi wah cantiknyer jely,mmg nmpak cam buah yg ori dah,xmcm jely..Pernah wat yg versi oren ms tgh femes tuh,pun dah cantik,yg versi buah naga nih lagilah cun kak..Kalo kat giant yg versi putih byk la skang kak,tapi xmanis sgt kan,yg pepel nih,sedap manis..

ilahjy said...

kalau ummi tak habaq mmg ilah ingt yg ori..pandainya ummi...kretip

tun_telani said...

wahhh.. jelly dragon fruit pulak!! cantik glerr! mmg nmpk mcm buah naga, x nmpk mcm jeli langsung!

Yatie said...

cantiklah...mcm betul2 jek....uwaaaaa daku tertipuuuu...pasni ramailah yg pergi cari buah Naga nak wat mcm akak ni..termasuklah diriku...hehehehehe..

Oh Oeya said...

Waduh! Waduh! Cantik begini kalau si anak dara mau sudah dipinang hik3 :D

Tantekkk! Menarikkk!

Hampir pandangan ku dikaburi antara buah naga ori dengan jelly.. uh! gilosss terbaekkk Kak Ummi.. muah! (kanan) muah! (kiri)..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

kalu wat jelly gamaknya baru anak2 nk mkn... tp kalau letak dlm kulit gitu.. mesti dorang tak caya itu jelly.. hahaha...

liemaopurut a.k.a ana said...

lor....tipah tertipu gini. puas duk belek gambo dari atas sampai bawah. yang mana satu agar2 nye..hahahah memang sbijik sama...brilliant kak ummi!!

cik cek said...

Adoiai....den tetpi ghupoeh...betul2 ingatkan buah dragon fruit...ghupanya jelly...ish2...tapi memang serupa...kalau ummmi letak gambo je...confirm kak cek tak tau pun tu jelly...he he...tipah tetipu lagi...:D

Mas said...

kak ummi...
lawanya puding....
memang nampak ori la....
cantikkkkkkkk............

IBU GEBU said...

kusangkakan buah ori tadi... tipah tertipu rupanya, hehe... kak ummi bak sepotong!

Yat Maria said...

Wahhhh K Ummi...ni yang best ni!!!jello drafonfruit pulak..next time, kita nak wat jello durian..nak pi beli buah durian wat jello..hehe :)

yummylittlecooks said...

wah, kalau tak cakap, saya ingatkan original buah dragon fruit....cantiknya..

Chah said...

lorrr patut la daku mencari2 mana gambar jeli jelonye..hahaha..jd cm jeli oren tu yer..masuk balik dlm kulit...terbaekkk!!

Nieza said...

assalam kak ummi, wahhh memang tipah tertipu ni kak...kalau tak bg tau sure ingat buat naga betul ni...hehe suka bangat mkn buah naga ni tapi kat sini susah la nak jumpa..ishhhh kasi terliur tau tgk jelly akak ni...sabar jer la..:)

Arizakiah said...

mummy tercari-cari gambar jelly....mummy fikir ni mesti kes cetak rompak resipi je ...maaf mummy salah sangka....memang tertipu..jelly tu macam buah original..pandai umi buat...terlalu sempurna..

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak ummi cayang...
waaah tersangaaat cantik... menarik... tak terungkap ngan kata2... mmg cantik sgt!!! sukaaanya diana tgk.. ingatkan ori punya.. rupanya jelly... cantiiik!!!!!

rahel said...

Kak Ummi

Cantek sangat2 jelly tu..slrup..abiss.

HomeKreation said...

Walaaa... real ler Ummi!

Naz / Nadz COSK said...

Kak Ummi..
Nampak cam betul2 buah dragon fruit lah..

CT Delima said...

As'salam kak ummi

mengancam betul kaler buah dragon ni kalau dibuat jelly kak. ct pernah minum dibuat jus, naik merah juga lidah. cantik sangat2 kaler tu dah habis ker kak, baru nak mengendeng :D

lain kali kalau teman Hb makan tu k.ummi, main ler suap2 nasi dalam mulut kak lagi nampak romantik auummmmm! hahaha.

Juwita Jamaludin said...

salam kak. .. mula confuse kejap mana jellynya.. bila baca betul2 baru tahu itu la jellynya sebab nampak sebijik kak.. cantik dah tentunya sedap.. rindu dengan buah ni dulu kami tiap minggu mesti ada stok buah ni kat rumah

Yan said...

YA ALLAH creative nya akak niii..

E-na Lovely Kitchen said...

ye la sama kak,comei2!...mahal dragon fruit kat sini...tp klu dah terliur kena beli jugakkan..

Anonymous said...

Assalamualaikum kak umie nk tnya skit nape blog kak azlita tu kena delete eks..td cer masuk tros kuar signbot beso kata blog dia telah di delete..

lily

ladyzamea said...

wah...terbeliak bijik mata ni nak melihat jellynya....sebijik cam isi dragon fruit...hampir2 terpedaya..
kreatif betul...tabik ahhh!!!

nOOrsha said...

salam k ummii..wahh tergoda taw ngan jelly k umi ni..kn sejuk2 mmg legaaa rase tekak kn..hehe

Yana Shaiful said...

waahh..dragon fruit plak jd jelly.. lagi cantik..:=)

surijunior said...

sedapnya!!! nak try!!

SHAKLEE NATURAL SUPPLEMENT : super duper milk booster, pregnancy, confinement, skincare, asthma, eczema. Get your trialpack as low as RM70!!!

http://www.surijunior.com/

Jay said...

absolutely yummm n eye catchy...lovely color..;)
Tasty Appetite

Rabiatun Adawyah said...

assalamualaikum kak Ummi cayang..wahhh..begitu menarik sekali..geram nengok..ingatka buat betul td kak..:D

Selamat Hari Raya..Maaf zahir dan batin yer kak..

bdaria said...

wah betul-betul tertipu tadi....ingat buah betul.